Vaakakupissa on uusi sarja, jossa tutustumme Tampereen vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin. Listaamme sarjan ensimmäisessä osassa Tampereen tunnelmallisimpia kahviloita.

Kahvila Runon syleilyssä

Yleiskuva kahvila Runosta

Rauhallinen ja viihtyisä Kahvila Runo on hyvä paikka myös opiskeluun

Kahvila Runo sijaitsee Tampereella Ojakadulla aivan Koskipuiston vieressä. Astuessani sisään haistan tuoreen pullan tuoksun ja ilmapiiri on hyvin rauhallinen.

Runossa vallitsee vanhanaikainen, mummolamainen tunnelma

Palvelu on ystävällistä ja asiakaspalvelija omistaa hyvät käytöstavat. Kahvila on kuin mummola, jossa seesteinen ilmapiiri valtaa koko tilan. Tavarat ovat vanhanaikaisia, seinillä on kukkatapettia ja kirjoja on kaikkialla.

Rauhallisen tunnelman vuoksi kahvila sopii mielestäni erinomaisesti opiskeluun. Olemme tosin paikalla keskipäivällä, joten kahvilassa voi olla hälinää enemmän esimerkiksi iltapäivisin. On myös hyvä huomioida, että kahvilassa ei ole langatonta verkkoa.

Valikoima on keskinkertainen.Kahvilasta löytyy leivoksia ja pullaa, mutta erikoisruokavalioiden huomioiminen on jäänyt niukaksi. Gluteenittomia tuotteita on muutamia ja vegaaneille on tarjolla vain raakakakkua. Paikka ei ole edullisin, mutta ei myöskään kallein.

Kahvi 2,50 €

Tee 2,20 €

Cappuccino 3,80 €

Ei opiskelija-alennusta

 

Mokkamestarit vie keskelle kahvin maailmaa

Mokkamestarit on kahviin keskittyvä erikoisliike Verkatehtaankadulla

Astuessani Mokkamestareiden ovesta sisään huomaan heti, että kyseessä on kahvila sanan kirjaimellisimmassa merkityksessä.

Vaikka kyseessä on pikemminkin alan erikoisliike, on viihtyisyyteen panostettu enemmän kuin monissa perinteisissä kahviloissa. Paikka on todella tunnelmallinen kahvihyllyineen ja -tarvikkeineen sekä eksoottisine teepakkauksineen. Istumapaikkoja on vähän, mutta toisaalta se takaa paikalle tietyn rauhallisuuden, mikä sopii myös opiskeluun.

Erityismaininnan ansaitsee vinyylisoitin, jonka blues- ja jazz- klassikot viimeistelevät paikan tunnelman loistavasti.

Valikoimasta löytyy mieleistä juotavaa jokaiselle kahvin- ja teenystävälle

Valikoima sisältää laidasta laitaan niin maku- kuin tavallisia kahveja. Myös teevaihtoehtoja on vähintäänkin yhtä paljon. Tarjolla on päivittäin vaihtuva kahvi, mutta voit myös erikseen tilata mitä tahansa liikkeestä löytyvää vaihtoehtoa. Leivoksia ei juurikaan löydy joitain käsintehtyjä herkkuja lukuunottamatta. Asiakaspalvelu on todella ystävällistä!

Päivän kahvi 2,70 € (myös takeaway)

Haudutettu tee 4,70 €

Ei opiskelijaetua “vielä”

Ei wifiä

 

Vohveleita ja vanhan ajan tunnelmaa

Tampereen vohvelikahvila on tarjonnut herkutteluhetkiä jo 27 vuotta.

Tampereen pienimmässä kivitalossa sijaitseva Tampereen Vohvelikahvila kutsuu sisään viehättävällä olemuksellaan. Pastellinvihreän sävyt, vanhat taulut ja puulattia tekevät paikasta kodikkaan ja vievät asiakkaan menneille vuosikymmenille. Taustalla soi 50-luvun jazz ja tiskin takana häärää ystävällinen rouva. Kaikki valmistetaan asiakkaiden nähden ja  tiskin takana oleva keittiö on todella siisti ja sen välineistö mukailee kahvilan muuta sisustusta.

Vohvelikahvilalla on laaja valikoima makeita ja suolaisia vohveleita. Herkullisia vohveleita saa laktoosittomana ja gluteenittomana. Vegaaninen ruokalista on runsas. Listalta löytyvät kaikki trendikkäät kuumat juomat ja tiskin takana olevia hyllyjä koristaa laaja valikoima irtoteetä.

Saara Heikkilä vas. ja Suvi Tuovinen nauttivat kahvilan tunnelmasta.

Kahvila sopii ilmapiiriltään opiskeluun. Kuitenkin pienten tilojen haittapuolena on, että vilkkaimpina aikoina neljä pöytää täyttyvät nopeasti. Wifi-yhteyttä ei ole. Paikka sopii erinomaisesti ystävien kanssa herkutteluun ja rentoutumiseen.

Kahvi ja irtotee 2,20 €

Vohvelit 6-8,50 €

10 prosentin opiskelija-alennus

 

Pylly pyöreäksi Pyynikin munkkikahvilassa

Pyynikin näkötornin munkkikahvila on suosittu kohde etenkin viikonloppuisin.

Pyynikinharjulla komeileva Pyynikin munkkikahvila vetää puoleensa epätavallisesta sijainnista huolimatta. Ympäröivä luonto on kaunista ja Pyynikin munkit ovat osa tamperelaista ruokakulttuuria.

Neljän aikaan munkinhimoisia ihmisiä riittää ulos asti. Jonottaessa on aikaa aistia paikan historiaa ja kuvitella, mitä kaikkea vanhat tiiliseinät ovatkaan nähneet talvisodan aikaan, jolloin rakennuksessa toimi ilmavalvonta-asema.

Jonottaessa on aikaa silmäillä myös hyvinkin yksinkertaista tarjontaa. Pääpaino on tietysti munkeissa, joita on myös vegaanisena ja gluteenittomana.

Munkkeja on mahdollisuus nautiskella myös Pyynikin munkkinahvilan Keskustorin toimipisteessä.

Ruuhkasta huolimatta tiskin takana on hymyilevä asiakaspalvelija. Sisällä pöytiä on vain muutamia ja viileänä syyspäivänä ne ovat täynnä, joten suuntaamme ulkoterassille.

Opiskelupaikaksi kahvila ei ole paras, mutta perinteisten munkkien ja Pyynikin maisemien jälkeen voi tuntea tamperelaisen identiteetin vahvistuvan.

Iso munkki 2,80 €

Iso kahvi ja tee 2,20 €

Ei opiskelija-alennusta

Ei wifiä

 

Kaamosta karkuun Kauppahalliin

Kauppahallissa sijaitsevassa kahvila Aniittassa on säilynyt 1900-luvun nostalgia.

Aamu on synkkä ja kello kahdeksan – silloin Kauppahalli aukeaa. Tampereen sykkeessä sijaitseva Kauppahalli on houkutellut jo reilut sata vuotta ruokaa ja käsityötä rakastavia asukkaita – niin paikallisia, ulkopaikkakuntalaisia kuin myös turisteja.

Astuessani sisään edessäni on katukuvasta poikkeava näky: ihmisiä ja puheen porinaa. Olo on heti tervetullut.

Kauppahallissa sijaitseva kahvila Aniitta on sympaattinen. Olen aikaisin liikkeellä, joten pöydät eivät ole ehtineet vielä täyttyä. Kahvila voisi olla mukava opiskelupaikka aamuvirkuille. Kahvila Aniittassa kahvin hinta on vaivaisen euron ja sen saa myös otettua mukaan pahviseen kuppiin. Tuotteet ovat tuoreita, sillä ne on tehty pääsääntöisesti samana päivänä. Asiakkaat houkutellaan paikalle tuoreella ja herkullisella aamupuurolla, jota tarjoilija kehottaa santsaamaan hymy huulilla.

Tunnelma hohkaa vanhan ajan nostalgiaa, Aniitta on kuin aikamatka 1900-luvulle.

Astuessani ulos Kauppahallista, katson taakseni. Kauppahallin kyltti antaa lupauksen uusille sisään astuville asiakkaille: ”Parasta palvelua jo vuodesta 1901”. Tiedän, että lupaus täytetään.

Kahvi ja tee 1 €

Aamupuuro 2.50 €

Erikoisruokavaliot: vegaaninen, kahviin kauramaito

Ei wifiä

Ei opiskelija-alennusta, tosin hinnat ovat melko edullisia

 

Teksti: Roosa Mustonen, Konsta Hietaniemi, Emmi Hiltunen, Fanny Söderström ja Pihla Saravirta

Kuvat: Teemu Mustonen, Pihla Saravirta ja Fanny Söderström