Tatuoinneilla on tuhansia vuosia vanhat perinteet, mutta niihin liittyy yhä paljon ennakkoluuloja, jotka ulottuvat myös tatuoijan ammattiin. Lähdimme selvittämään, miltä tatuoijan työpäivä voi näyttää.

Art&Soul tatuointistudiosta kuuluu iloinen tervehdys kun astun sisälle.

-Haluatko kahvia, pepsiä tai vettä? Kysyy studion harjoittelija Elli Vähämaa, 23.

Liikkeen etualan asiakastilassa näkyy muun muassa pääkalloja, maalauksia, polaroid-kuvia asiakkaista ja t-paitoja. Vähämaa on liikkeen työtilassa siivoamassa työpistettään päivän viimeisen asiakkaansa tatuoimisen jäljiltä samalla kun studion isäntä Oliver Laszka, 44, on tekemässä varjostuksia oman asiakkaansa ihoon. Tatuoinnin tekoa on nyt meneillään neljättä tuntia ja lähestyy loppusuoraa, mikä tekee nähtävästi sekä tatuoijan että asiakkaan iloiseksi.

Art&Soul -tatuointiliikettä koristaa polaroid-kuvat asiakkaiden kanssa, pääkallot ja taide seinillä.

Vähämaa saapui studiolle tänään hieman normaalia aikaisemmin eli aamukymmeneltä, koska päivän ensimmäinen asiakas kyseli, että onko mahdollista aloittaa hieman aiemmin sovittua aikaisemmin. Päivä alkaa huolellisella käsipesulla ja desinfioinnilla, jonka jälkeen Vähämaa laittaa työpisteen kuntoon.

Asiakas saapuu paikalle varttia yli kymmenen ja noin tunnin tatuointiprosessin jälkeen hänellä on kirahvi nilkassa. Kun loppuelämän iholla kulkeva taideteos on valmis, tatuointi puhdistetaan ja asiakas pääsee näkemään valmiin lopputuloksen ensimmäisen kerran. Tatuointi on kuitenkin täysin valmis sen jälkeen kun iho on parantunut. Nyt Vähämaa pääsee kuitenkin lounastauolle ja suunnittelemaan tulevia projekteja. 

Kaiken takana on tatuoinnin suunnittelu

Tatuoijan työn yksi keskeisimpiä ja aikaavievimmistä puolista on suunnittelutyö tatuointien takana.

Suunnittelu vie suuren osan tatuoijan työpäivästä. Ajanvarauksen yhteydessä kysytään tarkentavia kysymyksiä kuten minkä kokoisen ja tyylisen tatuoinnin asiakas haluaa ja asiakas voi lähettää suuntaa antavia referenssikuvia. Näiden perusteella tatuoija lähtee suunnittelemaan ja piirtämään tatuointia. 

-Tatuointien piirtäminen on erilaista kuin minkään muun piirtäminen. Pitää miettiä mihin kohtaan kehoa tatuointi tulee, mihin suuntaan varjostaisit neulalla ja minkä paksuiset viivat luonnokseen tulee. Harjoittelin piirtämistä uudestaan ekat kuukaudet, Vähämaa selittää.

Suunnitteluprosessi sisältää referenssikuvien etsimistä netistä, piirtämistä, jonka Vähämaa tekee digitaalisesti ja Laszka perinteisellä kynä ja paperi -tyylillä sekä asiakkaan hyväksynnän tarkistamista. Vähämaa piirtää kuvan lähes valmiiksi ja lähettää tämän asiakkaalle, jonka toiveiden perusteella tehdään tarvittavia muutoksia.

Tatuoijan työvälineitä: koneita, desinfiointiaineita, neuloja, elmukelmua, tekoihoa ja ihorasvaa.

-Asiakkaan täytyy olla supervarma ja täysin tyytyväinen, Vähämaa painottaa. 

Pienen tatuoinnin suunnitteluun menee helposti vähintään yksi tunti ja isomman parissa voi kulua jopa viisi tuntia. 

-Ihmiset eivät aina ymmärrä, miten paljon suunnittelu vie aikaa. Siihen kuluu tunteja, tunteja ja tunteja, Vähämaa kertoo. 

Seuraava asiakas saapuu paikalle puoli kolmelta ja Vähämaa ryhtyy valmistelemaan työpistettä uudestaan noin puoli tuntia aikaisemmin ja tekemään siirtokuvaa, joka on tulostettu kuva suunnitellusta tatuoinnista ja asetetaan asiakkaan ihoon. Tämän perusteella sekä tatuoija että asiakas voi tarkistaa, miltä tatuointi tulee näyttämään ja miellyttääkö se kumpaakin.

-Joskus osuu ekalla kerralla hyvin ja joskus ei ja pitää kokeilla uudestaan, Vähämaa naurahtaa. 

Tämän jälkeen asiakas asettuu paikalleen tatuoitavaksi ja Vähämaa laittaa musteet kuppeihin.

-Oletko valmis? Kysymys kuuluu tatuoijalta asiakkaalle ja sitten ruvetaan tekemään, tällä kertaa kukkaa korvalehteen.

Kun kukka on valmis, Vähämaa käyttää aikaa asiakkaan kanssa jutteluun ja hoito-ohjeiden läpikäymiseen ja siivoilee paikkoja. Työpisteen purkamiseen kuluu aina noin 10–15 minuuttia ja sekä Vähämaa että Laszka hoitavat sen aina samalla kaavalla, mikä on ehdottoman tärkeää hygienian kannalta.

Asiakkaat, yrittäjän vapaus ja luova työ parasta mitä tatuoijan työ tarjoaa

Tatuointiliikkeen isäntää ja oppipoikaa yhdistävät ne asiat, mitkä kokevat tatuoijan työn parhaiksi puoliksi. Molemmat saavat toteuttaa itseään luovasti ja omalla tavallaan ja työn kautta tapaa monenlaisia ihmisiä joten yksikään päivä ei ole aivan samanlainen.

-Asiakkaat ovat mahtavia ja taiteen tekeminen sekä itseni elättäminen sillä ovat enemmän kuin mitä olisin koskaan voinut pyytää, Vähämaa sanoo.

– On helvetin hienoa piirtää ammatikseen, Laszka sanoo myötäillen Vähämaata.

Laszkan ja Vähämaan työn sävel on yhteisen huumorin siivittämää.

Laszka on tehnyt tatuointeja lähes kymmenen vuotta. Hänen mukaansa yksi isoimpia muutoksia alalla on ollut uudenlaiset neulatyypit, jotka eivät vaadi jokainen omaa erillistä tatuointikonetta. Sen sijaan yksi kone riittää ja siinä voi vaihtaa eri neuloja.

Ville kirkkomäki on ollut Laszkan tatuoitavana useaan otteeseen. Art&Soul tatuointistudiossa sanotaan asiakkaiden olevan yksi työn parhaista puolista.

Art&Soul -tatuointiliikkeen tämän päivän viimeinen asiakas, Ville Kirkkomäki, 18, koristelee ihoaan omien mielenkiintojensa pohjalta – ilman sen kummempia syvällisiä merkityksiä. Monien tuntien kommunikoinnin, suunnittelun ja tatuoimisen jälkeen käsivarressa komeilee Laszkan toteuttama uusi design – kartta, kompassi, ankkuri ja köyttä.

Laszka ottaa kuvia lopputuloksesta, puhdistaa, rasvaa ja suojaa sen elmukelmulla. Kirkkomäki kiittää, maksaa ja lähtee paikalta, jonka jälkeen myös Laszka siivoaa työpisteensä viimeisen kerran tänään. Valot sammuu ja ovet laitetaan säppiin – kuvat voi postata bussimatkalla kotiin. Toimittajan, kuvaajan ja tatuoijien on aika lähteä kotiin, työpäivä on pulkassa.

Kuvat: Teemu Mustonen

Teksti: Aliisa Salminen