Soluasuntoon muuttaminen on jännittänyt opiskelijoita, mutta lopputulos on ollut monien mielestä positiivinen. 

Monet uudet opiskelijat saattavat pelätä ja jännittää soluasuntoon muuttamista. Heille herää usein kysymyksiä siitä, miten asuminen tulisi toimimaan, millainen vieras kämppäkaveri on ja kuuluuko opiskelijaasunnosta paljon meteliä. Joillekin opiskelijoille muutto soluasuntoon saattaa olla ensimmäinen oma asunto.

Opiskelijoiden mielestä Ruotulan soluasunnossa asuminen oli kuitenkin positiivinen yllätys. Monet ovat saaneet itselleen mukavan ystävän, jonka kanssa jakaa yhteinen asunto. Lisäksi opiskelijat ovat sitä mieltä, että haluavat asua soluasunnossa koko lukuvuoden. 

Kysyimme soluasunnon asujilta, mitä huonoja puolia on opiskelija-asunnossa.  

-Pienet häiriöntekijät, joutuu toisen elämistä kestämään, ja siitä syntyvää taustameteliä. Helposti kuulen myös mitä toinen tekee keittiössä. Lisäksi asuntomme väliseinä on ohut, mikä ei aina eristä toisen ihmisen elämisen ääniä, toteaa opiskelija Eemeli Kyttä 

Ei asu tavallaan yksin, lisäksi ei voi tietää millainen kämppäkaveri sattuu omalle kohdalle, kertoopiskelija Helena Ruokola. 

Jos kämppäkaverini olisi huonokäytöksinen, sanoo opiskelija Eeva Koski  

Soluasunnon huonoissa puolissa nousi myös esille, että kerrostaloasunnosta saattaa kuulua aina välillä juhlimisen ääniä. 

-Iltaisin on välillä vähän meteliä, mutta ei onneksi niin pahasti että olisi häirinnyt minua, kertoo opiskelija Helmi Erholm. 

 Välillä kerrostalosta saattaa kuulua jotain meteliä kuten yhdestä yläkerran asunnosta kuuluukin, mutta se ei ole silti hirveästi haitannut minuakertoo Koski. 

Soluasuntoon muuttaminen jännitti opiskelijoita. Heitä mietitytti, miten eläminen tulisi onnistumaan vieraan ihmisen kanssa. Tämä oli muutamalle opiskelijalle myös ensimmäinen muutto omaan asuntoon.  

Vähän jännitti millainen ihminen siellä odottaa, kun ei yhtään tiennyt mitä on vastassa, kertoo Ruokola. 

Eeva Koski kertoo myös jännittäneensä muuttoa soluasuntoonkoska se oli hänen ensimmäinen muuttonsa. 

-Ei hirveästi jännittänyt, koska muutin tuttavani kanssa yhdessä soluasuntoon. Tietenkin jännitin sitä miten todellisuudessa saman katon alla asuminen tulisi toimimaan, kertoo Kyttä.  

-Minua jännitti ylipäätään yksin muuttaminen ja tottakai jännitin myös, että millaisen kämppäkaverin saan. Lisäksi mietin, millaista soluasunnossa on asua, kun talossa on paljon muitakin opiskelijoita, kertoErholm. 

 

 

 

 

Opiskelijat kertoivat, että soluasuntoon oli helppo päästä, ja se vaikutti heidän muuttamiseensa. Lisäksi asunnon hinta sopi opiskelijan budjetille.  

-Muutin toiselta paikkakunnalta ja minulla oli vain vähän aikaa etsiä itselleni asunto. Laitoin hakemuksia eri firmoille soluasunnoista ja ajattelin, että näistä saan helposti asunnon. Oli pakko päästä johonkin alkuun ja tämä oli itselleni hyvä tuki siihen, kertoo Ruokola. 

Eeva Koski kertoo, että soluasunto oli edullisin vaihtoehto ja lisäksi siihen oli helppo päästä.  

-Piti nopeasti löytää asunto, kun muutin Porista. Minulla piti olla asunto täällä alun perin valmiina, mutta se menikin ohi itsestäni riippumattomista syistä ennen kuin pääsin muuttamaan. Piti nopeasti löytää vain asunto itselleni. Laitoin hakemuksen soluasunnosta, ja sieltä vastattiin viikon päästä. Otin asunnon heti itselleni vastaan. Asunto oli onneksi todella helposti saatavilla, kertoo Erholm. 

Eemeli Kyttä kertoo, että kun hän sai tietää opiskelupaikastaan, hän halusi varmistaa, että saa Tampereelta asunnon itselleen.  

-Halusin saada nopeasti asunnon ja jonkinlaisen uuden aloituksen elämääni, kertoo Kyttä. 

Soluasunnon huone

Opiskelijat jännittivät tulevaa kämppäkaveriaan, mutta monelle heistä se olikin positiivinen yllätys. Lisäksi soluasumisessa heräsi paljon muitakin hyviä puolia esille. 

-Pääsen tutustumaan uuteen kämppäkaveriini, josta saattaa tulla elinikäinen ystäväni. Asunnon sijainti on mielestäni hyvä ja hinta on myös edullinen, kertoo Koski.  

Helena Ruokola taas sanoo, että asunto on todella edullinen. Hän pitää myös siitä, kun joku on koko ajan samassa tilassa hänen kanssaan. 

-Seura on onneksi lähellä, ei tarvitse itsekseen olla omassa pienessä yksiössä. Lisäksi kämppiksestä saa juttuseuraa silloin kun sitä tarvitsee ja haluaa, kertoo Kyttä. 

-Asunto ei ole kauhean kallis, mikä on mukavaa. Tapasin kämppäkaverini ja hänestä olen saanut seuraa aina välillä. Lisäksi ympäristö on mukava ja kauppakin on lähellä, toteaa Erholm 

Soluasunnon huone

Teksti: Emma Pirhonen

Kuvat: Jiri Honkala

Aiheeseen liittyvää