Tiettyihin Tampereen kaupunginosiin on keskittynyt suuri määrä kaupungin opiskelijoista. Koemme oikeudeksemme, kohtuudeksemme, mutta myös velvollisuudeksemme käydä ritarillisesti läpi kyseisten lähiöiden pitsatarjonta. Tehtävänämme löytää se kaikkein maittavin – pitsojen Graalin malja. 

 

Kolme urheaa journalistiopiskelijaa Voionmaalta ottivat tehtäväkseen selvittää, kenen heistä kotikaupunginosasta löytyy paras Quattro Stagioni -pitsa. Kyseinen pitsa sisältää kinkkua, tonnikalaa, katkarapuja ja herkkusieniä. Kilpailussa olivat mukana Kalevan Ravintola Evin, Annalan Pizza Place ja Nekalan NupeldaHervannan Pizza Service pääsi edustamaan jokerikorttina valokuvaajamme Jirin kotiseutua. Raatiin hän ei kuitenkaan tällä kertaa päässyt. 

 

Pizzeria Evin, Sammonkatu 34, Kaleva. Pitsan hinta 10.50e 

Ville: En ollut koskaan kuullut kyseisestä paikasta, varmaan kun vielä aika aloitteleva tamperelainen olen. Ensimmäisenä paikkana, nälän kurniessa olin hieman skeptinen, mutta turhaan. Pitsa oli loistava. Esteettisesti silmää tyydyttävä, mahaa tyydyttävä, raikkaat ainekset joten jokainen täyte pääsi loistamaan. Ei mitään huonoa sanottavaa. 

Arvosana: 5/5 

Matias H: Minun seutuni vastaus tähän taistoon. Pizzeria Evin. En ollut kyseisessä paikassa koskaan syönyt, mutta monet ovat sitä minulle pitkään jo suositelleet, eikä turhaan. Mikä pitsa! Itse pidin erityisesti siitä, että kinkku ei ollut liian suolaista tai rasvaista niin kuin yleensä pitsoissa. Näin ollen se ei peittänyt muita makuja. Herkkusienet olivat tuoreita, eivätkä purkista, ja sekös itseäni ilahdutti. Katkarapu ja tonnikala erottuivat myös täydellisellä tavalla. Kaikki maut olivat hyvässä harmoniassa keskenään ja pitsan syöminen oli suuri nautinto. Saa olla ylpeä, että meiltä Kalevasta löytyy tällainen pitseria. 

Arvosana: 5/5 

Matias O: Maukas pitsa kaikin puolin. Pohja muistuttaa reunoiltaan pikemminkin hyvää tuoretta ja kimmoisaa leipää kuin pitsapohjaa. En yleensä nauti reunojen syömisestä, nyt se oli palkitsevaa. Tuoreet herkkusienet pitsassa ovat katoava luonnonvara, yleensä ravintoloissa tyydytään purkkisieniin. Mutta ei Evinissä. Sienille ominainen multainen maku loi hyvää vaihtelua limaisiin ja suolaisiin sieniin verrattuna. 

Tonnikala maistui erittäin hyvin, eikä kinkku luonut yhtään ylimääräistä rasvaa pitsan päälle. Katkaravut erottuivat edukseen myös. Kaikki täytteet sulassa sovussa hyvän juuston sekä loistavan pohjan välissä tuo tälle EVIN-omaiselle pitsalle loistopisteet allekirjoittaneelta. Et vain voi jättää palasta – saati pitsaa – kesken. Jos Evin ei ole vielä tuttu paikka, niin mars Kalevaan! 

 Arvosana: 4,5/5 

 

Pizza Service Hervanta, Insinöörinkatu 30, Hervanta. Pitsan hinta 9.90e 

Ville: Omana ennakkosuosikkina ja vakiopitseriana minulla oli suuret odotukset Servicestä. Pääsin taas kerran elämässäni pettymään. Pitsa oli ihan okei, täyteläisen näköinen ja hyvä pohja, mutta maku jäi vajaaksi. Tietääpähän tulevaisuutta varten, että makujen sinfoniaa ei normaaleista pitsoista täältä saa. 

Arvosana: 3/5 

Matias H: Tuntuu, että ainakin pohjan valmistuksen jokainen tamperelainen pitsan valmistaja hallitsee. Se oli tässäkin lätyssä erittäin hyvä. Pizza Serviceä yksi raadin jäsenistä ennakkoon vähän kehuskeli ja se nostatti omia odotuksiani. Pitsa oli kuitenkin mitäänsanomaton, eikä se jättänyt jälkipolville paljoa kerrottavaa. Tylsistyin tätä syödessä, eikä asiaa auttanut ravintolassa soinut rauhallinen pianomusiikki. 

Arvosana: 2/5 

Matias O: Nyt ollaankin sitten jännän äärellä. Pitsa näytti oikein kelvolliselta ja sitä se olikin. Kelvollinen. Pohja oli erittäin onnistunut, ei ollenkaan palanut. Täytteet maistuivat erikseen, mutta kinkku hallitsi peliä rasvaisuudellaan. Jos rasvaa haluaa pitsaansa, niin tässä sitä oli. Hintaansa nähden heikko pitsa, mutta tämä sopii Hervannan krapulaisen opiskelijan kankkusen kuositukseen kuin nyrkki silmään, tai ainakin kuten teekkari vappuun. 

Arvosana: 2,5/5 

 

 

Pizza Place Annala, Hikivuorenkatu 63, Annala. Pitsan hinta 10.50e 

Ville: Pitsan hinnan perusteella olisi voinut odottaa parempaa. Yksi täyte josta piti maksaa erikseen jäi puuttumaan, pohja oli hyvä mutta kinkku ja rasva olivat oikeastaan ainoat asiat, joita tästä pitsasta jää mieleen. 

Arvosana: 1/5 

Matias H: Katkaravuista piti maksaa lisähintaa ja lopulta niitä ei koko pitsassa ollut. Tämä on mielestäni erittäin suuri virhe, jonka olisin voinut antaa anteeksi, jos pitsa olisi ollut edes kelvollinen. Pitsa oli maultaan erittäin heikko. Liian rasvainen lätty, jossa maistui pelkästään kinkku. Pohja oli ihan passeli, mutta se ei pelasta tätä surkeaa pitsayritelmää.  

Arvosana: 1/5 

Matias O: Pitsassa eivät erottuneet mitkään maut. Aivan täysin riman alitus, jonka kruunasi tilatun täytteen puuttuminen. Juusto ja kinkku jäivät vain pyörimään suuhun kuin eksynyt maalainen Helsingin keskustaan. Pohja oli reunoilta palanut ja kun tähän lyödään vielä päälle yli kympin hinta, niin tämä kiekko saakin jäädä pyörimään Helsingin keskustaan, sillä minun suuhuni se ei ainakaan tee paluuta. 

Arvosana: 1/5 

 

Nekalan Nupelda, Nekalantie 48, Nekala. Pitsan hinta 9.50e 

Ville: Nupeldan pitsa oli yllättävän positiivinen, Nekalan maineen huomioon ottaen. Pitsa oli muhevan näköinen, ja pohja oli mukavan rapea. Syöminen oli nautinto, vaikka pitsa oli viimeisenä kierroksellamme. Kaikki täytteet eivät päässeet minun palasissa loistamaan, suu oli varmaan jo niin turtunut näihin makuihin. 

Arvosana: 4/5. 

Matias H: Nekalan Nupelda kärsi arvostelussa siitä, että se oli viimeisenä arvioitavana. Me arvostelijat olimme jo mahat täynnä ja olin itse valmiina lyttäämään tämän Nekalan kulinaristisen helmen. Mukiin menevä pitsa sieltä kuitenkin tuli ja siinä oli hyvä pohja ja rapeat reunat. Maku oli vähän tylsä, eikä päässyt säväyttämään. Plussaa tuli siitä, että eri täytteiden maut erottuivat. 

Arvosana: 3/5 

Matias O: Nupeldan lätty onnistui mielestäni oikein hyvin. Ei palaneita reunoja, täytteet maistuivat erikseen, eivätkä sekoittuneet esimerkiksi juuston tai rasvan alle. Pohja oli rapea, eivätkä täytteet luisuneet päältä pois. Kaiken kaikkiaan herkullinen vaihtoehto. Nekalan oma jalokivi aivan Lampipuiston vieressä.  

Arvosana: 3,5/5 

 

 Tällaisiin tuloksiin raati tuli tällä kertaa. 

  1. Sija: Pizzeria Evin, Sammonkatu 34, Kaleva.  
  1. Sija: Pizzeria NupeldaNekalantie 48, Nekala 
  1. Sija: Pizza Service, Insinöörinkatu 30, Hervanta 
  1. Sija: Pizza Place Annala Hikivuorenkatu 63, Annala 

 

Urhea journalistiporukka selvitti haasteen vasten odotuksia. Täysin vatsoin ja iloisin mielin lähdettiin suunnistamaan omia koteja kohti. Viimeisten pitsojen arviot saattoivat kärsiä päivän, tai varmaan koko kuukauden pitsakiintiön täyteen tulemisesta 

Juttua kirjoittaessa mieleen ponnahtelee satunnaisia muistoja tästä vaarallisesta reissusta. Jotkut pitsat selvisivät, jotkut eivät. Mutta tärkeintähän näissä jutuissa eivät ole pitsat, vaan ystävyydet jotka vahvistuivat koitoksiemme aikana. 

Jos tahdotte lisää taistoja ihan mistä vaan aiheesta, ottakaa vain yhteyttä päätoimittajaan. Raati kiittää ja kuittaa. 

 

Teksti: Ville Roschier, Matias Hauhia ja Matias Ojala

Kuvat: Jiri Honkala

Aiheeseen liittyvää