Suomen suurin musiikkialan ammattilaistapahtuma Musiikki & Media vetää Tampere-talolle vuosittain satoja kävijöitä kuuntelemaan kiinnostavia seminaareja. Vuonna 2019 tapahtumaan pääsi talkootöihin myös Voionmaan opiskelijoita.

Pöydän ääressä istuu tauolla eräs Musiikki & Median vuoden 2019 puhujista. Mies menisi hius- ja vaatetyylinsä perusteella 70-luvun rokkarista – onko kenties John Lennon tai joku Ramonesin edesmenneistä jäsenistä noussut kuolleista?

No ei ihan, mutta oman elämänsä rokkari mies on joka tapauksessa: hän on 30 vuoden uran tehnyt musiikkitoimittaja David Fricke. Parhaiten yhdysvaltalainen Fricke tunnetaan Rolling Stonen toimittajana.

Päästäkseen Fricken kanssa juttusille on oltava kärsivällinen, sillä hänen ympärillään on monia muitakin norkoilemassa – Fricke on kuin guru, jolta tapahtumavieraat käyvät yksi toisensa jälkeen ammentamassa viisautta.

Kun Fricken kanssa pääsee vihdoin itse keskustelemaan, käy ilmi, ettei hän olekaan mikään yliluonnollinen rokkijumala, vaan ihan tavallinen kuusikymppinen rock-musiikin ystävä. Hän ilmoittaa suomalaisiksi suosikkibändeikseen 70-luvulla isosti vaikuttaneen Wigwamin sekä kulttiyhtye Hanoi Rocksin.

Fricken vaatimattomuuden huomaa siinä, että vaikka hän on työskennellyt hyvin merkittävien yhtyeiden parissa, hän ei varsinaisesti osaa nimetä uransa kohokohtia. Hän pitää kaikkia uransa kohtaamisia yhtä arvokkaina.

– Metallican ja Rolling Stonesin lisäksi on ollut monia muita, jotka eivät ole yhtä kuuluisia. Silti heidän kanssa työskentely on ollut yhtä antoisaa. Jokainen tarina on ollut omanlaisensa, Fricke muistelee.

Vaikka Fricke onkin vanhan liiton rokkari, hän odottaa löytävänsä Musiikki & Mediasta uutta musiikkia. Kuitenkin musiikkiakin parempaa Fricken mielestä tapahtumassa ovat ihmiset.

– Olin Musiikki & Mediassa viimeksi vuonna 2005. Tämä on cool tapahtuma, koska ihmiset ovat täällä niin avoimia. Mielestäni on parasta tavoittaa ihmisiä ja luoda yhteyttä heidän kanssaan, Fricke kertoo.

Nimenomaan yhteyden luominen on Fricken mielestä palkitsevinta journalismissa. Hänen mukaansa se on yksi niistä syistä, miksi hän itse aikoinaan ryhtyi toimittajaksi. Fricke kehottaa myös tulevia journalisteja motivoitumaan ihmisistä ja ainutlaatuisista tarinoista.

– Toimittajan työ ei ole helppoa, mutta se on kaikkien vaikeuksien arvoista, kun miettii kaikkia niitä ystäviä ja kokemuksia, joita tämän työn kautta saa. Toimittajat tekevät maailmalle palveluksen, sillä nykyään tarvitaan entistä parempaa journalismia. Hyvät tarinat yhdistävät ihmisiä ja parhaassa tapauksessa jopa auttavat ja muuttavat heitä, Fricke sanoo.

Fricken omin sanoin: “Good writing makes you feel connected”.

Musiikki & Media

  • Suomen suurin musiikkialan ammattilaistapahtuma, joka järjestettiin Tampere-talolla 3.-4.10.2019 jo 30. kerran. Vuonna 2019 tapahtumaan osallistui 1100 vierasta.
  • Tapahtuma koostuu seminaareista ja työpajoista huipentuen Industry Awards -gaalaan, jossa palkitaan kuluneen vuoden menestyneimmät ammattilaiset.
  • Musiikki & Median ohessa järjestetään myös Suomen suurin klubifestivaali Lost in Music, joka vuonna 2019 keräsi 8200 festivaalivierasta.
  • Kymmenkunta Voitsin opiskelijaa pääsi vuoden 2019 Musiikki & Mediaan talkoolaisiksi. Koulu on ollut yhteistyössä tapahtuman kanssa aiempinakin lukuvuosina.
Teksti: Sanni Aro
Kuvat: Miikka Varila

Aiheeseen liittyvää