Kimppakämppä, solu, lemmenpesä, suurperheen koti, koditon – opiskellessa voi asua monella tapaa.

 

 

Kolme tyttöä ja yksi koti

 

Vilma Lintunen, Tianna Valta ja Vellamo Ikonen, 20,  asuvat saman katon alla. He ovat tutustuneet lukiossa Kuopiossa ja Tampereelle he päätyivät jokainen opiskelujen takia.

– Koska olemme läheisiä ystäviä niin asuminen yhdessä tuntui luonnolliselta, kertoo Ikonen.

Arjen säännöt ovat kunnossa nuorilla naisilla. He ostavat käyttötavarat kuten WC-paperit ja pyykinpesuaineet vuorotellen ja kotityöt tehdään yhteisvoimin. Vallan mukaan hygieniatuotteet ja yksittäiset tunnearvoltaan tärkeät tavarat ovat omia, mutta muuten lähes kaikki on yhteistä.

– Kaikki käy esimerkiksi kaikkien vaatekaapeilla lainaamassa vaatteita, Lintunen jatkaa.

Kaikkien mielestä yhteinen seura on suurimpia plussia yhdessä asumisessa.

– Kynnys kertoa toisille asioitaan on todella matala, naurahtaa Lintunen ja Valta.

– Meidän suhdetta voisi paremmin kuvailla sisaruksellisena kuin kaverillisena.

Vuokra: 1350 €/kk.

Koko: 96 neliömetriä.

Sijainti: Ydinkeskusta

 

 

 

Suurperheen arki yhdistettynä opiskeluun

 

Harvian talossa on tilava olohuone.

Voionmaan journalistilinjalla opiskelevan Tiina Harvian, 43, koti sijaitsee Lempäälän Kuljussa. Paikan luontomaisemat ja lukuisat omakotitalot antavat alueesta lapsiystävällisen vaikutelman. Ei siis ihme, että Harvian seitsenhenkisen perheen asuinpaikaksi on valikoitunut 280-neliöinen talo Kuljun idyllisestä ympäristöstä.

Harvian asumismuoto poikkeaa radikaalisti tavallisesta opiskelijakämpästä, mutta hänen tilanteessaan se on kaikista luonnollisin ratkaisu, sillä perheen koko on niin suuri. Tosin ennen nykyistä taloa Harvia asui perheineen pääkaupunkiseudulla 87-neliöisessä kerrostalohuoneistossa.

– Muutos 87:stä neliöstä 280:een oli suuri. Omakotitalo tuntui alkuun suorastaan tyhjältä, Harvia muistelee.

Vaikka Harvian taloudessa on neljä autoa, hän kulkee koulumatkansa yleensä bussilla säästyäkseen parkkipaikan etsimiseltä ja maksuilta. Lapset pystyvät kulkemaan kouluun omatoimisesti.

Omassa talossa Harvian mukaan parasta on se, että sille saa tehdä mitä haluaa.

– Pystyy tekemään asioita vapaasti. Kääntöpuolena on toisaalta se, että tekemistä on paljon, koska kaikki täytyy huolehtia itse, Harvia sanoo.

Omakotitalossa asumisessa on vapautensa, mutta sen ohella myös vastuu. Harvia keräämässä oman pihansa omenoita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuokra: Ei ole, asunto on oma

Koko: 280 neliötä.

Sijainti: Etäisyys keskustasta noin 14 km

 

 

 Yliopisto-opiskelijan ja yritysvakuutusneuvojan yhteiselo on sujuvaa kaikilla tavoilla paitsi taloudellisesti 

 

Lampinen ja Heikkilä viihtyvät keittiössään, joka on isompi kuin heidän edellisessä asunnossaan.

Hallintotieteiden opiskelija Emma Lampinen, 21,  ja työelämässä oleva Antti Heikkilä, 24, ovat asuneet yhdessä viime keväästä lähtien, mutta yhteinen elämä Tampereen Ranta-Tampellassa on molemmille uutta. Eri elämänvaiheet ovat heidän mielestään täysin sovitettavissa oleva asia.

– Tavallaan ollaan eri maailmassa ja tavallaan ei, mutta sillä ei ole mitään väliä kun muuten klikkaa. Ehkä voi olla ongelma jos toisella menee myöhään opiskelijabileissä ja toisella on aikainen työaamu, mutta se on sovitettavissa, Lampinen sanoo.

Pariskunnan mielestä yhdessä asumisessa on hyvää kun erilaiset taakat, kuten kotityöt, joista aiemmin joutui vastaamaan yksin jakautuvat nyt kahdelle ihmisille.

– Toki sotkuakin on kahden ihmisen edestä, Heikkilä naurahtaa.

Tasapuolisuus ei kuitenkaan pääse toteutumaan taloudellisesti ja pariskunta kokee epäreiluksi sen, että Heikkilän tulot vaikuttavat Lampisen tukiin.

– Kyrsii kun katotaan, että Antti elättäis mua. On vanhanaikaista ajatella, että työssäkäyvä elättää toisen. Myös vuokranmaksu pitäisi mennä puoliksi, Lampinen toteaa.

 

Pariskunnan mielestä heidän kotinsa parhaita asioita ovat isolta parvekkeelta avautuva järvimaisema ja sohvalla makoilu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuokra: 860 €/kk sekä 18 € vesimaksu molemmilta.

Koko: 46,5 neliötä.

Sijainti: Etäisyys keskustasta noin 1 kilometri

 

 

 

Kuusi viikkoa kiertolaisena

 

Aliisa Salminen, 20, on opiskellut journalismia Voionmaan koulutuskeskuksessa yli kuusi viikkoa ilman omaa asuntoa. Yönsä Tampereella hän on majaillut siskonsa, serkkunsa ja ystäviensä luona.

– Kun sain tietää lähteväni opiskelemaan Tampereelle, löysin heti täydellisen asunnon. Tiesin kuitenkin, että minun täytyy olla kuusi viikkoa kodittomana, koska asunto ei ollut heti koulun alkaessa muuttovalmis.

Salmisen arki on ollut asunnottomuuden takia rankkaa, koska omaa aikaa ei juuri ole ollut ja tavaroiden rahtaaminen ympäri kaupunkia on uuvuttavaa. Hän kuitenkin löytää tilanteesta positiivisiakin puolia.

– On ihmisiä jotka ovat suostuneet majoittamaan minut ilmaiseksi. Silloin kun olen hyvien ystävieni luona, tuntuu siltä, että olisin yökyläilemässä.

Salmisen mukaan tällaisessa tilanteessa kannattaa hankkia jonkinlainen “tukikohta”, jossa voi säilyttää osaa omaisuudestaan. Joka ikisen tavaran kuljettaminen olisi todella raskasta. Myös asenteella on suuri osuus tilanteesta selviämiseen. Salminen on ottanut itse optimistisen asenteen ja käsittelee asiaa paljon huumorin kautta. 

 

Aliisa Salminen on joutunut raahaamaan tavaroitaan ympäri Tamperetta oman asunnon puuttumisen vuoksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuokra: 0 €

Koko: Vaihtelee

Sijainti: Missä milloinkin

 

Edullista asumista ja kansainvälisiä kontakteja

 

Kämppikset Luna Lavonen ja Yen Phan. Heillä on keittiössä ”infotaulu”, johon voi esimerkiksi kirjoittaa toisille terveisiä.

Luna Lavonen, 19, opiskelee tällä hetkellä Tampereella Voionmaan koulutuskeskuksessa journalismia. Opisto tarjosi solukämppiä yhteistyökumppaninsa POAS:in opiskelija-asunnoista Ritakadulta ja Lavonen päätyikin kolmen asuttavaan soluun. Asumismuoto tarjosi mahdollisuuden asua merkittävästi halvemmin kuin esimerkiksi tavallisessa yksiössä. Asunto on remontoitu vasta hiljattain.

 – Paikka on todella siisti ja alue melko rauhallinen. Tilava keittiö yhdistettynä pieneen parvekkeeseen on viihtyisä yhdistelmä. Lisäksi hyvät bussiyhteydet tekevät liikkumisesta helppoa, Lavonen toteaa.

Myös uusien ja tuntemattomien ihmisten kanssa asuminen on tuntunut miellyttävältä. 

– Olen kiinnostunut toimimaan kansainvälisillä areenoilla, ja olinkin iloinen, kun kämppäkaverini osoittautuivat molemmat tulevan muualta, Vietnamista ja Bulgariasta. Kommunikoimme englanniksi ja olemme jo käyneet yhdessä tapahtumissa ja kylässä soluasuntomme entisen asukkaan luona, Lavonen kertoo.

Vuokra: 270 €/kk

Koko: Oma huone 11 neliötä, yhteistiloineen noin 22 neliömetriä.

Sijainti: Ruotula, etäisyys keskustasta 3,5 km.

 

 

 

Teksti: Roosa Mustonen, Aliisa Salminen, Alisa Ruuhinen, Sanni Aro ja Luna Lavonen Kuvat: Juho Sakara ja Siiri Mörsky

Aiheeseen liittyvää