Tampereen taidemuseo sijaitsee Tampereen Amurin kaupunginosassa. Vuonna 1931 avattu museo on Sisä-Suomen vanhin taidemuseo, ja koko maan kolmanneksi vanhin. Tänne löydät helpoiten, kun otat minkä tahansa bussin, jonka päätepysäkki on Pyynikintori, sillä museo sijaitsee lähes vastapäätä toria. Loppuvuoden ajan museossa on esillä kaksi japanilaisen mangataiteen näyttelyä.

Alakerrassa vierailijaa tervehtii mangan historiaa ja kulttuurillista merkitystä pohtiva MangaMania!-näyttely, kun taas yläkerrassa on mangan jumalaksi dubatun Osamu Tezukan näyttely. Museon pääsymaksu on 11 euroa, mutta tätä lukeva voitsilainen voi koittaa onneansa Voionmaan omalla opiskelijakortilla. Onnistuneesta yrityksestä palkitaan halvemmalla 5 euron pääsymaksulla. Paras aika vierailla on perjantaisin kello 15-18, jolloin museoon pääsee ilmaiseksi. MangaMania-näyttely luotaa mangan eli siis japanilaisen piirrostaiteen perusteita eri lajityypeistä suosituimpiin julkaisuihin ja mangan sosiaali- ja kulttuurihistoriallisiin sekä tuotannollisiin merkityksiin.

Värikäs muraali pitää sisällään Osamu Tezukan ikonisimpia hahmoja.

Simppeliä mutta kaunista

Tutustuessani alakertaan minua jopa hämmästytti näyttelyn värimaailman minimaalisuus. Yhdistän päässäni mangan ja animen räväkkään värimaailmaan ja yleismaallisesti näyttävään esillepanoon. Kehityksen myötä niistä on saatu visuaalisesti näyttävämpiä, mutta vanhemmat mustavalkoiset sarjakuvateokset korvaavat väripuutoksen loistavalla sisällöllä.

Esillä oli myös vanhoja mangapokkareita, joista osa oli kävijöiden luettavissa. Videohuoneessa näin pätkiä Osamu Tezukan hahmoihin perustuvista animesarjoista. Ensin yliluonnollisen lahjakas sankarikirurgi Black Jack operoi lähes junallista ihmisiä, ja sen jälkeen Tezukan keskeneräiseksi jäänyt elämäntyö Phoenix nousee tulivuoren tuhkista hienossa väriloistossa.

MangaMania-näyttely on yleismaailmallinen katsaus mangan historiaan ja sen kulttuurisiin merkityksiin.

Mangalegendan elämäntyö esillä

Ensimmäinen näyttely loppui aika yllättäen, mutta sen jälkeen oli hyvä siirtyä yläkertaan.

Yläkerran Osamu Tezuka-näyttelyyn saapuessa vierailijaa tervehtii mahtavan kokoinen muraali, joka on täynnä herra Tezukan suosituimpia luomuksia. Esillä on Tezukan ensimmäisiä teoksia 1940-luvulla. Näitä pidetään yksinä ensimmäisistä moderneista manga-luomuksista.

Seuraavassa huoneessa näin noin kymmenminuuttisen videon herra Tezukan elämästä. Tämän kautta sain ymmärtää, että vaikka hän saavutti suuren suosion varhaisessa vaiheessa elämäänsä, hänellä oli silti vaikeuksia yrittäessään parantaa piirtämistään ja tarinankerrontaansa. Vierailija pääsee tutustumaan Tezukan suosituimpiin luomuksiin, mm. Astro Boyhyn, Princess Knightiin ja Kimba the White Lioniin.

Jos alakerran näyttely oli yllättävän mustavalkoinen, niin Osamu Tezuka-näyttely on pirteä väripiikki sille vastalääkkeeksi. Hänen luomuksissaan on sanoinkuvailematonta elämää, ja silmäilinkin näyttelyn tarjontaa hymyssä suin. Molemmat näyttelyt ovat visuaalisesti hyvin miellyttäviä, ja suosittelenkin käyntiä kenelle tahansa, joka on kiinnostunut visuaalisesta taiteesta tai sarjakuvista.

Tampereen taidemuseo, Puutarhakatu 34

Aukioloajat: ti-to 9-17 pe 9-18 la-su 10-18

Sisäänpääsy: Aikuiset 11€, opiskelijat 5€

Sarjassa voitsilaiset tutustuvat Tampereen ajankohtaisiin näyttelyihin.

Teksti ja kuvat: Eero Hietamäki

Aiheeseen liittyvää