“Kolmekymmentä, kaksikymmentä, kymmenen ja käy!” 

Journalistilinjan opiskelijat pääsivät harjoittelemaan kuluneella viikolla haastatteluiden tekoa monikamerastudiossa. Tilanne oli lähes jokaiselle opiskelijalle uusi, ja samalla se tarjosi ainutkertaisen mahdollisuuden päästä kokeilemaan tv-haastatteluiden tekoa.  

Monikamerastudio haastattelut ovat osa journalistilinjan kaksi viikkoista haastattelukurssia, jota vetää Ylen toimittaja Ari Welling. Kurssi koostuu muun muassa erilaisten media-alan vieraiden esiintymisistä sekä radio- ja tv-haastatteluiden tekemisestä. 

Kuvausryhmänä toimineet elokuva- ja TV-linjan opiskelijat rakensivat koululle aitoa studiota mukailevan tilan valoineen ja kameroineen, jossa haastattelut toteutettiin. Kuvausryhmään kuuluivat muun muassa studio-ohjaaja, kuvaajat, tuottaja ja äänivastaava eli lähes kaikki elementit mitä oikeassakin monikamerastudiossa olisi. Kuvausryhmän läsnäolo loi tuntua siitä, millaista olisi olla mukana oikeassa tuotannossa.  

Viereisessä huoneessa toimi ohjaamo, johon myös journalistilinjan opiskelijat pääsivät vuorollaan tutustumaan. Ohjaamossa ohjaaja sekä ääni- ja kuvamiksaaja vastaavat lopullisesta tuotoksesta, mikä esitettäisiin tositilanteessa tv:ssä. Ohjaamo ja studio tekevät tiivistä yhteistyötä koko ajan keskustelemalla ryhmä-äänipuhelussa. Ohjaamosta ohjaaja muun muassa antaa käskyjä ja ohjeita studion puolelle. Kurssilla varmasti hahmottui se, kuinka laaja ja moniosainen projekti monikamerastudio tuotanto on.  

Ohjaamossa ohjaaja ja ääni- sekä kuvamiksaaja tekevät tiivistä yhteistyötä.

Ohjaamossa ohjaaja ja ääni- sekä kuvamiksaaja tekevät tiivistä yhteistyötä.

Kurssilla opittiin, että hyvä valmistautuminen ja taustatyö ovat onnistuneen haastattelun tukipilarit. 

Opiskelijat olivat hyvin innoissaan päästessään tositoimiin. 

”Ensin opiskeltiin hieman teoriaa, ja sitten toteutettiin käytännössä. Oli todella hienoa päästä tekemään oikeaa haastattelua kameran edessä!” kertoo journalistilinjan opiskelija Sonja Engberg.  

“Oli myös kivaa, että aiheet sai päättää itse ja pystyi hyödyntämään omaa luovuuttaan”, jatkaa Engberg. Haastatteluissa kuultiinkin aiheita, jotka olivat selkeästi lähellä opiskelijoita, kuten sosiaalisen median luomat ulkonäköpaineet sekä alkoholin värittämä opiskelijaelämä. 

Studiossa Nea Mella-Aho(vas.) pääsi Vera Krokin(oik.) haastateltavaksi.

Studiossa Nea Mella-Aho(vas.) pääsi Vera Krokin(oik.) haastateltavaksi.

Monikamerastudioon tutustuttiin alkuun katselemalla ja analysoimalla valmiita haastatteluja, minkä jälkeen opiskelijat pääsivät käytännössä kokeilemaan haastatteluiden tekoa koululle rakennetussa studiossa. Journalistiopiskelijat saivat tehtäväkseen valmistella haastattelun ja he pääsivät kokeilemaan sekä haastattelijan että haastateltavan roolia. Tästä kahden hengen haastattelutilanteesta edettiin hieman haastavampaan kolmen hengen tilanteeseen, jossa haastattelijalla oli kaksi henkilöä jututettavanaan. Haastetta ei siis puuttunut, mutta kaikki suoriutuivat tehtävästä hienosti ja hyvillä mielin. Kurssilla opittiin, että hyvä valmistautuminen ja taustatyö ovat onnistuneen haastattelun tukipilarit. 

Teksti: Maija Veteläsuo Kuvat: Ella Vuokila ja Maija Veteläsuo

 

 

 

Aiheeseen liittyvää