Kävimme haastattelemassa kolmea tamperelaista nuorta heidän jääkaappiensa sisällöistä ja valinnoista, joita he tekevät ruokakaupassa. Samalla haimme hieman inspiraatiota omaan ruokailuumme. 

Jostain kumman syystä ihmisiä kiinnostaa, mitä toiset ostavat kaupasta ja mitä ruokaa he laittavat. Youtubesta löytyy runsaasti videoita, joissa ihmiset esittelevät ruokaostoksiaan ja jääkaappinsa sisältöä. Esimerkiksi tubettaja Mmiisasilla on melkein 450 000 katselukertaa videollaan, jolla hän esittelee jääkaappinsa sisällön. 

Tämä aihe kiehtoi myös meitä ja kävimmekin haastattelemassa tamperelaisia nuoria heidän ruokakauppavalinnoistaan selvittääksemme, paljonko rahaa kuluu ruokaostoksiin ja mitä nuoret ylipäätään syövät. 

Helppoa kotiruokaa 

Saksalainen Anna Brödel opiskelee Voionmaan opistolla valokuvauksen ammattilinjalla. Ruokakaupassa hän käy noin joka toinen päivä ja ostaa kerralla ruokatarpeita yhdelle tai kahdelle päivälle. 

Olen liian laiska miettimään etukäteen mitä ruokaa laittaisin, Brödel myöntää.  

Kerralla ruokaostoksiin menee rahaa noin parikymmentä euroa.  

Anna Brödelin lähikauppa on Härmälänrannan SaleSpesiaalimpia herkkuja varten hän käy joskus myös isossa K-kaupassa. 

En ole hyvä kokki, mutta laitan ruokaa, jota osaan tehdä. Annan ennemmin poikaystäväni tehdä ruokaa, hän kertoo.  

Yleisimpiä ruokia Brödelin ja hänen poikaystävänsä taloudessa ovat pastaa bolognese-kastikkeella, sekä currykana ja riisi.  

Ja erilaiset keitot myös! Niitä olen hyvä kokkaamaan. 

 Brödelin salainen ase ruuanlaitossa on vispikerma.  

Laitan sitä hieman kaikkeen ruokaanmuun muassa keittoihin ja bolognsesekastikkeeseen. Se tekee kaikesta aina parempaa. 

Salaattia Brödel ei yleensä syö ruuan kanssa, mutta iltapalana kyllä. 

Suosin Suomessa asuessani tottakai suomalaisia vihanneksia, hän lisää. 

Anna Brödelin mukaan vispikerma sopii ruokaan kuin ruokaan.

 Entinen kasvissyöjä, nykyinen sekasyöjä 

Voionmaalla journalismia opiskeleva Jenna Rautio käy noin joka toinen päivä kaupassa. Useimmiten Alepassa, joka on lähimpänä, mutta suurempia ostoksia hän ostaa välillä Citymarketista. Yleensä hän kuitenkin suosii S-ryhmän kauppoja. 

– Hedelmiä ja esimerkiksi jugurttia ostan pidemmälle ajalle, mutta lämpimiä ruokia varten käyn kaupassa joka toinen päivä, Rautio kertoo. Yhdellä ostokerralla rahaa menee noin 20 euroa.  

Mieluiten Rautio laittaa ruuaksi lohta ja uunivihanneksia ja jääkaapissa on lähes aina Alpron vaniljan makuista soijajugurttia. 

– Syön sitä yleensä granolan kanssa, Rautio kertoo.

 Rautio on entinen kasvissyöjä, eikä hänen jääkaapissaan ole ollut jauhelihaa vuosiin. 

Yritän syödä kasvispainotteisesti, mutta kanaa ostan ehkä eniten. 

Kanan lisäksi jääkaapissa on välillä tavallista härkistä ja joskus härkissuikaleita.  

Jääkaapissa on myös salaattitarpeita. Niistä Rautio tekee usein isomman kulhollisen salaattia, jota hän syö viikon mittaan aina ruuan kanssa. Kasviksia ja muita ruokatarpeita Rautio pyrkii ostamaan suomalaisina, mutta myös hinta vaikuttaa päätökseen ja siihen, mikä tuote lopulta päätyy hänen jääkaappiinsa. 

Vaniljan makuinen Alpron soijajugurtti on Jenna Raution must have -tuote.

Hyvää halvalla 

Haastattelimme myös Sanja Perälää, joka ei opiskele tällä hetkellä, vaan käy töissä ja valmistautuu armeijaan lähtöä varten. Hänellä on siis säännölliset palkkatulot, joten olimme kiinnostuneita näkemään, poikkeaako hänen jääkaappinsa sisältö opiskelijan jääkaapista. 

Hänen lähikauppansa on Prisma ja siellä Perälä käy yleensä joka toinen päivä tekemässä ruokaostoksia ruokahävikin välttämiseksi. Kun ostaa vähemmän kerralla, mikään ei ehdi pilaantua. Viikossa ostoksiin menee noin 10-20 euroa ja hinta on yksi tärkeä peruste valinnoille, jotkpäätyvät ostoskoriin. Aivan kuten opiskelijoillakin. 

– Syön paljon, mutta halvalla. En valitse sitä kaupan kalleinta kanaa. 

Useimmiten Perälä tekee ruoaksi kanaa ja riisiä risoton muodossa ja laittaa sekaan paistettua paprikaakeitettyä parsakaalia, sekä sweet chili –kastiketta 

– Sisällytän ruokaan esimerkiksi paprikaa tai parsakaalia, ettei tarvitse erikseen tehdä salaattia. 

Lähes aina Perälän jääkaapisson mansikan makuista Skyrproteiinirahkaa, sillä se on hyvä välipala eikä vaadi valmistamista. Lisäksi jääkaapissa on usein jauhelihaa, sillä se on rautapitoisempaa kuin kana.  

Yhteenvetona voisi sanoa, että opiskelijat syövät monipuolisesti kasviksia unohtamatta. Halpa hinta on iso kriteeri ruualle, se jyrää välillä tuotteiden kotimaisuuden yliOpiskelijoille stereotyyppistä “makaronimössöä” eli makaronia ja jauhelihaa ei löytynyt kenenkään jääkaapista. Yllättävää oli, että jokainen haastattelemamme nuori käy 1-2 päivän välein kaupassa yhden isomman kauppareissun sijaan.  

 

 

Teksti: Neea Virlander ja Iida Niskanen

Kuvat: Meri Haukkavaara-Gardiner

 

 

Aiheeseen liittyvää