Monet meistä ovat varmasti käyneet joulutoreilla. Mutta moniko on miettinyt mitä kaikkea työtä tarvitaan siihen, ennen kuin yrittäjän myyntipiste on valmis. Tämä on matka kahden yrittäjän seurassa kohti Tampereen Joulutoria.

Marraskuun viimeisellä viikolla kävelen hieman koleassa ja kylmässä säässä kohti Keskustoria, jonne on ilmestyneet joulutorin merkiksi punaiset ja valkoiset mökit jouluvaloineen. Kaipaisin maahan lunta ja hieman olotilaa piristääkin auringon pilkahdus pilvien välistä.

Muutama viikko sitten tori oli vielä tyhjä eikä rakentamisesta näkynyt mitään merkkejä. Nytkin joulutori on vielä yllättävän hiljainen. Odotin jostain syystä paljon enemmän hässäkkää ja ihmisiä työn touhussa, sillä avajaisiin on enää viisi päivää aikaa. Olen sopinut tapaavani torilla Tampereen Runopuun Kreetta Mäkisen sekä Lasiateljee Morfon Tiina-Maija Sihvon. Odotan innolla, että pääsen seuraamaan miten nämä yrittäjät valmistautuvat joulutorille.

Iloista mieltä ja meininkiä

Tiina-Maija Sihvo kiinnittämässä myyntimökin seinään huopaa, jolla mökistä tulee lämmin ja viihtyisämpi. Kuva: Jessica Ehrström

Myyntimökille saapuessani tapaan Mäkisen ja Sihvon työn touhussa. Iloiset naiset juttelevat keskenään ja ovat ehtineet jo aloittaa mökkinsä valmistelun. Parhaillaan he kiinnittävät mökin seinille kangasta.

– Mökki kannattaa eristää hyvin, että siellä tarkenee olla myyntipäivät, toteaa Kreetta Mäkinen ja Tiina-Maija Sihvo on samaa mieltä hänen kanssaan.

Lattialle he ovat jo laittaneet ensimmäisen eristekerroksen ja siihen päälle on tulossa vielä muun muassa messumattoa torjumaan maasta hohkaavaa kylmyyttä. Seuraavien päivien aikana heidän on tarkoitus rakentaa tarvittavat pöydät ja pinnat tuotteille, asentaa valoja sekä somistaa mökkiä. Naisille on tärkeää, että kokonaisuus näyttää hyvältä ja siihen he panostavatkin. Yhteistyö näillä kahdella yrittäjällä sujuu mutkattomasti ja heidän ajatuksensa menevät hyvin yksiin. Tässä hommassa tarvitaan niin käytännön taitoja kuin esteettistä silmää.

Kaikki myyntimökkiin sisälle tarvittava tulee yrittäjiltä itseltään

Kaikki myyntimökkiin sisälle tarvittava tulee yrittäjiltä itseltään. Kuva: Jessica Ehrström

Toista kertaa joulutorilla

Seuraavana päivänä tapaan Mäkisen ja Sihvon asentamassa myyntimökkinsa kattoon omenapuun oksaa, johon myytäviä lasiesineitä on tarkoitus ripustaa esille.

– Olemme jakaneet myyntimökin puoliksi niin, että toisella puolella on Runopuun ja toisella Lasiateljee Morfon tuotteita, kertoo Mäkinen. Hän jatkaa – Viime vuonna innostuimme kokeilemaan ensimmäistä kertaa joulutorilla myyntiä ja Tiina lähti meidän mukaamme siihen. Ei meillä ollut odotuksia ja siitä tuli meille hyvä kokemus niin torilla olona kuin myynnin suhteen. Varmaan juuri siksi olimme valmiit myös tänä vuonna lähtemään mukaan.

Nyt on hetki pohtia mitä myyntimökkiin asennetaan tai mitä vaihdetaan muuhun. Kreetta Mäkinen katselee mökin sisustaa, joka on vielä täynnä rakennustavaraa

Nyt on hetki pohtia mitä myyntimökkiin asennetaan tai mitä vaihdetaan muuhun. Kreetta Mäkinen katselee mökin sisustaa, joka on vielä täynnä rakennustavaraa. Kuva: Jenni Mäntykoski

Myyntivuorot yrittäjät ovat jakaneet niin, ettei kummankaan tarvitse olla koko päivää torilla. Ensimmäinen vuoro on joulutorin aukeamisesta kello yhdestätoista kello kolmeen ja toisessa vuorossa ollaan kello kolmesta kello yhdeksääntoista, jolloin joulutori sulkee porttinsa. Tämä jako antaa yrittäjille mahdollisuuden päästä tekemään lisää tuotteita ja pyörittämään muuta yritystoimintaansa.

Oksa on jutustelun aikana saatu kiinnitettyä mökin kattoon. Mäkinen ja Sihvo käyvät katsomassa aikaansaannostaan mökin ulkopuolella. He pohtivat, suunnittelevat ja lopulta toteavat, että oksaa täytyy vähän siirtää, että se sopii paremmin kokonaisuuteen. Tätä se siis on: paljon kokeilua, suunnittelua ja tekemistä, kun valmistaudutaan joulutorille.

– Rakentamiseen kuluu useampi päivä mutta purku tapahtuu muutamassa tunnissa, kun joulutori on päättynyt, naurahtaa Mäkinen ja Sihvo yhtyy nauruun.

Joulutorilla on tänään hieman enemmän liikettä, kun joulutorin rakennusporukka viimeistelee paikkoja. Tampereen Joulutori järjestetään tänä vuonna yhdettätoista kertaa. Myös muita myyjiä on saapunut valmistelemaan mökkejään.

 Kaksi yritystä

Tampereen Runopuun kylteissä on pilkettä silmäkulmassa mutta ei ole myöskään unohdettu perinteisiä kylttiaiheita

Tampereen Runopuun kylteissä on pilkettä silmäkulmassa mutta ei ole myöskään unohdettu perinteisiä aiheita. Kuva: Sara Ukkonen

Samalla kun naiset rakentavat mökin sisustaa valmiiksi, saan kuulla taustoja heidän yrityksistään.

– Runopuun toiminta aloitettiin vuonna 2016. Yritystoimintaa meillä puolisoni Harrin kanssa on ollut jo vuodesta 2004. Meillä valmistetaan lähialueilta tulevasta kotimaisesta puusta sisustus- ja lahjatuotteita. Lisäksi suunnittelen Runokka-koruja ja Hyhkyn verstaalla on myös soittimien valmistusta, kertoo Kreetta Mäkinen.

– Olen aloittanut yritystoimintaa jo vuonna 1995 ja varsinainen toiminta käynnistyi vuonna 1998, muistelee Tiina-Maija Sihvo ja jatkaa – Minulla on tuotantotilat Pirkkalassa ja Lempäälän Ideaparkista löytyy myyntipiste. Puolisoni Jyrki auttaa minua niin valmistuksessa kuin täällä joulutorilla.

Yrittäjät vaihtavat joulutorin aikana mietteitä siitä, miten tuotteita kannattaa laittaa esille tai mikä tuote ei ehkä niin myy. Myyntimökissä on tilaa rajoitetusti eikä sinne voi tuoda suuria määriä tuotteita talteen. Joka päivä yrittäjät tekevät inventaarion mitä tuotteita tarvitaan lisää ja niitä he tuovat sitten myyntiviikkojen aikana torille tullessaan.

Kovin paljon aikaisemmin ei kumpikaan yrittäjä aloita joulutorille valmistautumista, sillä pitkin vuotta on paljon muita tapahtumia, joissa he käyvät tuotteitaan esittelemässä sekä myymässä.

Tiina-Maija Sihvon lasityöt saavat paljon ihailua osakseen ja eräs pariskunta pohtii miten kauniita lasiset lumihiutaleet olisivat heidän verannallaan

Tiina-Maija Sihvon lasityöt saavat paljon ihailua osakseen ja eräs pariskunta pohtii miten kauniita lasiset lumihiutaleet olisivat heidän verannallaan. Kuva: Sara Ukkonen

Avajaispäivän jälkeinen sunnuntai

Sunnuntaina on Tampereella joulunavaus ja se näkyy ihmispaljoudessa, jota ei haittaa lumisateesta räntäsateeksi muuttunut sää. Joulutorin käytävät ovat täynnä väkeä ja liikkuminen on hidasta. Ympärillä kuuluu joululauluja, puheensorinaa ja ilmassa tuoksuu niin puuro, sepän pajan hiillos kuin ohikulkevien ihmisten syömät vohvelit.

Kreetta Mäkisellä ja Tiina-Maija Sihvolla on hymy herkässä. He ovat saaneet osakseen ihastelua omasta myyntikojustaan ja joulutorin myynti on käynnistynyt hyvin

Kreetta Mäkisellä ja Tiina-Maija Sihvolla on hymy herkässä. He ovat saaneet osakseen ihastelua omasta myyntikojustaan ja joulutorin myynti on käynnistynyt hyvin. Kuva: Sara Ukkonen

Saavun vuoronvaihdon aikaan. Niin Mäkinen kuin Sihvo ovat tyytyväisiä eiliseen joulutorin avauspäivään. Vaikka perjantaina olikin ollut viimeistelyn kanssa kiireitä eivätkä aikataulut olleet ihan pitäneet, niin vastassa on hymyilevät kasvot. Siitäkin huolimatta, että Sihvon lasitöiden uuni oli mennyt rikki, juuri pahimpaan aikaan kun yrittäjä sitä tarvitsisi työssään joulusesongin alla.

Heidän myyntimökkinsä näyttää houkuttelevalta ja tuotteet ovat kauniisti esillä herättäen joulutorilla vierailevien mielenkiintoa. Jouluvalot loistavat ja ihmisillä on selvästi joulumieltä.

Enpä ollut koskaan tullut itse ajatelleeksi miten paljon työtä tarvitaan, että myyntikoju saadaan tähän jouluiseen kuntoon ja että siellä ei aina ole niin lämmintä kuin näyttää, paitsi jos on tehnyt eristystyöt kunnolla.

Keskustori täynnä jouluista menoa, tyhjyydestä ei tietoakaan

Keskustori täynnä jouluista menoa, tyhjyydestä ei tietoakaan. Kuva: Sara Ukkonen

Teksti: Jenni Mäntykoski

Kuvat: Jenni Mäntykoski, Jessica Ehrström ja Sara Ukkonen

 

 

Aiheeseen liittyvää