Tiktok saattaa monen ulkopuolisen silmään näyttää lasten sovellukselta täynnä pelkkiä tanssivideoita. Se on kuitenkin paljon muuta. 

Monet sovellukset, joissa jaetaan videomateriaalia, sisältävät tietynlaisen algoritmin. Tiktokissa algoritmi tiivistettynä tarkoittaa, että tietynlaiset ihmiset näkevät tietynlaisia videoita.  

Tiktokissa algoritmi painottuu “For You”- sivulle, joka nimensä mukaisesti tuo käyttäjän nähtäväksi sellaisia videoita, joista algoritmi on päätellyt käyttäjän pitävän. Jokainen tykkäys ja kommentointi tietynlaiseen videoon vaikuttaa siihen, minkälaisia videoita For You -sivulle ilmestyy. Jos tykkää videosta, jossa on koiria, algoritmi näyttää lisää videoita, joissa esiintyy koiria.  

Tiktokin algoritmi saattaa vaikuttaa päällepäin mahtavalta näkymättömältä toiminnolta. Käyttäjä saa nähtäväkseen vain videoita, joista hän todennäköisesti pitää. Mutta käyttäjät eivät välttämättä huomaa, kuinka rajaavaa algoritmin toiminta on. Se vahvistaa käyttäjän somekuplaa, jolloin käyttäjä ei esimerkiksi näe yhteiskunnallisista asioista kertovia videoita kaikkien algoritmin syöttämien tanssivideoiden takia. 

For You- sivulle päätyy myös kaikista suosituimmat, eli kaikista tykätyimmät ja kommentoidut videot algoritmista huolimatta. Tiktokissa on alkanut yleistyä tämän takia trendi, jolla algoritmia yritetään huijata.  

Sellaisiin videoihin, joissa puhutaan käyttäjien mielestä tärkeistä aiheista, kuten feminismistä tai rasismista, käyttäjät kommentoivat tekstejä kuten “kommentoin algoritmin takia”. Kommenttien ja tykkäyksien paljous lisää videon suosiota, ja algoritmi alkaa näyttää videota monen eri käyttäjän For You-sivulla. Algoritmin huijaamista yritetään varsinkin videoissa, joissa puhutaan sellaisista aiheista, joita Tiktok aktiivisesti sensuroi. 

Sensuurin valta 

Käyttäjät ovat huomanneet sovelluksesta poistuvan videoita vasten niiden tekijöiden tahtoa, vaikkei video ole rikkonut Tiktokin sääntöjä. Lisäksi Tiktokin on huomattu tietoisesti sensuroivan esimerkiksi tiettyjä yhteiskunnallisia asioita koskevia videoita, kuten videomateriaalia Hongkongissa ja Yhdysvalloissa tapahtuneista mielenosoituksista. 

Lisäksi algoritmin on huomattu suosivan tiettyjä ihmistyyppejä. Käyttäjät, jotka eivät ole valkoisia ja laihoja, joutuvat näkemään enemmän vaivaa päästäkseen For You -sivulle. 

Tiktok on kommentoinut erästä kohua, jossa käyttäjän videoita oltiin poistettu ja piilotettu. Sovellus perusteli sensuroimista sillä, että se ehkäisee käyttäjää mahdolliselta kiusaamiselta. Eli vaikka periaatteessa kuka tahansa voi ryhtyä Tiktokin superstaraksi, matka julkisuuteen ei aina ole helppo. 

Ilkeät kommentit kiusaamisen välineenä 

Sovelluksen itsensä lisäksi myös käyttäjät voivat tuottaa toisille käyttäjille harmia ja päänvaivaa. Tiktokissa on valitettavasti paljon kiusaamista ja negatiivista kommentointia etenkin nuorten ja lasten kesken.

Suomalaisen Tiktok-kulttuurin erityispiirteenä on erityisesti trollailu, anonyymius sekä sarkastiset kommentit. Sovellukseen ei ole pakko syöttää omia henkilötietoja näkyviin, tai esiintyä omalla kuvalla, mikä kasvattaa kiusaamisen riskiä.

Varsinaista haukkumista sovelluksessa ei näy yhtä paljon kuin passiivis-aggressiivista kommentointia. Tällainen kommentointi voi lapsen silmin vaikuttaa hyväntahtoiselta, vaikka kommentti on oikeasti ilkeä. Kun joku kommentoi “onpa hieno tanssi” tai “tosi hyvin laulettu” nauru-naamojen saattelemana, lapsi ei välttämättä ymmärrä, että kommentoijat nauravat hänelle eivätkä hänen kanssaan. 

Tiktokin videoita on helppo katsella missä ja milloin vain

Julkisuus ja suosio 

Tiktok saa osakseen paljon kritiikkiä, mutta siinä on myös paljon hyvää. Yksinkertaistetusti jokaisella on samanlainen mahdollisuus saavuttaa isoja näyttökertoja, jos esimerkiksi julkisuus on käyttäjällä videoiden tavoitteena. Algoritmi ja tietynlainen tuuri lopulta määrittää, kuinka ison yleisön video voi saada. Videot voi myös piilottaa yksityiseksi ainoastaan itselleen. 

Tiktokkia voisi kuvailla hyvin matalan kynnyksen sovelluksesi, sillä kuka vain älypuhelimen omistaja voi ladata sen puhelimeensa ja kuvata tiktokin. Muita samankaltaisia videopalveluita on toki, mutta esimerkiksi Youtube on nykyään pitkälti alan ammattilaisten hallinnassa. Tiktokkiin on puolestaan helppoa kuvata nopea video vaivatta, ja mahdollisesti tämä vaikuttaa sovelluksen suosioon.  

Tiktokissa on montaa eri alagenreä ja eri ryhmille suunnattuja videoita, joten jokaiselle videogenrelle löytyy varmasti omat katsojansa. Suosittuja videoita ovat esimerkiksi humoristiset videot, eläinvideot, kantaaottavat videot ja erilaiset informatiiviset videot. 

Tiktok on hyvä paikka, jos haluaa rentoutua ja katsoa hetken hellyyttäviä hyvän mielen videoita. Ongelmana on se, että välillä algoritmi voi kuitenkin heittelehtiä ja näyttää käyttäjälle myös epämiellyttäviä videoita, jotka voivat vain lisätä stressiä ja ahdistuneisuutta, jota pakoon sovellukseen alunperin tultiin.

Tiktokin trendit ja haasteet 

Tiktokissa on koko ajan meneillään erilaisia trendejä ja haasteita, joihin monet käyttäjät haluavat osallistua toteuttamalla haasteen itse nähtyään jonkun toisen käyttäjän tekemän videon.  

Monta kertaa trendaavat haasteet ovat hauskoja ja harmittomia ja niiden uudelleentoteuttamisesta ei ole vaaraa kenellekään. Tällaisia haasteita ovat esimerkiksi erilaiset tanssirutiinit ja tällä hetkellä pinnalla oleva kuvaustrendi. Käyttäjät pukeutuvat tulevan Halloweenin kunniaksi haamuiksi ja menevät ottamaan hauskoja kuvia esimerkiksi metsään tai rannalle.  

Tiktok on parhaimmillaan, kun siellä pyörii haasteita, jotka ruokkivat käyttäjien luovuutta ja hauskanpitoa. Haasteet eivät valitettavasti aina ole kuitenkaan harmittomia. Jonkin aikaa sitten sovelluksessa trendasi haaste, jossa testattiin erilaisten mausteiden päihdyttävyyttä. Etenkin alaikäiset käyttäjät eivät tajunneet haasteen vaarallisuutta, ja joillekin haaste aiheutti käynnin sairaalassa.  

Tiktokissa käyttäjällä on vastuu siitä, mitä haasteita itse aikoo toteuttaa, ja jos haasteet eivät kiinnosta, algoritmin avulla ne voi jättää kokonaan pois omalta For You -sivulta. Sovelluksesta löytyy paljon muutakin. 

Ei pelkää tanssimista 

Monet lasten ja nuorten vanhemmat luulevat, että Tiktok on pelkkää musiikkia ja tanssimista. Monet sovellusta käyttävätkään eivät tiedä, kuinka rikas Tiktokin sisältö oikeasti on.  

Tiktokissa alkuperäiskansat esittelevät ja kertovat omasta kulttuuristaan ja elämästään. Seksuaalivähemmistöt rikkovat heihin kohdistuvia ennakkoluuloja. Samoin tekevät neuroepätyypilliset ja vammaiset ihmiset omilla videoillaan. Eri väriset, kokoiset ja sukupuoliset ihmiset jakavat kokemuksiaan esimerkiksi seksuaalisesta häirinnästä ja rasismista, ja herättävät siten keskustelua aiheesta.  

Tiktok on täynnä hienoja ihmisiä ja sisällöntekijöitä, jotka jaksavat opettaa muita käyttäjiä arvostamaan moninaisuutta. Sovelluksen avulla oppii paljon, jos on halukas jättämään ennakkoluulot ja olemaan avoimin mielin selatessaan videoita. 

Algoritmin takia osa käyttäjistä ei ikinä löydä Tiktokissa piilevää kultakaivosta, josta pystyy helposti rikastuttamaan omaa maailmankuvaansa. Se on harmillista, mutta algoritmin huijarit tekevät kaikkensa, jotta kaikkien ääni saataisiin kuuluville. 

Teksti: Anniina Norrena ja Jenna Rautio 

Kuvat: Anni Lukkarinen

 

Aiheeseen liittyvää