Ensimmäistä lemmikkiä hankkiessa kannattaa ottaa monia asioita huomioon. Nuoret hankkivat yleensä ensilemmikin muuttaessaan omilleen. 

Lemmikkiä hankkiessa on syytä miettiä, millainen eläin itselle voisi sopia. Eläimiä on monia erilaisia ja ne vaativat erilaista huolenpitoa ja huomiota. Yleisimpiä lemmikkejä ovat kissat ja koirat. 

Kissat ovat yleisesti hyviä lemmikkejä, sillä ne pystyvät sopeutumaan sisätiloihin. Kissat ovat myös yleensä itsenäisiä ja niiden hoitaminen on helppoa. Perustasolla täytyy huolehtia kissan ravinnosta, veden saannista ja siitä, että taloudessa on tarpeeksi hiekkalaatikoita kissojen lukumäärää kohden.  

Koirat taas vaativat hieman enemmän huolenpitoa. Koirat tarvitsevat paljon liikuntaa pysyäkseen kunnossa. Muuten perustarpeet ovat samanlaiset kuin kissoilla. 

Omistajuus on vastuuta  

Lemmikkiä hankkiessa kannattaa puntaroida oma tilanne realistisesti, kertoo Maukula Ry:n puheenjohtaja Elli Jylhä. 

Maukula Ry on maaliskuussa 2019 perustettu eläinsuojeluyhdistys Tampereella. 

Lemmikki on sijoitusLemmikin omistajuus ei ole ilmaista, sillä lemmikin perustarpeet vaativat rahaa. Lemmikille esimerkiksi ruokavalion terveellisyys ja monipuolisuus on yhtä tärkeää kuin ihmiselle.  

Laadukas ruoka ehkäisee lemmikin mahdollisuuksia sairastua. Laadukas ruoka maksaa yleensä enemmän kuin ’’markettiruoka’’. Laadukkaat kissan ja koiran kuivamuonat voivat maksaa 7-30 euroa pussilta, riippuen ruoan määrästä ja sisällöstä.  

Myös lemmikkieläimelle voi ottaa vakuutuksen. Vakuutuksesta on hyötyä yllättävien eläinlääkärikulujen maksamisessa. Hoitokuluvakuutus koiralle maksaa yleensä noin 300-500 euroa. Kun taas koiran henkivakuutus maksaa yleensä noin 100 euroa. Kissojen vakuutukset ovat yleensä hieman halvempia. Vakuutusmaksuihin vaikuttaa eläimen rotu, sukupuoli, ikä, terveyden tila ja lemmikin ostohinta. 

Roduilla on eroja 

Eri rotuisilla eläimillä on rotukohtaisia ominaisuuksia. Jotkut rodut ovat luonteeltaan rauhallisempia ja ihmisläheisempiä kuin toiset. Rotu vaikuttaa myös eläimen aktiivisuuteen. Eläimen turkin pituus ja rakenne vaativat joskus erityistä huolenpitoa. Jos ihminen valitsee tietynrotuisen eläimen, on sen ominaisuuksista hyvä olla tietoinen. 

Eri roduilla on myös perinnöllisiä sairauksia, esimerkiksi luuston kehityshäiriöt, sydän- ja verisuonisairaudet, silmäsairaudet sekä kasvainsairaudet. 

Koiraroduista saa yleisimmät rotukohtaiset tiedot Suomen Kennelliiton nettisivuilta. Rotukissojen tietoja taas löytyy Suomen Kissaliiton nettisivuilta. Liittojen tarkoituksena on yhdistää, edistää ja valvoa koira- ja kissarotujen kasvatustoimintaa, sekä ylläpitää yhtenäistä koko maan kattavaa rekisteriä roduista.  

Erilaisia tapoja hankkia lemmikki 

Yleensä lemmikki hankitaan löytöeläinkodistaeläinsuojelujärjestöstä tai kasvattajalta. Löytöeläinkoteja ja kasvattajia löytyy Suomesta paljon. Yleensä löytöeläinkodeissa on eläimiä, jotka ovat tulleet väliaikaiskotiin esimerkiksi vanhan kodin muutosten takiatai eläimiä joilla ei ole omaa kotia. Eläimiä otetaan myös huostaan huonoista oloista. 

Kasvattajat ovat erikoistuneet tietynrotuisten eläinten kasvatukseen. Kasvattajilla on yleensä omat nettisivutjoiden kautta heidän toimintaansa voi tutustua tarkemmin.  

Joskus ihmiset hankkivat myös lemmikkejä ‘’kahvipaketin hinnalla’’, ja hakevat eläimiä maatiloilta ja muista samantapaisista paikoista. Tällöin hankittua eläintä ei isolla todennäköisyydellä ole rokotettu tai hoidettu ennakkoon. 

Yleisesti ottaen kasvattajat ja löytöeläinkodit toimivat vastuullisesti ja auttavat lemmikin ostajaa myös oston jälkeen. Heiltä voi ja kannattaa kysyä neuvoja lemmikin hoitamiseen.  

Kissoja adoptoivat pääosin nuoret ihmiset

Maukula Ry hoitaa kodittomia kissoja ja etsii niille uutta rakastavaa kotia. Maukulan kissat saapuvat nykyään pääosin Kankaanpäästä, mutta ennen sitä suuri osa kissoista oli kodinvaihtajia. 

Eniten kissoja adoptoivat 20-30–vuotiaat, mutta kuitenkin melkein koko elämän skaala on tässä talossa nähtykertoo Elli Jylhä.

-Täytyy olla täysin varma, että pystyy tarjoamaan niitä asioita, joita kissa tarvitsee. Eläinlääkärikäynnit saattavat joskus yllättää, ja käynnit ovat kalliita. Pentukissaa hankkiessa on hyvä myös muistaa, että pentukissa tarvitsee aina kaverikseen toisen kissan. Jos kissa otetaan, siitä myös huolehditaan, Jylhä lisää. 

Maukulasta kissaa adoptoidessa on aina haastattelu, missä katsotaan päällisin puolin, pystyykö adoptoiva henkilö  huolehtimaan kissasta. Maukulalla on myös oikeus pidättäytyä kissan adoptoinnista, jos haastateltava henkilö ei täytä adoptoinnin kriteereitä.

 

Teksti: Ville Leppä ja Ville Roschier Kuvat: Tero Huhtala ja Jenna Lehti

Aiheeseen liittyvää