Donald Trump on työllistänyt mediaa poikkeavalla presidenttikaudellaan, mutta Joe Biden todennäköisesti muuttaa presidentin ja median suhdetta takaisin perinteisempään.  

Yhdysvaltojen valtavirtamedian kautta koko maailmalle ovat tulleet tutuiksi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin twiitit ja ajattelemattomat lausunnot ja puheet.  

Trump on täyttänyt uutisotsikoita ahkerasti presidenttikaudellaan, ja nyt herääkin kysymys siitä, miten eri mediat toimivat, kun virkaan astuu tammikuussa Joe Biden. 

Ansaittu hengähdystauko 

Voionmaalla vieraillut ja ulkopolitiikkaa pitkään seurannut Lännen Median päätoimittaja Matti Posio kertoo, että isot mediat ovat joutuneet tekemään paljon faktantarkastusta Trumpin sanomisien takiaVaikka Trump on Yhdysvaltojen presidentti, hänen taipumuksensa valeuutisiin ja misinformaation levittämiseen on ollut huomattavaa.   

– Kun Biden astuu virkaan, voi olla, että rauhallisemmat ajat koittavat. Isot journalistiset mediat saavat hengähdystauon, Posio arvioi. 

Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, valtamedioiden ei tarvitse tehdä valtavasti töitä sen eteen, että he saisivat presidentin väitteet tarkastettua, ennen kuin ne painetaan lehtiin tai julkaistaan internetiin sellaisenaan.  

Työläs faktantarkastusta 

Uutistoimisto CNN:n artikkeli faktantarkastuksesta on hyvä esimerkki siitä, millaista työtä eri mediat ovat Trumpin presidenttikaudella joutuneet tekemään. Artikkelissa on listattu asioita, joita Trump on väittänyt todeksi. Jo otsikossa analysoidaan lähes kaiken, mitä Trump on vaalipäivän jälkeen sanonut, olevan väärin. 

Bidenin presidenttikaudella näin isoja faktantarkastuksia tuskin tarvitsee suorittaa. Mutta mistä tulee tämä uskottavuus, jota Trumpilla ei ole? 

Todennäköistä on, että Biden aikoo käyttäytyä niin kuin hänen virkansa vaatii. Tai kuten kansa vaatii. 

– Biden on pitkän linjan poliitikko. Hän on sitä, mitä me odotamme presidentiltä ja hänen käytökseltään, kertoo Posio. 

Biden tuskin aiheuttaa Twitterissä kohuja tai jakaa siellä tahallaan valeuutisia tai valheellista tietoa, koska se ei kuulu oletukseen siitä, millainen on hyvä presidentti. CNN:n artikkelista myös selviää, että epärehellisyys on ollut Trumpin valttikortti vaalikampanjassa.  

Jos Trumpilta itseltään kysytään, niin Bidenin kaltainen presidentti aiheuttaa valtamedioissa huonon tulevaisuuden. Näin Trump kommentoi asiaa Fox Newsille: 

– Ne kaikki tulevat kuolemaan. Voitko kuvitella niitä seuraamassa uneliasta Joe Bidenia? Mitä hauskaa siinä olisi? 

Teksti: Anniina Norrena

Kuva: Pihla Kuulas

Aiheeseen liittyvää