Voionmaalle päädytään opiskelemaan monista eri lähtökohdista sekä taustaa että maantiedettä ajatellen. Monille vuosi Voionmaalla on portti yliopisto-opintoihin. Toisille se on tapa täydentää tai vaihtaa alaa. Alaa voi vaihtaa myös Voionmaan sisällä kesken vuoden.

 

                                                               Lukiosta suoraan ja välivuoden kautta

Iso osa Voionmaalla opiskelevista tulee kouluun suoraan lukiosta tai välivuosien kautta ajatuksenaan käyttää Voitsi-vuosi tulevia opintoja edistäen.
Kasvatustiedettä opiskeleva Anni Kiviaho (kuvassa oik.) hakeutui Voionmaalle, kun ei päässyt suoraan lukion jälkeen yliopistoon. Hän ei halunnut taukoa opiskeluunsa ja löysi nettiä selailemalla ratkaisuksi Voionmaan kansanopistolinjan.
– Opiskelu on ollut tosi kivaa, kun lukujärjestyksessä ei ole mitään aineita, jotka ei kiinnosta, Kiviaho kertoo.
Tehtävät ovat olleet lukion tehtäviä vaativampia ja Kiviaho on pitänyt sitä hyvänä.
– On ollut hienoa huomata kehitys omissa teksteissä, hän toteaa.
– Jotkut kympinkin tekstit lukioajoilta tuntuvat nyt niihin palatessa huonoilta, vaikka silloin niihin oli ihan tyytyväinen.

Elli Ahola kirjoitti ylioppilaaksi syksyn 2018 ylioppilaskirjoituksissa ja ehti viettää vajaan välivuoden ennen Voionmaalle tuloaan. Ahola oli kirjoitusten jälkeen töissä ja kävi kasvatustieteiden pääsykokeissa. Yliopistopaikkaa ei ensi yrittämällä tullut, mutta Ahola ei halunnut katkaista uudelleen opiskelurytmiään. Hänen siskonsa oli aikoinaan käynyt Voionmaan, joten kansanopisto oli ajatuksena tuttu.
– Tämä on vähän kuin yliopiston eskari, Ahola nauraa.
– Yliopisto-opintoja tehdessä meille opetetaan täällä kaikki kädestä pitäen.
Sekä Ahola että Kiviaho ovat tyytyväisiä ratkaisuunsa tulla Voionmaalle. Molemmat haaveilevat urasta luokanopettajana. Keväällä he osallistuvat kasvatustieteiden linjan pääsykoevalmennukseen ja uskovat olevansa selvästi valmiimpia pääsykokeisiin ja yliopistomaailmaan kuin vuotta aiemmin.

 

                                                               Kylmästä lämpimään

 

Anni Moilanen muutti Rovaniemeltä Tampereelle opiskellakseen Voionmaalla psykologiaa. Paksumman talvitakin hän toimitti tarpeettomana Rovaniemelle, mutta leudommasta talvesta huolimatta Moilanen on viihtynyt Tampereella hyvin.
– Isoin muutos on talven lisäksi ollut julkisen liikenteen käytön opettelu, kun täällä julkinen liikenne toimii, Moilanen kertoo. Moilasen mielestä parasta on ollut uudet luokkakaverit ja se, miten he toimivat toistensa tsemppareina. Voionmaalla sekä opinnot että hyöty ovat ylittäneet Moilasen odotukset.
– Ihana saada tilastomatikka valmiiksi jo tänä vuonna, hän toteaa.
Moilanen on puolen vuoden psykologian opintojen jälkeen vakuuttunut siitä, että on hakeutumassa oikealle alalle. Voionmaalla voikin kätevästi vuodessa selvittää alan sopivuutta itselle menettämättä mahdollisuutta päästä yliopistoon ensikertalaisuuskiintiössä.

 

                                                                Täydennystä osaamiseen

 

Mikko Aaltonen on aloittanut urheiluselostamisen jo lapsena pihapeleissä. Radiossa hän on selostanut syyskuusta 2015 asti. Tuolloin Fun Tampere haki keltavihreää ääntä Ilveksen pelejä selostamaan ja yleisö äänesti ehdokkaista ääninäytteiden perusteella. Aaltonen on tuon jälkeen työskennellyt urheiluselostajana, vaikka koulutusta hänellä ei alalle olekaan. Aaltonen kertoo miettineensä Voionmaan aikoinaan tarjoamaa radiolinjaa ensimmäisen kerran jo kymmenisen vuotta sitten, mutta päätyi lopulta Voionmaan journalistikoulutukseen nyt, kun edellinen työnantaja antoi hakemiselle taloudellisen tukensa viimevuotisten yt-neuvottelujen myötä.
– Avainjuttu minulle oli käytännönläheinen koulu, Aaltonen kertoo. Aaltonen kehuu koulutusta kätevän mittaiseksi. Hän uskoo saavansa koulusta laajempaa osaamista ja uusia mahdollisuuksia sekä kirjoittamisesta myös jonkinlaisen hätävaran itselleen tulevaisuuteen, vaikka radiotyö onkin hänelle kiinnostuksen kohteena ykkönen. Radioselostamista Aaltonen on jatkanut koko ajan myös opintojen ohessa.

 

                                                                Ala vaihtoon

 

Voionmaan koulutuskeskus on hyvä aloitus myös uudelle alalle. Tradenomiksi, puutarhuriksi ja floristiksi opiskellut Mari Mäkelä opiskelee Voionmaalla valokuvausta. Omaksi iloksi aikaisemmin kuvannut Mäkelä kertoo monen asian johtaneen hänet hakeutumaan uudelle alalle.
– Googlettelin eri vaihtoehtoja Pirkanmaalta ja Voionmaa tuntui helpolta perhe-elämän yhdistämisen kanssa. Muutos kotiäidistä opiskelijaksi on ottanut aikansa.
– Alku oli aika shokki ja tuntui, ettei aika riitä, mutta nyt aikatauluihin on tottunut, kertoo Mäkelä. Vuosi on antanut Mäkelälle paljon ja lähtötasoon nähden hänestä tuntuu, että on oppinut paljon.
– Omasta halusta ja viitsimisestä on paljon kiinni, mitä vuodessa oppii, Mäkelä summaa. Voionmaan jälkeen jatko on vielä auki, mutta valokuvaus tuntuu hänestä oikealle jutulle. Mäkelä kertoo, että on löytänyt myös valokuvauksesta oman suosikkinsa.
– Opettaja onkin sanonut minun asuvan pian pimiössä, naurahtaa Mäkelä.

 

                                                                Linjalta toiselle

Voionmaan sisälläkin voi vaihtaa linjaa kesken lukuvuoden. Timo Soasepp aloitti syksyllä lukemaan journalismia, mutta syksyn myötä päätti vaihtaa elokuva- ja tv-linjalle.
– Linjanvaihto tuntui helpolle ja yksinkertaiselle. Opettajat antoivat hyvät neuvot ja sitten marssin Kelaan, kertoo nauravainen Soasepp. Soasepp on ammatiltaan valokuvaaja, joten vaihto elokuva- ja tv-linjalle tuntui luontevalta.
– Olen tehnyt kuvaamista kauan ja kuvaaminen on minun juttu. Jo kesällä haastatteluissa Soasepp oli miettinyt, kumpi linja olisi hänelle parempi.
– Vain kokeilemalla tietää, mikä itselle sopii ja mikä ei, summaa Soasepp. Voionmaan sisällä on hyvä yhteishenki, joten uudella linjalla Soasepp on otettu hyvin vastaan.

 

 

Juttu on julkaistu aiemmin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2020.

Teksti: Tiina Harvia ja Leena Huuhka

Kuvat: Sara Keränen ja Alisa Ruuhinen

Aiheeseen liittyvää