Kun homma alkaa rullata 

Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauslinjalla pääsee kuvaamaan niin perinteisellä filmikameralla kuin digijärkkärilläkin. Vuosi kansanopistolla auttaa sekä oman tyylin etsimisessä että itsenäisen työskentelyn opettelemisessa. 

Valokuvaus saattaa olla monelle pelkkä harrastus, mutta Voionmaalle alaa opiskelemaan tulleelle Henriikka Salolle se on paljon muutakin. Hän haluaa siitä itselleen ammatin, joten jäätyään ilman korkeakoulupaikkaa, Salo päätti hakea Voitsin valokuvauslinjalle. 

Hänen tavoitteensa oli päästä pois työelämän oravanpyörästä, ja alkaa tekemään jotain, minkä hän kokee oikeasti tärkeänä. 

Henriikan mielestä parasta Voitsilla on ollut pimiöllä työskentely.

Salolle merkittävimpiä asioita valokuvauksessa ovat ennen kaikkea tärkeiden hetkien taltiointi sekä erilaisten tunteiden ilmaisu kuvien avulla. 

— Tavoitteeni on oppia lisää erilaisia tapoja ilmaista itseäni. Haluaisin kehittyä siinä vielä entistäkin vapaammaksi, Salo kertoo. 

Hän kokee saaneensa Voionmaalta paljon työkaluja valokuvauksen perusasioiden hallintaan, ja paljastaa myös oppineensa tunnistamaan mitkä seikat ovat hänelle tärkeitä valokuvauksessa. Myös oman tyylin löytyminen on edistynyt huomattavasti. 

Lisäksi Salo kertoo iloitsevansa heidän suhteellisen pienestä ryhmästään, jossa on ollut paljon tilaa keskittyä omiin juttuihinsa. 

— Toisaalta ryhmän koko voi vaikuttaa negatiivisestikin, kun hommia täytyy jakaa ja suunnitella uudestaan jo muutaman poissaolon takia, Salo myöntää. 

Valokuvapaperi on herkkää valolle, minkä takia työprosessi tehdään punaisessa valaistuksessa.

Vaikka maailma on digitalisoitunut jo aikoja sitten, liputtaa Salo edelleen analogisen työskentelyn puolesta. Siitäkin huolimatta, että prosessi on huomattavasti hitaampi, ja kaikkien kuvien tulisi olla tarkkaan harkittuja. 

— Tietysti filmikuvaaminen ja kuvien kehittäminen eroaa aika paljon digitaalisesta työskentelystä. Itse koen pimeässä huoneessa vedostamisen olevan kuitenkin todella meditatiivista puuhaa. Se on aina sellainen rauhoittumisen paikka, Salo huomauttaa. 

Jokainen päivä on erilainen, mutta esimerkiksi pimiöllä vietetty aika voi näyttää tältä.

Hän myös kertoo, että kokee olevansa lähempänä valokuvaa, kun hän pystyy luomaan sen kokonaan itse. Samaa kokemusta ei voi saada pelkän digikameran kanssa työskennellessä. 

Erityisesti käsillä tekeminen on myös osa pimiöön liittyvää viehätystä, minkä lisäksi Salo kertoo inspiroituvansa muun muassa erilaisilla valotusajoilla leikkimisestä. 

Vaikka hänen ensisijainen tavoitteensa on Voitsin jälkeen keskittyä korkeakouluun pääsemiseen ja kuvataiteilijaksi opiskelemiseen, riittää Salolla myös suurempia tulevaisuudensuunnitelmia. 

— Kaikista suurin unelmani olisi omistaa joskus oma taidegalleria, hän sanoo haaveillen. 

 

+ lisää artikkeleita

Lila on tamperelainen, kirjailijan urasta haaveileva nainen, jonka mielestä elämä on liian lyhyt viisivuotissuunnitelmien tekemiseen. Hän lukee paljon chick litiä sekä dekkareita, ja on koukussa niin Salkkareihin kuin tosi-tv-ohjelmiinkin.

+ lisää artikkeleita

Valokuvauslinjan opiskelija, joka on kiinnostunut erityisesti henkilö- sekä kaupunkikuvaamisesta. Tärkeintä hänelle töissään on tunteiden välittyminen, valojen ja varjojen vaihtelut, sekä arkisten asioiden taltiointi.

Tuoreita

Onko nainen edelleen vain huora tai pyhimys, kysyy Justiina Juutilainen esseessään misogyniasta

Essee pohtii naisvihan syitä ja seurauksia historiasta 2020-luvulle. Misogynia tarkoittaa...

Vihasin, häpesin, rakastan: Kolumni rakkaudesta suomen kieleen

Kolumnissaan Juutilainen kertoo muutoksesta omassa suhtautumisessaan suomen kieleen.Alakoulun vaikeuksista...

Lähiöpubirakkauden lähettiläät Vesa, Matti ja Topias: ”Muistoja pubiin on, mutta niitä ei parane kertoa”

Reportaasissa seuraamme Lapin Akan arkea aamun verran. Pääsemme juttelemaan...

Luitko nämä?

Paikka, jossa kaikki ystävällisyys katoaa

Koen normaalisti olevani todella lämmin ja empaattinen ihminen. Mutta...

Moottorien pärinää ja luonnon läheisyyttä 

Ralliautoilun seuraaminen on mainio tapa ulkoilla, ja näkökulmat eroavat...

Onko nainen edelleen vain huora tai pyhimys, kysyy Justiina Juutilainen esseessään misogyniasta

Essee pohtii naisvihan syitä ja seurauksia historiasta 2020-luvulle. Misogynia tarkoittaa...

Monologiharjoituksia, laulua ja paljon naurua

- Anarkisti!, huudahtaa yksi opiskelijoista.   Lavalla kävelevälle, vielä hahmoaan etsivälle...

TAMPERE – SUOMI – SANAKIRJA

Tampereen murre on Tanpereella puhuttu hämäläismurteisiin kuuluva suomen kielen murre. D kirjaimet muutetaan...

Onko nainen edelleen vain huora tai pyhimys, kysyy Justiina Juutilainen esseessään misogyniasta

Essee pohtii naisvihan syitä ja seurauksia historiasta 2020-luvulle. Misogynia tarkoittaa naisvihaa. Naisviha ei aina tarkoita kirjaimellista vihaa naisia kohtaan, vaan rakenteellista vähättelyä tai opittuja ajatuksia....

”Tässä koulutuksessa pääsee edelleen kokeilemaan kaikkea uutta” – VAT-linjan opiskelijat kertovat valokuvan yhteis- kunnallisuudesta

Mikä on valokuvan paikka yhteiskunnassa ja voiko kuvalla vaikuttaa? VAT-linjalla opiskelevien Frida Loisan ja Sene Savolaisen mielestä valokuva voi olla poliittinen tai silkkaa kauneutta. –...

Vihasin, häpesin, rakastan: Kolumni rakkaudesta suomen kieleen

Kolumnissaan Juutilainen kertoo muutoksesta omassa suhtautumisessaan suomen kieleen.Alakoulun vaikeuksista lukion asenneongelmien kautta aina syvään rakkauteen kieltä kohtaan. Kun vuonna 2019 aloitin lukion, meidän ensimmäinen tehtävämme...