Neljää nuorta aikuista, Saara Leutolaa, Konsta Punkkaa, Asko Aggea ja Jenni Poikelusta yhdistää yksi tekijä. He kaikki ovat opiskelleet Voionmaalla ja heistä kukin on käynyt hakemassa omalle uravalinnalleen vauhtia täältä.

Elokuva- ja tv-alan monityöläinen

Saara Leutola toteaa kirjoittamisen ja ohjaamisen olevan sitä mitä hän haluaa tehdä työkseen

Saara Leutola, 29, saapui kymmenen vuotta sitten opiskelemaan Voionmaalle elokuva- ja tv-koulutukseen.

– Olen ollut varmaan 11 tai 12, kun olen alkanut tekemään lyhytelokuvia ja sketsejä kavereiden kanssa. Harrastin myös teatteria ja 15-vuotiaana tajusin, etten osaa näytellä mutta ohjaaminen kiinnostaa minua, kertoo Leutola.

Voionmaalta Leutola kokee saaneensa paljon tietotaitoa, joka auttoi häntä täällä vietetyn lukuvuoden jälkeen pääsemään Tamkiin opiskelemaan. Leutola muistaa Voionmaalta erityisesti projektin, jossa piti tehdä adaptaatio Timo K. Mukan kirjasta.

Hän ohjasin ja leikkasi Riite-nimisen lyhytelokuvan.

Voionmaalta Leutola kertoo saaneensa myös pitkiä ystävyyssuhteita ja kontakteja ihmisiin, jotka nykyään toimivat alalla. Lisäksi Leutola tapasi nykyisen puolisonsa Voionmaalla.

Tamkissa Leutola opiskeli neljä vuotta medianomiksi, suuntautuen käsikirjoittajaksi ja tuottajaksi. Valmistuttuaan Leutola on viimeisimpänä toiminut kuvaussihteerinä  muun muassa tv-sarjoissa Melkein Totta, Nyrkki ja Paras Vuosi Ikinä sekä elokuvassa Teräsleidit. Hän on myös käsikirjoittanut ja ohjannut lastensarja Deisin, joka esitettiin Yle Areenassa.

Leutolalla on oma toiminimi Gallacas Films, jonka kautta hän on tehnyt kirjoittamista ja ohjaamista.

-Toivon, että jonain päivänä saisin kasvatettua Gallagas Filmsin elokuva- ja tuotantoyhtiöksi, Leutola kertoo.

Hän pääsi juuri mukaan Tamkin ja Metropolian yhdessä toteuttamaan käsikirjoittajakoulutukseen Virtual Writer’s Room, joka kestää vuoden.

 

Kesällä Konsta Punkka lähtee kuvaamaan Huippuvuorille ja viettää useamman kuukauden siellä.

Ei työ vaan elämäntapa

Valokuvaaja Konsta Punkka, 26, saapui opiskelemaan Voionmaalle valokuvauskoulutukseen lukuvuonna 2014–2015. Punkkaa kiinnosti Voionmaalla tilaisuus päästä tekemään valokuvausta koko vuoden ajan ja samalla miettimään, miten siitä menisi sitten eteenpäin.

– Hienointa oli päästä samanhenkisten ihmisten kanssa tekemään ja inspiroitumaan. Paras juttu oli se, että pääsi koulun jälkeenkin aina keskustelemaan ja tekemään omia valokuvausprojekteja muiden samasta aiheesta kiinnostuneiden ihmisten kanssa, Punkka muistelee aikaa Voionmaalla.

Punkan ura lähti käyntiin jo Voionmaalla ennen kaikkea Instagramin kautta.

-Se oli tavallaan uusi reitti tehdä tätä työtä vielä silloin, eikä kukaan valokuvaaja hirveästi käyttänyt Instagramia ja se tarjosi mahdollisuuden lähteä tekemään työtä kunnolla erilailla, Punkka kertoo.

Hänellä meni koulun loppuvuosi osittain työmatkoilla, kun ura lähti alkuun ja asiakkaita alkoi tulla. Opiskelujen loputtua Punkka laittoi firman pystyyn ja alkoi kuvaamaan täyspäiväisesti.

Tähänastisen uran yksi mieleenpainuvin hetki on ollut, kun hän teki vuoden mittaisen projektin ICOS-järjestön kanssa. Projektin aikana hän kuvasi järjestön kasvihuonekaasuja mittaavia asemia ympäri maailmaa, niillä työskenteleviä tutkijoita sekä luontoa asemien ympärillä.

Keväällä Punkalta on ilmestymässä omakustannekirja ja hänellä on uusia projekteja tulossa ulkomailla sekä Suomessa. Kuvauksen saralla hän toivoisi pääsevänsä kuvaamaan eläinkuvaajan unelmaeläimiä kuten leopardia tai amurintiikeriä.

 

Omassa yrityksessä töissä

Asko Agge on Voionmaalta valmistumisensa jälkeen ollut töissä pelkästään omassa yrityksessä.

Tampereelta läheltä Pyynikintoria löytyy yritys Lakea Film Company, jonka perustajat ovat kaikki opiskelleet samaan aikaan Voionmaalla. Yksi heistä on Asko Agge, 27, joka on käynyt Voionmaalla niin elokuva- ja tv-koulutuksen lukuvuonna 2013–2014 kuin audiovisuaalisen ammattikoulutuksen, josta valmistui vuonna 2015.

Voionmaalla opetetaan hänen mielestään ammattimaisia tekotapoja ja hän lähettää kiitoksia silloisille opettajille, jotka laittoivat heidät vaatimaan itseltään paljon.

– Siellä oli tekemisen meininki aika kova, oltiin tarkkoja siitä mitä tehdään ja siinä oli se ammattiylpeys, että oltiin työn jäljestä tarkkoja. Se on vähän niinkuin jäänyt itselle omaan työhön. Ja sitten on jäänyt se terve itsekriittisyys ja että osataan ottaa kritiikkiä vastaan, Agge summaa Voionmaalla vietettyä aikaa.

Lakea Film Companyn tarina alkoi Aggen sekä muiden yrityksen perustajien vielä opiskellessa Voionmaalla, kun luokkatoveri ehdotti osuuskunnan perustamista. Se toteutui toukokuussa 2016.

Osakkaat tekevät niin omia freelancer-töitä kuin myös yritykselle tulevia tilaustöitä. Osa töistä tulee opiskeluaikana luotujen kontaktien kautta.

Tulevaisuudessa Agge toivoo liikevaihdon tuplaantuvan. Lisäksi hän kertoo oman tv-sarjan tai -ohjelman tuotannon olevan heillä haaveissa.

– Pari pilottia ollaan tehtykin ja niitä tehdään kun keretään ja toivotaan, että joku menee vielä jonain päivänä läpi. Tuotannossa olisi tarkoitus tehdä kaikki alusta loppuun oman yrityksen voimin, Agge kertoo.

 

Harjoittelun kautta unelmatöihin

Jenni Poikelus on lapsesta asti rakastanut populaarikulttuuria, viihdettä ja komediaa, jotka suunnannut kiinnostusta alaa kohti

– Aivan kuin olisin ollut juuri siellä, mutta onhan siitä jo aikaa, naurahtaa radiojuontaja Jenni Poikelus, 32, kun muistelee Voionmaalla vietettyä vuotta.

Voionmaalle Poikeluksen matka johti vuonna 2008, kun hän sai tietää täällä voivan opiskella tv- ja radiotyötä.

– Voitsilla tajusin, että tämä voi olla oikeasti ammatti ja tätä voi myös jatko-opiskella, hän kertoo.

Poikelus ei kuitenkaan vielä Voionmaalla hakeutunut harjoitteluun radioon, koska ei kokenut omaavansa tarpeeksi elämänkokemusta sitä varten. Voionmaalta matka johti ensin Tornioon jatko-opiskelemaan alaa. Vuoden opiskeltuaan hän haki Helsingin Metropoliaan ja pääsi sisään.

Keväällä 2012 Poikelus haki harjoitteluun YleX:lle, jonne oli aina haaveillut pääsevänsä jonain päivänä töihin.

– Silloin tuntui, että olen valmis hakemaan radioon. Ja se oli pelottavaa, koska ajattelin, että jos en nyt pääse, niin kaikki on loppu eikä ole mitään muuta suunnitelmaa, kertoo Poikelus.

Hän kuitenkin pääsi harjoitteluun, joka johti koko loppuvuoden tuurauksiin YleX:llä ja seuraavana vuonna Poikelus oli jo täysipäiväisesti iltapäiväohjelmassa kolmantena juontajana. Työn ohella hän suoritti kursseja ja työn kautta hyväksiluki kaiken mahdollisen. Metropoliasta Poikelus valmistuin 2014.

– Valmistuttuani jatkoin YleX:llä. Olen tehnyt iltaohjelmaa ja nyt viimeiset vuodet YleX:n iltapäivää, Poikelus kertoo.

Tulevaisuuden haaveeksi Poikelus nostaa sen, että haluaisi tehdä enemmän käsikirjoittamista, näyttelemistä ja fiktiivistä komediaa.

 

Juttu on julkaistu aiemmin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2020.

Teksti: Jenni Mäntykoski

Kuvat: Tiia Hakkarainen, Johannes Becker ja Juuli Aschan

Aiheeseen liittyvää