Ekologisuus on tyylikästä

Muotigallup paljastaa tamperelaisten vastuullisen pukeutumisen.

Kestävä kehitys ja ekologiset valinnat ovat olleet jo pitkään nouseva trendi pukeutumisessa. Yhä useampi ostaa vaatteensa käytettynä tai kuluttaa uutena ostetut tuotteet loppuun asti. Kysyimme tamperelaisilta heidän suhtautumisestaan vaatteisiin ja omaan tyyliinsä. Lisäksi kysyimme, mikä heitä inspiroi omassa pukeutumisessa, ja mistä he ostavat vaatteensa.

Alli. Alli kertoo arvostavansa eettisesti tuotettuja vaatteita, ja häntä kiinnostavat suomibrändit. — Kun kaipaan inspiraatiota käännyn siskoni puoleen. Hän on kiinnostunut vaatteista, ja usein tarkistan hänen uudet tuulet. Nettishoppailen ahkerasti, mutta osan vaatteista ostan kirpputoreilta. Pitkälti kuitenkin arvostan vaatteiden käytännöllisyyttä ja eettisyyttä.

Tuulia. Tuulia saa inspiraationsa ystäviltä sekä tutkimalla UFF:n tarjontaa säännöllisesti. — Tykkään tuoda omaa persoonaani, fiilistä ja tunnelmaa esille vaatteiden ja pukeutumisen avulla. Yhdistelen yllättäviä värejä ja vaatekappaleita. Lempiharrastukseni onkin mennä kauppaan korkokengät jalassa ja parhaat päällä. Rakastan pukeutumista ja sen kaikkia mahdollisuuksia. Tuulia kertoo ostavansa lähes kaikki vaatteensa käytettynä, mutta osan upeista vintage-aarteistaan hän on saanut äidiltään.

Päivä. Päivälle pukeutumisessa merkityksellistä ovat värit ja laatu. — Inspiraation saan omasta päästäni, mutta se ei tarkoita, että olisin nämä vaatteet itse tehnyt. On tärkeää että vaatteet ovat värikkäitä, sillä en tykkää olla mustissa vaatteissa. Ostaessani vaatteita ne ovat uusia, mutta minulla on tapana käyttää niitä hirveän kauan. Lisäksi minulla on allergioita, joidenka takia voin käyttää vain puuvillaisia vaatteita. Tästä syystä esimerkiksi Marimekon puuvillamekot ovat erittäin hyviä.

Eemil. — Saan vaikutteita pukeutumiseeni ystäviltä, mutta suurimmaksi osaksi inspiraatio tulee sosiaalisesta mediasta. Olen huomannut viime aikoina kiinnittäväni enemmän huomiota siihen, miten pukeudun. Enää en pue mitä sattuu, vaan mietin edes vähän, miten vaatteet sopivat yhteen ja muodostavat asukokonaisuuden. Ostan jotkut asusteet, kuten esimerkiksi kengät käytettyinä, mutta muuten hankin vaatteeni lähinnä nettikaupoista.

Riku. Riku ostaa vaatteensa uusina, mutta panostaa laatuun ja kestävyyteen — Asiallisen korrekti ja klassisempi tyyli on minun juttuni. Siinä on tiettyjä sääntöjä joita täytyy noudattaa. Oikeasti laadukkaita vaatteita on todella vaikeaa löytää ja useimmiten ne ovat myös todella kalliita. Suomessa laadukkaat klassiset miestenvaatteet ostetaan Helsingistä, mutta kyllä Tampereeltakin löytyy jos osaa etsiä.

Cecilia ja Tuulia. Ceciliaa ja Tuuliaa inspiroi muodot sekä siluetit. He hakevat myös vaikutteita kavereiltaan. Lisäksi he ammentavat sitä mitä näkevät ympärillään. — Kyllä se on osa identiteettiä miten pukeutuu ja se heijastaa sitä kuinka ajattelee itsestään ja ympäristöstään.

Karma ja Elias. —Kai me olemme ihan oma inspiraatiomme lähde. Karma ja Elias eivät halua tuoda pukeutumisellaan mitään erikoista esille, Elias toteaakin, että vaatteet ovat vain pala kangasta. Suurin osa heidän vaatteistaan on ostettu käytettynä. Heidän mielestään tuntuu turhalta ostaa uutta, kun käytettyjäkin on jo niin paljon.

Rauha Helin
+ lisää artikkeleita
Sanni Tamminiemi
+ lisää artikkeleita
Vili Mehtälä
+ lisää artikkeleita

Tuoreita

Onko nainen edelleen vain huora tai pyhimys, kysyy Justiina Juutilainen esseessään misogyniasta

Essee pohtii naisvihan syitä ja seurauksia historiasta 2020-luvulle. Misogynia tarkoittaa...

Vihasin, häpesin, rakastan: Kolumni rakkaudesta suomen kieleen

Kolumnissaan Juutilainen kertoo muutoksesta omassa suhtautumisessaan suomen kieleen.Alakoulun vaikeuksista...

Lähiöpubirakkauden lähettiläät Vesa, Matti ja Topias: ”Muistoja pubiin on, mutta niitä ei parane kertoa”

Reportaasissa seuraamme Lapin Akan arkea aamun verran. Pääsemme juttelemaan...

Luitko nämä?

“Kädet tärisevät, tuskanhiki valuu ja ahdistaa”: lavalla nähtiin rohkeaa heittäytymistä jännityksestä huolimatta

Näyttelijälinjalaisten nokkela luomus toi yleisölle valoa syksyn pimeyteen. Ryhmän...

Kolumni: Pelkkä yliopistojen valtaus ei riitä, tarvitaan kovempia tekoja 

Istun Tampereen yliopiston aulassa mustalla nahkasohvalla, kun alempana aulassa...

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden...

Kun silmissä alkaa yhtäkkiä sumentua

Aiemmin silmälasit ostettiin vasta kun ilman niitä ei enää...

Käytettyjen levyjen myynti ei osoita hiipumisen merkkejä 

Nuorten määrä käytettyjen levyjen ostajissa lievässä nousussa. Kotimaisten levykauppojen divarimyynti...

Onko nainen edelleen vain huora tai pyhimys, kysyy Justiina Juutilainen esseessään misogyniasta

Essee pohtii naisvihan syitä ja seurauksia historiasta 2020-luvulle. Misogynia tarkoittaa naisvihaa. Naisviha ei aina tarkoita kirjaimellista vihaa naisia kohtaan, vaan rakenteellista vähättelyä tai opittuja ajatuksia....

”Tässä koulutuksessa pääsee edelleen kokeilemaan kaikkea uutta” – VAT-linjan opiskelijat kertovat valokuvan yhteis- kunnallisuudesta

Mikä on valokuvan paikka yhteiskunnassa ja voiko kuvalla vaikuttaa? VAT-linjalla opiskelevien Frida Loisan ja Sene Savolaisen mielestä valokuva voi olla poliittinen tai silkkaa kauneutta. –...

Vihasin, häpesin, rakastan: Kolumni rakkaudesta suomen kieleen

Kolumnissaan Juutilainen kertoo muutoksesta omassa suhtautumisessaan suomen kieleen.Alakoulun vaikeuksista lukion asenneongelmien kautta aina syvään rakkauteen kieltä kohtaan. Kun vuonna 2019 aloitin lukion, meidän ensimmäinen tehtävämme...