Jos jostakin täytyy aloittaa heavy metalin synnyn tutkiminen, yksi hyvä valinta on Black Sabbathin nimikkodebyytti. Viisikymmentä vuotta sitten populaarikulttuuria mullisti uudenlainen musiikillinen suuntaus, heavy metal. Tämä kaikki tapahtui Iso-Britanniassa, jossa nuori nelihenkinen yhtye Black Sabbath teki pelottavan kuuloista musiikkia. Populaarimusiikin monista erilaisista tyylilajeista heavy metal on kiistatta niitä, jotka ovat kääntäneet musiikillisen taiteen maailman ja merkitykset ylösalaisin. Mistä moinen suuntaus syntyi? Kuka keksi vielä silloin uuden ja ennenkuulumattoman ilmiön?

Heavy metalin katsotaan syntyneen Isossa-Britanniassa vuoden 1968 ja 1969 välisinä aikoina. Itse heavy metal terminä oli alkuaikoina melko tuntematon käsite sen aikaisten muusikoiden keskuudessa. Monet ovat kuulleet kyseisen termin ensimmäistä kertaa Steppenwolf-yhtyeen Born To Be Wild kappaleen sanoista ”heavy metal thunder”. Musiikillisesti blues-kuvioista haluttiin luopua siirtyen nopeaan, hyökkäävään ja raskassoundiseen soittoon. Tunnetuista tyylilajin kehittäneistä yhtyeistä birminghamilainen Black Sabbath nostatti soittotyylillään heavy metal -musiikin maailmalle julki.

Black Sabbathin synty alkoi vuonna 1968, jolloin projekti toimi nimellä Polka Tulk Blues Band sekä myöhemmin hetken aikaa Earthina. Bändi kehittyi nelihenkisen kaveriporukan kitaristin Tony Iommin, basistin Terrence ”Geezer” Butlerin, vokalistin Ozzy Osbournen ja rumpalin Bill Wardin toimesta. Heidän ideanaan oli kehittää ja soittaa mahdollisimman pelottavan kuuloista musiikkia, joka loisi kuuntelijoille ahdasmielistä tunnelmaa. Bändin ensimmäiset teokset kehittyivät Iommin nerokkaista kitarakuvioista, Butlerin mustan magian ja okkultismin teemaisista lyriikoista, Wardin omaperäisistä rumpusovituksista sekä Osbournen melankolisesta laulutyylistä. Sävellystöistä kertyi tarpeeksi materiaalia Black Sabbathin debyyttijulkaisulle, joka julkaistiin helmikuussa vuonna 1970.

Seitsemästä kappaleesta rakennettu kokonaisuus on erityinen klassikko ja merkittävä teos heavy metalin historiikissa. Albumin musiikillinen tarjonta oli 1970-luvun alkuaikoina hyvin poikkeavaa ja erilaista. Kriitikot haukkuivat levyn lyttyyn sen julkaisun aikaan, mutta arvostelut eivät estäneet ihmisiä ostamasta sitä. Mystisyys, synkkä teema ja raskassoundisuus herättivät suurta kiinnostusta kuulijoissa ympäri maailmaa.

Mikä sitten tekee Black Sabbathin ensijulkaisusta niin erityisen? Jo viidenkymmenen vuoden ikää lähestyvä teos on kestänyt ajan hampaan. Albumista löytyy tänäkin päivänä potkua ja kuunteluarvoa. Levyn tarjoamista kappaleista pystyy poimimaan tarttuvia ja mieleenpainuvia sovituksia, jotka jättävät jälkensä kuulijaan. Albumin avaava yli kuuden minuutin pituinen nimikkoraita on kylmä ja hyytävä teos. Myös Geezer Butlerin bassosoololla alkava N.I.B. on omaa luokkaansa.

Vuosia myöhemmin Black Sabbathin debyytti on kerännyt arvostusta monien muusikoiden keskuudessa. Useat doom metal -genreä soittavat yhtyeet ovat ottaneet vaikutteita Black Sabbathilta ja tältä kyseiseltä levyltä. Nuorten birminghamilaisten luoma pelottava musiikki synnytti populaarimusiikin maailmaan unohtumattoman teoksen.

Teksti: Sami Elamaa

Voitsiraati arvostelee huomionarvoisia teoksia musiikin, elokuvien ja kirjallisuuden maailmasta.

Aiheeseen liittyvää

Vastaa