Opiskelijakunnan hallitus pystyy parhaimmillaan mihin tahansa. Sen kautta voitsilaiset tutustuvat toisiinsa, löytävät uusia ystäviä ja pääsevät toteuttamaan itseään.

Marraskuisena tiistaina Voionmaan koulutuskeskuksen kakkoskerroksen sohvilla käy kuhina: opiskelijakunnan hallituksen kokouksen on määrä alkaa pian Hautomo-luokassa. Kokous ilmoitettiin alkavaksi kello 15:00, mutta järjestäytymiseen menee oma aikansa ja muun muassa päivän tapahtumia puidaan ennen kokouksen alkua. Paperit löytävät paikkansa ihmisten edessä pikkuhiljaa ja hallitus alkaa olla valmis kokouksen alkamiseen.

Puheenjohtaja Milja Roikonen Kuva: Jussi Viljamaa

Voitsilla on jo kymmeniä vuosia toiminut oma opiskelijakunnan hallitus. Tämän lukuvuoden hallitukseen kuuluu 14 ihmistä, jotka ovat eri linjoilta. Heidän keskuudestaan valitaan puheenjohtaja, rahastonhoitaja ja sihteeri. Tämän lisäksi hallituksesta löytyy esimerkiksi kahvi-, huppari- ja bilevastaavat. Hallituksen kaikki muut jäsenet päättävät yhdessä asioista ja vastaavat muun muassa toiminnan järjestämisestä ja toteuttamisesta.

Puheenjohtaja Milja Roikonen aloittaa kokouksen kello 15:11. Roikonen on 22-vuotias dokumenttilinjalainen, joka kertoo päätyneensä puheenjohtajan hommiin niin sanotusti “puolivahingossa.” Hän on kuitenkin tyytyväinen asetettuaan itsensä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja on nauttinut uusista haasteista, joita puheenjohtajan rooli on tuonut. Roikonen laatii kokouksiin esityslistat ja toimii hallituksen selkärankana.

“Minulla on tavallaan kaikki langat käsissä, tiedän kaikesta aina vähän ja jaan vastuuta sitten muille”, Roikonen selventää.

Hallitus jakaa vastuuta

Tiistain kokouksessa pohditaan mahdollisen television hankkimista kakkoskerroksen sohville. Keskustelua käydään lähinnä siitä, onko järkevää käyttää hallituksen varoja televisioon, joka pahimmassa tapauksessa passivoi opiskelijoita. Hallituksen käytettäviä rahoja vartioi ankarasti 19-vuotias Terhi Järvinen, joka päätyi Voitsin journalistilinjalle, kun yliopiston ovet eivät vielä auenneet.

“Rahastonhoitajan pesti kuulosti hauskalta ja päätin kokeilla vastuuhenkilön hommia”, Järvinen kertoo.

Rahastonhoitajana Järvinen huolehtii hallituksen käteiskassasta sekä tilitiedoista, joihin hän ainoana opiskelijana pääsee käsiksi. Järvinen kertoo, että rahastonhoitajana on toki paljon muistettavaa, mutta hän ei koe tehtävää ylikuormittavaksi.

Rahastonhoitaja Terhi Järvinen (vas.) ja sihteeri Milena Madlin Kuva: Jussi Viljamaa

Hallitus helpottaa opiskelijoiden kahvihampaan kolotusta huolehtimalla, että voitsilaisille on aina kahvia tarjolla toisen kerroksen Lataamo-huoneessa. Järvinen toimii myös kahvivastaavana. Kahvipaketit kustannetaan opiskelijoilta kerättävillä rahoilla. Viiden euron maksua vastaan Lataamosta saa hakea kupillisen aina kun siltä tuntuu, vuoden ympäri.

Hautomo-luokassa siirrytään suunnittelemaan teemapäiviä. Ideoita heitellään suuntaan ja toiseen esimerkiksi mahdollisista pukeutumispäivistä. Hallitus pohtii myös erilaisten kerhojen järjestämistä.

Kokouksessa esille tulleita ideoita ja päätöksiä kirjoittaa kynä sauhuten ylös sihteeri Milena Madlin. Journalistilinjalla opiskeleva 23-vuotias Madlin myöntää, että päivät saattavat kokousten takia venyä. Työssäkäyvänä opiskelijana hän kertoo, että välillä aikaa pitää “raivata” hallitusta koskevien asioiden hoitamiseen. Sihteerin roolista hän on kuitenkin pitänyt.

“Olen tyytyväinen päätöksestäni lähteä sihteeriksi hallitukseen. Ajattelin jo etukäteen, että sihteerin homma, muistiinpanojen kirjoittelu ja sen sellainen, voisi sopia minulle”, Madlin toteaa.

 

 

Hallitus kokoustaa koulupäivän jälkeen Kuva: Aisha Benahmed

Tärkeä yhteisöllisyyden luoja

“Hallituksella on kaikki kortit Tampereen ympärillä ottaa mikä tahansa ravintola, järjestää bileitä, tehdä mitä tahansa kerhoja tai käyttää omia Voionmaan koulutuskeskuksen someja toimintansa täydentämiseksi”, Voionmaan koulutuskeskuksen koulutuspäällikkö Antti Jehkonen kehuu hallituksen vaikutusvaltaa.

Hän vierailee kokouksissa, on hallituksen apuna esimerkiksi hallinnollisissa asioissa ja varmistaa, ettei hallitusta jätetä oman onnensa nojaan.

Tiistain kokoukseen Jehkonen pöllähtää pahvilaatikon kanssa. Laatikosta paljastuu Voitsi-hupparien sovituskappaleet. Aiemmin syksyllä hallitus järjesti logokilpailun, jossa koulutuskeskuksen opiskelijat saivat itse käyttää luovuuttaan lähettämällä kilpailutöitä. Muut äänestivät suunnitelluista kuvista sen, joka halutaan tänä lukuvuonna painattaa huppariin. Huppareita voi mallailla oman linjan hallituslaisen kautta ja lopullinen hupparitilaus tehdään myöhemmin.

Marraskuu on jo puolivälissä, joten kokouksessa siirrytään suunnittelemaan tulevia pikkujouluja. Hallituksella on suuri vastuu tapahtumien järjestämisestä ja on täysin heistä kiinni, kuinka usein niitä järjestetään. Erilaiset bileet, kuten halloween ja pikkujoulut, ovat Voitsi-vuoden kohokohtia, joissa hallituksen toiminta näkyy parhaiten. Pienenä bonuksena työpanoksesta he saavat drinkkilippuja bileillalle.

Bileiden järjestämisestä päävastuun ottavat bilevastaavat. Heidän vastuutehtäviinsä kuuluu bileiden suunnittelu, koristelu, ohjelman miettiminen sekä bileistä tiedottaminen.

Bilevastaava Roosa Alhasto Kuva: Jussi Viljamaa

Tämän vuoden hallituksen bilevastaavana toimii 19-vuotias dokumenttilinjalainen Roosa Alhasto. Hän toivoo Voitsi-vuoden jälkeen pääsevänsä opiskelemaan media-alaa Tampereen ammattikorkeakouluun.

“Olen hallituksessa, koska halusin päästä vaikuttamaan koulun asioihin. Haluan myös varmistaa, että kaikilla on hauskaa niin koulussa kuin vapaa-ajallakin”, Alhasto kertoo.
Bilevastaavana hän haluaa luoda kouluun hyvää ilmapiiriä tuomalla ihmisiä yhteen hauskanpidon merkeissä.

Voitsin bileet ovat olleet usein Tampereen keskustassa sijaitsevassa Gloriassa, joka tarjoaa upeat puitteet illanvietolle. Bileisiin ovat tervetulleita myös koulutuskeskuksen opettajat, joiden kanssa opiskelijoilla on kaverilliset välit. Syksyn aikana hallitus järjesti Halloween-bileet, joissa muun muassa nunnat ja haamut limbosivat.

 

 

“Opiskelijat luovat tämän opiston”

Hautomo-luokassa hallituksen kokous alkaa lähenemään loppuaan. Kaikki hallituksen jäsenet eivät päässeet paikalle, mutta päätökset saadaan tehtyä enemmistön äänillä. Puheenjohtaja Roikonen vakuuttaa, ettei hallituksen toiminta ole mitään kuivaa tai tylsää touhua.

Hän kannustaa siis kaikkia kiinnostuneita lähtemään mukaan hallituksen toimintaan. Järvinen, Madlin ja Alhasto suosittelevat hallitusta erityisesti ihmisille, jotka ovat sosiaalisia, heittäytymiskykyisiä sekä uskaltavat kertoa ideoitaan. Lisäksi Roikonen korostaa, että hallituksen kokouksiin saa tulla mukaan, vaikka ei olisikaan hallituksen jäsen.

Hallituksessa toimimisesta saa merkinnän todistukseen. Roikonen muistuttaa, että työnantajat tykkäävät siitä, jos CV:ssä mainitsee olleensa mukana opiskelijakunnan hallituksessa. Kaiken tämän lisäksi hallitus on myös oiva keino löytää ystäviä Voitsilta oman linjan ulkopuolelta. Hallituksella on tärkeä rooli opiskelijoiden yhteisen hengen luomisessa. Hallitus pystyy vaikuttamaan moniin asioihin ja ryhmäyttämään voitsilaisia.

“Hallituksen toiminta on parhaimmillaan silloin, kun se on näkyvää. Hallitus järjestää tapahtumia, he näkyvät, he kutsuvat meitä mukaan ja luovat omalta osaltaan Voionmaan hengen. Opiskelijat luovat tämän opiston, ei me opettajat sitä tehdä”, Jehkonen kiteyttää.

Hallitus ei ole diktatuuri, vaan opiskelijoiden äänitorvi ja toiveiden toteuttaja. Koulutuskeskuksen aulasta löytyy koristeltu laatikko, johon muut opiskelijat voivat jättää terveisiä, toiveita, risuja tai ruusuja hallitukselle.

Kokous päättyy kello 15:54. Luokan ikkunoiden takana Tampere on hävinnyt pimeyteen ja hallituslaiset pääsevät vapaa-ajan viettoon. Ehkä jopa lähtevät perinteeksi muodostuneille hallituskaljoille.

Tiistain hallituksen kokouksen kokoonpano Kuva: Aisha Benahmed

Teksti: Elise Aaltonen, Terhi Heikkinen
Haastattelut: Terhi Heikkinen, Oskari Rötsä
Kuvat: Jussi Viljamaa, Aisha Benahmed

Aiheeseen liittyvää

Vastaa