Pujahdan Voionmaan opiston saliin av-käytävällä olevasta ovesta. Punaisen esiripun takana käy kova kuhina. Tunnelma studiossa on kuitenkin rento ja letkeä. Ohjaaja on antamassa viime hetken ohjeita näyttelijöille. Käsikirjoituksen muutamaan kohtaan tehdään pientä hienosäätöä. Kuvaaja ja valomies keskustelevat vielä valojen paikoista.

Tilanne näyttää ulkopuolisen silmin yllättävän ammattimaiselta varsinkin, kun ottaa huomioon opiskelijoiden tämänhetkisen kokemuspohjan. Into ja halu luoda jotakin uutta yhdessä täydentävät sen, mitä ammattitaidosta tällä hetkellä jää vajaaksi.

Alkuvalmistelut on saatu päätökseen ja pian ohjaajan suusta kuuluvat elokuvista tutut sanat: Kuvaushiljaisuus, ääni, kamera ja olkaa hyvät.

Voitsi the Shown toisen jakson kuvaukset ovat juuri alkaneet. Elokuvanäyttelijälinjalla opiskelevat Olavi Esala ja Matleena Marttinen eläytyvät antaumuksella rooleihinsa uutisankkureina.

Vanha idea – uusi toteutus

Kyseessä on alun perin Samuli Suoyrjön ja hänen viime vuoden kurssikaverinsa Niko Takalahden ideoima ohjelmaformaatti, joka ei keväällä toteutunutkaan muiden opiskelukiireiden takia. Idea jäi hetkeksi unholaan, kunnes Suoyrjö tapasi elokuussa dokumenttilinjalla opiskelun aloittaneen Aleksi Nuutisen.

Nuutisen aikaisempi kokemus media-alalta oman firman kautta sai Suoyrjön vakuuttuneeksi siitä, että hän on juuri oikea työpari tulevaan produktioon.

– Yhteistyö on toiminut loistavasti. ”Allu” oli alusta asti innokas viemään juttua eteenpäin ja toimimaan ohjaajana, kertoo Suoyrjö.

Suoyrjö opiskelee Voionmaalla toista vuotta. Viime vuonna elokuva- ja tv-linjalla oppimiaan taitoja hän pyrkii hyödyntämään mahdollisimman paljon Voitsi the Shown kuvauksissa.

– Tarkoituksenani on auttaa varsinkin valopuolella, johon kukaan ei ole vielä saanut koulutusta. Muutenkin pyrin jakamaan mahdollisimman paljon jo oppimaani tietotaitoa, sanoo Suoyrjö.

Mistä Voitsi the Showssa oikein on kyse?

”Voitsi the Show on stressitön projekti,
jonka on tarkoitus yhdistää ihmisiä.”

– Kuvauksissa jokaisella on mahdollisuus oppia ja kehittää uusia taitoja, Nuutinen kuvailee projektia.

Opiskelijoiden aktiivisuus koulutuslinjasta riippumatta on yllättänyt sekä Suoyrjön että Nuutisen.

– Olen kiitollinen siitä, miten ennakkoluulottomasti eri kurssien opiskelijat ovat lähteneet tuottamaan showta. Alkuperäinen suunnitelmahan oli tehdä ohjelmaa 2-3 kolmen miehen voimin, toteaa Suoyrjö.

Aina maanantaisin iltapäivällä Huomisen tupakkapaikalle kokoontuu voitsilaisia suunnittelemaan torstaina kuvattavan ohjelman sisältöä. Viikon aikana kuvattu jakso ilmestyy seuraavana maanantaina suljetulle Youtube-kanavalle ja Voionmaan opiston tämän lukuvuoden opiskelijoiden Facebook-sivulle.

Voitsilaisten keskuudessa VTS-lyhenteen saanut ohjelmasarja voidaan tulevaisuudessa nähdä avoimillakin areenoilla.

– Henkilökunta on osoittanut mielenkiintoa julkaista showta koulun kanavien kautta, kertoo Nuutinen.

Lukukauden kestävä projekti

Loppujen lopuksi ohjelmia tehdään katsojia varten, ja tässä tapauksessa erityisesti Voionmaan väelle.  Suoyrjö haluaakin lähettää terveiset voitsilaisille.

– Kiitokset hyvästä vastaanotosta. Positiivista palautetta on tullut paljon, mutta rakentava palaute on se, mikä vie lopulta showta eteenpäin. Olen vakuuttunut, että jaksamme tehdä ohjelmaa koko lukukauden ajan.

Onnistuneet kuvaukset päättyvät ohjaajan ”Kiitos” -huudahdukseen. Lavasteiden purku alkaa ja iloinen puheensorina palaa saliin.

Teksti: Akseli Innanen
Kuvat: Emilia Ala-Mononen

Aiheeseen liittyvää

Vastaa