Media-alan ammattitutkinto mahdollistaa unelmien tavoittelun vielä monien työvuosienkin jälkeen. Audiovisuaalisella osaamisalalla valinnaisiin sisältöihin kuuluu muun muassa videokuvaus ja -valaisu, editointi, tuottaminen, äänityöskentely, käsikirjoitus ja ohjaus.

Audiovisuaalisella osaamisalalla opiskeleva Esa Turunen oli ollut työelämässä jonkin aikaa, kunnes päätti lähteä hankkimaan ammattitutkintoa Voionmaan koulutuskeskukselta. Voionmaan koulutuskeskus muutti Tampereen yliopiston tiloihin vuonna 2017 ja osittain sen takia Turunen valitsi Voionmaan ammattitutkinnon suorittamista varten.
Media-alan ammattitutkintoon hakemista innoitti myös se, kun hyvänlaatuinen digivideo alkoi mullistaa elokuvantekoa. Erityisenä kiinnostuksen kohteena hänellä on liikkuvan kuvan tekeminen ja siihen liittyvä dramaturgia.

Oikeissa työyhteisöissä työskentelemällä tutkintoon

Ammattitutkinnon suorittaminen koostuu näyttötöistä, joihin lukeutuu asiakastyöt. Tapa tähän on artikkelien kirjoittaminen Voionmaa Tänään -verkkojulkaisuun, kuten Turunenkin on tehnyt.

– Opiskelu on minun kohdallani lähinnä työprojekteja, joissa olen mukana. Koulun projektien lisäksi olen itsekin hankkinut kiinnostavia työprojekteja, Turunen kertoo.

Turunen on kiinnostunut ohjaamisesta sekä käsikirjoittamisesta. Tällä hetkellä hän on mukana “suurilevikkisen” videoprojektin ohjaajana.

– Tulevaisuudessa on luultavasti tavoitteena laittaa oma bisnes pystyyn. Siihen on tehty kynnys todella matalaksi, koska Voionmaan mediaopetus tähtää alusta pitäen ammattimaiseen otteeseen, Turunen toteaa.

Entä jos Voitsilta ei haluakaan lähteä?

Myös audiovisuaalisella osaamisalalla ammattitutkintoa suorittava Matilda Jaakkonen on ollut tyytyväinen Voionmaan opintoihin, itse asiassa hän on nyt jo toista vuotta Voionmaalla opiskelemassa. Jaakkonen opiskeli elokuva- ja tv-linjalla vuosina 2017–2018 ja pohti opiskeluvuoden jälkeen jatkoa. Hän oli erityisen kiinnostunut elokuva-alasta ja päätti lähteä toteuttamaan unelmiaan.

– Vuosi elokuva- ja tv-linjalla oli elämäni paras vuosi siihen mennessä. Tavallaan toivoinkin etten pääsisi ammattikorkeaan, että voisin tulla Voitsille. Ajattelin, että kun täällä kerran saa hankittua ammattitutkinnonkin, niin minä haluan tänne, Jaakkonen kertoo.

Jaakkonen on tällä hetkellä mukana kuvaajana tv-uutiskurssilla journalistiopiskelijoiden kanssa. Hän on myös kuvaajana työryhmässä, joka tekee Devil Worshipper -bändille musiikkivideota. Jaakkonen pitää vaihtoehtonsa avoinna tulevaisuuden kannalta.

– Ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen pyrin saamaan töitä tai haen ammattikorkeakouluun. Tietysti unelmana on joskus päästä tekemään ihan täyspitkää elokuvaa.

Ammattitutkinto audiovisuaalisesta viestinnästä

  • Media-alan ammattitutkintokoulutus koostuu yhdestä pakollisesta tutkinnon osasta ja loput opinnot riippuvat suoritettavasta osaamisalasta
  • Audiovisuaalisen viestinnän osaamisala käsittää myös yhden pakollisen tutkinnon osan ja loput kurssit ovat valinnaisia
  • Opiskeluaika riippuu opiskelijan taustasta
  • Media-alan ammattitutkinnon suorittaneella on ammattitaito toimia media-alan työtehtävissä
  • Tutkinto antaa kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin
  • Voionmaalla opettajina toimivat alan tunnustetut ammattilaiset ja tekninen välineistö on hyvää ammattitasoa
Teksti: Terhi Heikkinen

Kuva: Henna Aitto-Oja

Juttu on julkaistu alunperin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2019.