Media-alan ammattitutkinnon valokuvauksen osaamisalalla on mahdollista suorittaa Voionmaalla monella eri tapaa. Valinnaisia opintoja on tarjolla muun muassa henkilökuvien, taidevalokuvien ja kuvankäsittelyn saralla.

Viljamaa on tyytyväinen Voionmaan valokuvausstudioon ja kuvaa siellä usein.

Valokuvauksen ammattitutkinto yhdistyi tämän lukuvuoden alussa media-alan ammattitutkintoon. Ammattitutkintoa valokuvauksesta suorittava Päivi Kumpulainen opiskeli Voionmaalla aikaisemmin valokuvauksen kansanopistolinjalla ja tuli suorittamaan ammattitutkintoa, koska halusi kehittää taitojaan vielä ammattimaisempaan suuntaan.

– Halusin alkaa tehdä sitä, mitä oikeasti itse haluan tehdä. Voionmaalla on myös hyvät mahdollisuudet esimerkiksi videotyöskentelyn opiskeluun, josta olen kiinnostunut, Kumpulainen kertoo.

Myös ammattitutkintoa valokuvauksesta suorittava Jussi Viljamaa haki Voionmaalle opiskelemaan, koska halusi alkaa tekemään sitä mitä haluaa. Viljamaa on tehnyt aivan toisen alan töitä vielä vuosi sitten. Syksyllä 2018 hän aloitti kuvaamaan taas aktiivisemmin muutaman vuoden tauon jälkeen.

– Ajattelin, että nyt alan tekemään sitä mitä haluan. Se harmittaa sitten, jos ei ole lähtenyt edes kokeilemaan, Viljamaa kertoo.

Itsenäinen opiskelu vaatii aktiivisuutta

Ammattitutkinnon voi suorittaa myös osallistumatta opetukseen, mutta Viljamaata houkuttelivat videokurssit sekä Voionmaan hyvät mahdollisuudet valokuvaukseen. Koulutuskeskuksella onkin oma valokuvausstudio, joka mahdollistaa studioharjoittelun. Opiskelu on hänelle lähinnä näyttömateriaalin keräämistä.

– Kasaan näyttömateriaalit oikeastaan noista omista keikoistani. Pyrin saamaan kevääseen mennessä tai viimeistään syksyllä tutkinnon suoritettua, Viljamaa kertoo.

Ammattilinjalla opiskelu riippuu paljon itsestä ja siitä, mitä haluaa tehdä. Kumpulaisen ja Viljamaan mielestä on hyvä, että opiskelu on vapaata ja omaan opiskeluun saa vaikuttaa todella paljon muun muassa kurssien valitsemisen kautta. Kumpulainen on kokenut opetuksen todella hyödyllisenä ja kertoo, että on koulutuksen aikana saanut myös itsevarmuutta tekemiseensä.

Päivi Kumpulainen näyttää ottamiaan kuvia Terhi Heikkiselle.

– Kyllä tässä huomaa olevansa aivan eri tasolla kuin viime vuonna, ei voi melkein edes puhua samasta ihmisestä! Etenkin kuvankäsittelyssä ja teknisissä taidoissa on tapahtunut iso harppaus eteenpäin, Kumpulainen arvioi.

Moniosaajille on kysyntää

Ammattitutkinto antaa hyvät valmiudet esimerkiksi yrittäjyyteen tai jatko-opintoihin. Sekä Kumpulainen että Viljamaa pyrkivät pysymään alalla ja Viljamaa pitää vaihtoehtona myös liikkuvan kuvan parissa työskentelemistä.

Kumpulainen kertoo tahtovansa työskennellä valokuvaajana, vaikka tietääkin alalla olevan kovaa kilpailua. Hän tiedostaa hyvin sen, että valokuvaajan ammatinkuva on laajentunut ja moniosaamista arvostetaan.

– Nykyään maailma on tavallaan visualisoitunut. Uskon siis, että visuaalisen ilmaisun osaajia tarvitaan tosi monessa eri työssä, Kumpulainen muistuttaa.

Voionmaalta valokuvaajaksi?

  • Media-alan ammattitutkinto, valokuvauksen osaamisala koostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.
  • Lähiopetusta järjestetään esimerkiksi, henkilökuvien ja kuvankäsittelyn toteuttamisesta, valokuvauksen tekniikasta ja digitaalisesta työnkulusta sekä taidevalokuvien toteuttamisesta.
  • Ammattitutkinnon kesto riippuu aiemmasta osaamisesta, mutta keskimäärin sen suorittaminen kestää 12–20 kuukautta.
Teksti: Terhi Heikkinen

Kuvat: Henna Aitto-Oja

Juttu on julkaistu alunperin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2019.

Aiheeseen liittyvää

Vastaa