Lähdimme kuuden journalistin voimin kiertämään ja arvioimaan Tampereen baaritarjontaa. Kohteiksi valikoitui rentoja oleskelupaikkoja, tanssilattioita sekä edullisia pubeja. Baareista arvioimme niin tunnelmaa, hintaluokkaa kuin ulkoasuakin.

Tammelan boheemi piilopaikka

Tammelan Pikilinnassa sijaitseva Bar Piilo ei ulkoa päin välttämättä säväytä, mutta sisään astuessa kävijä tuntee olonsa heti kotoisaksi. Tiiviissä ja lämminhenkisessä baarissa jokainen seinä on erilainen ja katosta riippuu kaikenvärisiä lamppuja. Istuskellessa tulee hyvin kuuma, mutta tilaan on asennettu tuulettimia sekä tiskiltä voi napata mukaansa viuhkan. Opiskelija-alennuksella hanaolut maksaa 4,70 euroa ja mukavat baarimikot tiskin takaa kysyvätkin mahdollista opiskelijakorttia.

Piilon boheemius sekä tarkoituksellinen ”sotkuisuus” luovat mukavan ja rennon tunnelman baariin. Muhkeat sohvat kutsuvat istumaan ja vajoamaan vallitsevaan kotoisaan tunnelmaan. Musiikki on ehkä hieman indie-tyylistä, mutta ainakin perjantai-iltana soi monia tunnettujakin artisteja. Mitään jumputusta ei lasillisesta nauttiessa tarvitse kuunnella, eikä musiikki ole liian kovalla. Joskus musiikkia soitetaan myös vinyyleiltä, milloin toiveitakin saatetaan ottaa vastaan.

Tekemistä kävijöille löytyy niin lauta- kuin PS3-pelienkin muodossa. Sohvan alle kurkistaessa paljastuu myös laatikollinen legoja. Piilo järjestää lisäksi monenlaista toimintaa, kuten bingoa sekä erilaisia tietokilpailuja.

Suuri Kekkosen kuva baarin takaseinällä sopii persoonalliseen sisustukseen. Ehdotonta plussaa tulee etenkin naisten vessan Harry Styles -julisteesta. Vessat ovat muutenkin suhteellisen siistejä, tietyllä tavalla omanlaisiaan kaikkine vessaviisauksineen. Hämyinen ja olohuonemainen Bar Piilo on hyvä vaihtoehto ”yksille” lähtijälle, vaikka ruuhkaiseen aikaan voi olla ahdasta tilan pienuuden vuoksi.

Bar Passion on kuin rantabaari kaupungin keskellä

Rautatieaseman takana Tullinaukiolla sijaitseva Bar Passion soveltuu rentoon istuskeluun. Tampereen suosituimmasta kesäterassistaan tunnettu Bar Passion vakuuttaa syysiltana asiakkaansa vasta tämän astuessa sisään, sillä baarin ulkosivua ei ole käytetty potentiaalisena houkuttimena. Ikkunoista sisään kurkistaessa voi kuitenkin bongata tyylikkään Bar Passion -neonkyltin sekä suuren näytön, joka tarjoaa mahdollisuuden seurata esimerkiksi suoraa urheilumatsia. Lounge-tyylinen, puisin elementein sisustettu avoin tila muistuttaa rantabaaria jopa viileään vuodenaikaan. Pöydässä istuskelun käydessä tylsäksi asiakas voi poiketa vaikka pelikoneelle kokeilemaan onneaan. Baarin vessat kultaisine hanoineen ovat siistit jopa myöhään perjantai-iltana.

Kaiuttimista raikaava nuorisolle suunnattu geneerinen klubimusiikki pakottaa jokaista nostamaan puhevolyymiaan pykälän tai toisenkin, jotta keskustelu onnistuu sujuvasti. Tanssimusiikista huolimatta ilmapiiri pysyy rauhallisena, sillä baarista ei löydy varsinaista tanssilattiaa. Eri kokoiset pöytäryhmät antavat niin pienille kuin suuremmillekin porukoille tilaa kokoontua yhteen. Eloisa keskustelu on erottamaton osa tunnelmallisesti valaistun Bar Passionin atmosfääriä.

Baarin hinnasto on perinteistä yökerhoa hieman edullisempi. Drinkkilistan hinnat pyörivät reilun kuuden euron tuntumassa ja 0,4 litran olut maksaa opiskelija-alennuksella 3,20 euroa. Opiskelijahinnat ovat voimassa sunnuntaista torstaihin sekä perjantaisin ja lauantaisin ennen iltakahdeksaa.

Ale-Bar Pikajuna on edullinen ja viihtyisä illanviettopaikka

Ale-Bar Pikajuna, lempinimeltään Ylä-Ale, sijaitsee keskeisellä paikalla Tampereen keskustassa Hämeenkatu 5:ssä. Paikan hintaluokka on kohtuullinen opiskelijabudjettiin, joskaan opiskelija-alennusta baarissa ei saa. Puolen litran hanaoluella hintaa on 4 euroa.

Katukuvassa paikka on melko huomaamaton ja se sijaitsee kerrostalon toisessa kerroksessa, joten ensimmäisellä kerralla spontaanisti sinne päätyminen on varsin epätodennäköistä.

Baarin sisätilat ovat pääosin siistit ja viihtyisät. Paikassa on tilaa hieman isommallekin porukalle ja vapaa istumapaikka löytyy kiireisempänäkin iltana yleensä helposti. Sisustukseltaan Pikajuna on hyvin perinteinen, ei kovinkaan mieleenpainuva, mutta tunnelma on kotoisa ja miellyttävä. Vessakoppien siisteys jättää kuitenkin toivomisen varaa.

Musiikki on usein erittäin vaihtelevaa ja sopii moneen makuun, mikä johtunee osittain asiakkaiden mahdollisuudesta toivoa omia suosikkikappaleitaan. Paikassa käykin hyvin eri-ikäistä, -oloista ja -taustaista porukkaa.

Pikajunassa on useita pelikoneita ja televisioita sekä mahdollisuus pelata blackjackia. Baarissa on myös melko tilava tupakointialue.

Palvelu on kiitettävää ja ystävällistä. Juomasuosituksena mainitaan Tuttifrutti-niminen makea drinkki, joka on juuri palannut valikoimaan. Edullisesta oluesta huolimatta tilatuimmat juomat ovat henkilökunnan mukaan kossuvissy ja valkovenäläinen.

Doris luo tunnelmaa indie-popin tahtiin

Ennen tunnelmaltaan hillitty yökerho on tehnyt täydellisen muodonmuutoksen pari vuotta sitten. Yli 30 vuotta vanha legendaarinen yökerho sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 30, aivan keskustan ytimessä. Ulkopaikkakuntalaisen voi olla hieman vaikea löytää paikkaa, sillä se sijaitsee poikittaiskadulla Hämeenkadusta.

Tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin opiskelijakortilla pääsee ilmaiseksi sisään, pois lukien keikkaillat. Viikonloppuisin sisäänpääsy on kaikille ilmainen ennen puolta yötä. Aivan nuorimpien opiskelijoiden ei kuitenkaan kannata yrittää tulla sisälle, sillä paikka on K-20.

Arkisin on mahdollista päästä pelaamaan myös musavisaa. Kerran kuussa perjantaisin on tarjolla livemusiikkia sekä tunnettuja dj:tä. Viikonloppuisin tanssilattialle pääsee verestelemään myös vanhoja klassikkobiisejä. Antti Tuiskua tai Cheekiä on turha paikasta yrittää toivoa.

Alakerrasta löytyy pieni tanssilattia sekä oleskelutila. Paikasta löytyy myös pieni pelinurkkaus, missä voi pelata pöytäjalkkista. Yökerho on pieni ja yksinkertainen. Paikkaa voisi kuvailla tunnelmalliseksi tanssiluolaksi. Dorikseen tullaan lähinnä nauttimaan hyvästä yhteishengestä sekä musiikista. Klassikkodrinkkejä saa alle 8 euron hintaan. Vessat ovat suhteellisen ahtaat mutta siistit. Tällä kertaa Doriksessa vastaan sattui töykeää palvelua. Paikka vaikuttaa olevan vain harvoille ja valituille.

Pub Jeru on baari kadun alla

Tampereen baarikartan uusi tuttavuus, Pub Jerun Piilopaikka, sijaitsee Hämeenkatu 10:ssä. Sisäänkäynti kadulta baaritiloihin ei herätä huomiota. Portaat johtavat alas ja itse anniskelutilat ovat suoraan katutason alla.

Jerun baaritila on muodoltaan pitkä käytävä, jossa istumapaikkoja on molemmilla puolilla ja kulkuväylä keskellä. Baaritiski on heti alussa oikealla puolella. Tilat eivät ole kovin isot. Baarin seinillä olevat soittimet tuovat väriä ja hyvän säväyksen. Sisustus on kokonaisuutena tyylikäs.

Puolen litran tuoppi olutta maksaa viisi euroa. Baarimikon mukaan kaikista tuotteista saa opiskelija-alennuksen, joka on 10 prosenttia. Baarimikon suosittelema juoma on rommikola. Ostetuin juoma on Auran iso kolmosolut. Asiakaspalvelu on ystävällistä ja kysymyksiin vastataan viipymättä.

Jerussa on jonkin verran väkeä. Väki on keski-ikäistä, nuoria on vähemmän. Vapaat paikat löytyvät helposti. Musiikki on turhan kovalla. Karaoken äänet tuovat paikkaan oman tunnelmansa. Sisällä baarissa on tosi kuuma, mikä on hieman häiritsevää.

Wc-tilat löytyvät erikseen sekä miehille että naisille. Vessat ovat muutenkin siistit ja niistä löytyy sekä saippuaa että kunnon käsien kuivausvälineet.

Perjantai-iltaisin on karaokeilta ja lauantaisin tarjolla on livemusiikkia. Pubista löytyy pelikoneiden lisäksi lautapelejä, mikä ei ole tavanomaista. Baarissa näytetään myös SM-liigaa, mikä tuo asiakkaita. Tupakoijille ei löydy omaa tilaa. Erikoisuutena voi sanoa, että baarista löytyy Nintendo, jolla voi pelata, ja baaritiskiltä voi myös ostaa höyrymakkaraa.

Tampereen baareista ihkuin

Ihku on yksi monista tamperelaisista kantabaareista, joita voi bongata keskustasta. Paikka sijaitsee Keskustorin lähettyvillä, Hämeenpuistoon päin kuljettaessa. Tarkka osoite on Hämeenkatu 23.

Ihku on kokenut hiljattain muodonmuutoksen. Ennen pubi oli kapeahko ja ahtaanoloinen, mutta remontin jälkeen tilat ovat laajentuneet huomattavasti. Lopputulos luo paremman ilmapiirin asiakkaille, eikä pöydältä baaritiskille siirtymiseen tarvitse käyttää kyynärpäätaktiikkaa. Uudistuksen myötä pubipuolelta on mahdollista tilata ruokaa, kuten maittavia burgeriaterioita.

Baari jakautuu kahteen osaan; pubi- ja diskopuoleen. Pubipuoli soveltuu parhaiten kavereiden kanssa illanviettoon ja yleiseen oleskeluun. Diskopuoli on parempi vaihtoehto, mikäli haluaa päästä tanssimaan. Diskopuoli vaatii viiden euron sisäänpääsymaksun, johon sisältyy narikka.

Baarin pubipuolella voi pelata biljardia, lautapelejä tai Veikkauksen tarjoamia klassisia kolikkoautomaattipelejä. Diskopuolelta löytyy karaoke ja blackjack.

Pubista on mahdollista tilata erikoisoluita, joiden hinnat pyörivät korkealla. Normaali pieni oluttuoppi maksaa 5,80 euroa. Hanasiiderien hinnat ovat neljästä eurosta ylöspäin, mikäli kukkaroa haluaa säästellä. Drinkeistä jekkubatteryt ja valkovenäläiset ovat olleet asiakkaiden suosioissa.

Ihkun iso muutos on tuottanut tulosta, sillä baarin ulkoasu on nättiä katseltavaa ja yleinen ilmapiiri on mainio. Henkilökunta on paikan päällä mukavaa porukkaa. Myös baarin vessat on pidetty siisteinä ja puhtaina. Ihkun ainoaksi ongelmaksi koituu opiskelija-alennusten puuttuminen.

Teksti: Terhi Heikkinen, Lasse Pyhtilä, Lumi Martikainen, Jaana Heiskala, Oskari Rötsä, Sami Elamaa

Kuvat ja video: Jussi Viljamaa

Aiheeseen liittyvää

Vastaa