Voionmaalla opiskelevista pienen vähemmistön muodostavat aikuisopiskelijat, jotka ovat hypänneet tasaisesti eteenpäin raksuttavasta työelämästä takaisin opiskelun pariin sivistääkseen itseään, syventämään taitojaan, etsimään unelmiaan. Kyselimme kolmelta työkokemusrikkaalta opiskelijalta fiiliksiä lukuvuoden alkutaipaleelta.

 

Taina Karhu © Marjo Aspegren

Taina Karhu, 56, psykologia

Karhu on tehnyt uran lähihoitajana suuntauksenaan päihde- ja mielenterveystyö, ja oli jo pitkään miettinyt haluavansa syventää osaamistaan opiskelemalla. Psykologia oli selkeä valinta.

– Nyt repäsin, alkaa olla tässä iässä viimesiä hetkiä opiskella.

Karhu kertoo miettineensä paikkoja missä opiskella, mutta kuin taivaanlahjana sähköpostiin tipahtanut mainos sai hänet valitsemaan Voitsin.

– Asun Helsingissä, tänne on myös helppo matkustaa, joten sekin ratkaisi osaltaan asiaa.

Karhun opintovapaahakemukseen suhtauduttiin työpaikalla myötämielisesti ja hän kertoo saaneensa esimiehen suostumuksen nopeastikin, heinäkuun lomakiireistä huolimatta. Siunauksen antoivat osaltaan myös työkaverit, jotka olivat kannustavaisia sen asian suhteen, että joku heidän yksiköstään lähtee kehittämään omaa osaamistaan ja sitä kautta alaa.

Opiskelujen alku nuorison keskellä jännitti Karhua, mutta helpottui nopeasti. Hän kokee laitoksen muuten joustavaksi ja kampuksella tarjottavan lounasruoan maistuvaksi.

– Voitsi sopii varttuneemmallekin opiskelijalle, halulla kehittyä ja omaksua uusia työvälineitä pääsee pitkälle, hän vinkkaa.

 

Jaana Heiskala

Jaana Heiskala, 33, journalismi

Aikaisemmin ripsenpidennyksiä tehneen, 33-vuotiaan Heiskalan matka kävi Voionmaalle häntä kehuneen asiakkaan kautta.

– Radioalan ihminen kävi asiakkaana ja hän sitten kehaisi, että sopisin täydellisesti radioon.

Heiskala oli haaveillut jo jonkin aikaa ammatinvaihdosta ja siitä, että löytäisi ammatin, jossa saisi räväkän persoonansa enemmän näkyviin.

– Että saisi olla vapaasti oma hölmö itsensä, edellisessä työssä joutui olemaan niin korrekti.

Asiakas oli myös kehunut Voionmaata alan parhaaksi opistoksi ja tästä syystä Heiskalalla ei käynyt edes mielessä hakea muualle.

– Hän sanoi, että Voitsilta saa parhaat suositukset ja kontaktit. Voitsi myös katsotaan ammattipiireissä muita opistoja ylemmäksi. Tämän kohtaamisen jälkeen paperit lähtivät saman tien vetämään, Heiskala kertoo.

 

 

 

Toiminimi on nyt säpissä, mutta Heiskala jatkaa edellistä työtään vielä harrastuspohjalta ja ylläpitääkseen taitojaan. Hänellä on neljä lasta ja liuta lemmikkejä, mutta hän on pystynyt sukkuloimaan perheen, työn ja koulun välillä varsin mallikkaasti.

– Aikataulutus on haastavaa. Aina se ei onnistu, siksi tänään jouduin ottamaan lopulta lapsen mukaan koululle, mutta näköjään sekin on ihan mahdollista, Heiskala naurahtaa.

Asiakkaan hehkutus Voionmaan opistosta on osaltaan vastannut odotuksia. Opiskelu on ollut itsenäisempää kuin mitä Heiskala oli kuvitellut. Nopea opiskelutahti on tuntunut välillä hankalalta, mutta pisteitä ropisee käytännön harjoitusten määrälle.

– Ei ole sitä puuduttavaa luennointia päivästä toiseen.

Heiskala on journalistilinjan vanhin opiskelija. Ekat viikot menivät pohtiessa, löytyykö luokkatovereista ketään, jonka kanssa olisi edes vähän yhteistä.

– Ikä ei ole ikinä este etten voisi tulla toimeen jonkun kanssa. Elämäntilanteeni on vain niin eri kuin vaikkapa 19-vuotiaan, joka saa tulla ja mennä niinkuin haluaa.

 

Samu Kaipio © Elisa Ahokas

Samu Kaipio, 28, valokuvauksen ammattitutkinto

Kauppiksen paperit ja kahdeksan vuoden työkokemuksen kerännyt Kaipio lähti opiskelemaan, kun työelämä rupesi puuduttamaan ja tunne siitä, ettei omia juttuja ehtinyt enää tehdä, kasvoi.

– Kaikki kuvaus on kiinnostanut aina, videokuvaus varsinkin. Tähän koulutukseen sai aikuiskoulutustukea, joten siksi tämä.

Voionmaan koulutuskeskukseen Kaipio päätyi sen jälkeen, kun Visuaaliviestinnän Instituutti Tampereen Hatanpäällä ei koskaan vastannut hakemukseen.

– Pieni lappusota piti käydä työnantajan, aikuiskoulutustuen myöntäjän ja opiston kesken, ei mitään sen kummempaa.

Opiskelun hahmottaminen ja kunnolla käyntiin saaminen on vielä vähän kesken, mutta yleisesti Kaipio on kokenut opetuksen mielekkääksi.

– Katsotaan nyt miten tämä lähtee käyntiin, Kaipio lopettaa.

 

 

Opintoihin voi hakea aikuiskoulutustukea Koulutusrahastosta
– Tukea voi saada ollessaan opintovapaalla työstä, jos on ollut työelämässä vähintään kahdeksan vuotta ja nykyisen työnantajan palveluksessa tai päätoimisena yrittäjänä vähintään vuoden
– Aikuiskoulutustukea voi saada täysimääräisenä tai soviteltuna, jos saa opiskeluajalla tuloja tai opintovapaan kesto on alle kaksi kuukautta
– Tukea voi saada enintään 15 kuukauden ajan, kerran työuran aikana
– Aikuiskoulutustuki muodostuu perusosasta (592,11 e/kk v. 2018) ja palkan perusteella määräytyvästä ansio-osasta
– Lisätietoja: www.koulutusrahasto.fi

 

Teksti: Maiju Jokinen

Kuvat: Elisa Ahokas ja Marjo Aspegren

Aiheeseen liittyvää

Vastaa