Kierrätä. Älä lennä. Ala vegaaniksi. Osta vähemmän. Kalat tukehtuvat muoviin. Jääkarhujen koti sulaa. Ilmastopakolaiskriisi uhkaa. Ilma saastuu. Maapallo tuhoutuu. Täytyy löytää uusi elinkelpoinen planeetta. Entä jos ei löydetä? Muutetaanko Marsiin? Pääsenkö minäkin sinne?! Ihmiskunta tuhoutuu!!!!

Meistä moni on kuvitellut tällaisen kauhuskenaarion mielessään, mikä ei ole yllättävää. Ahdistus siitä, että maailma tuhoutuu juuri minun elinaikanani, on kammottavaa. Etenkin nuoret ovat heränneet ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan vuonna 2018 nuoret olivat enemmän huolissaan ilmastonmuutoksesta kuin koskaan. Noin kymmenen vuotta sitten likimain 40 prosenttia nuorista oli melko tai erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta. Vuonna 2018 osuus oli noussut jo noin 70 prosenttiin.

Nuoret ovat nousseet barrikadeille

Tammikuun puolivälissä eduskuntatalon edustalle kerääntyi lukiolaisia osoittamaan mieltään ilmastonmuutoksen ehkäisyn puolesta. Tapahtuma kulki nimellä ilmastolakko. Lukiolaiset kokivat, että lakko on ainoa tapa tuoda ilmi heidän huolensa ilmastonmuutoksesta. Helsingin Tiedekulmassa järjestettiin myös Hope for Globe -teemalla ilmastoahdistukseen liittyvä terapiailta, jossa asiantuntijat kertoivat ilmastonmuutoksesta motolla “tieto lisää toivoa.”

Ilmastonmuutoksen juuret historiassa

Jo 1900-luvun alussa tiedemiehillä oli käsitys siitä, että ilmasto voi muuttua paikallisesti ihmisten toiminnan seurauksena. Vuonna 1958 aloitettiin hiilidioksidipitoisuuden tarkat mittaukset, jolloin havaittiin pitoisuuden tasainen nousu. Ilmaston lämpötila alkoi 1980-luvun tietämillä kiihtyä, jolloin ihmiset alkoivat pikkuhiljaa herätä ajatukseen ilmastonmuutoksesta. Nykyään aihe on pinnalla jatkuvasti ja on jopa puhuttu ilmastokriisistä.
Suurin ahdistuksen lisääjä on se, että ilmastonmuutoksen on aiheuttanut ihminen. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus kertoo, että koko ravitsemusalan ruokahävikki yhteenlaskettuna on noin 335–460 miljoonaa kiloa vuodessa. Vaatekaupoissa myydään alennuksessa kehitysmaissa halvalla tuotettuja vaatteita. Osa ostetuista vaatteista jää yhden käyttökerran jälkeen kaapin pohjalle.

Valoa tunnelin päässä

Emme ole tuhoon tuomittuja. Positiivista on, että voimme omilla toimillamme vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Yksi ihminen ei voi tehdä määräänsä enempää, mutta omilla pienillä toimilla voi keventää omaa hiilijalanjälkeään ja sitä kautta omaa ilmastonmuutokseen liittyvää taakkaansa.
Vaikka on tärkeää yksilötasolla tuoda kortensa kekoon, ovat isommat pyörät jo pyörimässä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.
Yhdysvaltoja lukuun ottamatta kaikki maailman maat ovat sitoutuneet vuonna 2015 Yhdistyneiden Kansakuntien kokouksessa solmittuun Pariisin ilmastosopimukseen. Sopimuksen kautta pyritään suuntaamaan päästöt laskuun.

Konkreettisia keinoja tähän ovat muun muassa uusiutuva energia sekä rahavirran suuntaaminen ympäristöprojekteihin. Vuonna 2018 EU teki päätöksen kertakäyttömuovin vaihtamisesta kokonaan biohajoaviin materiaaleihin vuoteen 2030 mennessä. Markkinoilla on nykyään myös paljon sähkövaihtoehtoja bensiiniä kuluttaville koneille, kuten autoille.
Ei tarvitse siis huolehtia siitä, etteikö asian eteen olisi isommassa mittakaavassa tehty mitään.
Kaikkein tärkeintä on se, että ei menetä toivoaan. On hyvä tiedostaa faktat ja ottaa ne vakavasti, mutta mihinkään ei ikinä päädy, jos lamaantuu vellomaan ahdistuksen syövereissä.
Joten älä vielä pakkaa tavaroitasi avaruuslennolle Marsiin, vaan usko siihen, että pienillä askelilla voimme pitää maapallon asuttavana.

 

Ahdistaako ilmastonmuutos?

 

Milja Roikonen, 22
dokumenttilinja
En jaksa stressata asiasta, koska olen vain muurahainen maailmassa. Tuntuu, ettei yksin pysty niin paljoa vaikuttamaan. En kuitenkaan ole mikään himokuluttaja.

 

 

 

Juuso Rantonen, 20
av-ammattilinja
Kyllä ahdistaa. Erityisesti syksyllä se ahdisti minua tosi paljon, kun tajusin, että nykyihmisillä on ehkä vain 200 vuotta aikaa tällä planeetalla.

 

 

 

Lassi Härkönen, 22
elokuva- ja tv-linja
Kyllä se ahdistaa. Ilmastonmuutos tuntuu niin todelliselta, kun se on esillä mediassa niin paljon.

 

 

 

Saija Kalliojärvi, 19
valokuvauksen ammattilinja
Todellakin ahdistaa. Ilmastonmuutos on aika väistämätöntä ja sen vaikutukset näkyvät jo. On huolestuttavaa, kun tuntuu, ettei ilmastonmuutoksen vaikutuksia ymmärretä.

 

 

 

Santeri Virtanen, 21
kasvatustieteen linja
Ei ahdista. Tuntuu, että on vaikea tehdä mitään sen eteen.

 

 

 

Riku-Petteri Vainio, 21
journalistilinja
Kun sitä alkaa ajattelemaan niin ahdistaa. En pyri silti jokapäiväisessä elämässäni tekemään vihreitä valintoja.

 

 

 

Teksti: Elise Aaltonen, Terhi Heikkinen
Kuvat: Marjo Aspegren, Senia Robbins

Juttu julkaistu alunperin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2019.

Vastaa