Olen itsekin vastikään Tampereelle muuttanut nuori opiskelija. En juuri tuntenut aluetta etukäteen, puhumattakaan siitä, että olisin tiennyt yhtään mukavaa vapaa-ajanviettopaikkaa. En kuitenkaan jäänyt paikalleni, vaan kyselin Tampere-tietäjiltä suosituksia paikoista, joissa kannattaisi käydä. Sain hyviä vinkkejä ja lähdin kiertelemään.

Omiksi suosikeiksi nousi muutamakin eri paikka, ja uskon, että sinäkin saattaisit pitää näistä.

Vohvelikahvila – aikamatka takaisin lapsuuteen

Jos mielesi tekee makeaa tai suolaista herkkua, suosittelen himon taltuttamiseen Tampereen Vohvelikahvilan antimia. Kahvila sijaitsee ihanalla alueella. Sen ympärillä kohoavat vanhat rakennukset, Tammerkosken kuohunnan voi miltei kuulla sisälle asti, ja vehreä puisto sijaitsee vain muutaman askeleen päässä.

Minulle paikka tuo mieleen mummolan. Taustalla soiva musiikki on rauhallisen tasaista, tunnelma on lämminhenkinen, ja sisustus vain vahvistaa mielikuvaa. Kun tähän yhdistää vielä vohvelin vaniljajäätelöllä ja kermavaahdolla, on kokemus kuin aikamatka takaisin lapsuuteen.

Hinta-laatusuhde on kohdillaan. Hinnat pyörivät siinä kuuden ja kahdeksan euron paikkeilla. Opiskelijakorttia vilauttamalla saa kymmenen prosentin alennuksen. Vohvelit ovat todella maukkaita ja valinnanvaraa löytyy. Vohveli on mahdollista saada niin gluteenittomana, laktoosittomana kuin vegaanisenakin. Jokaiselle jotakin!

Matkaa yliopistolta Vohvelikahvilalle on vain reilut puolitoista kilometriä. Hyvällä säällä sen kävelee mielellään, mutta linja-autollakin pääsee helposti lähelle. Kivitaloon rakennettu sisätila on kuitenkin melko pieni, joten millään kymmenen hengen kaveriporukalla en suosittele sinne ryntäämistä. Mutta niinhän se on, että sopu sijaa antaa.

Niagara – ensin syömään ja sitten leffaan

Kauniissa punatiilirakennuksessa ja aivan Koskikeskuksen takapihalla sijaitsee sympaattinen elokuvakeskus Niagara. Siellä pyörii elokuvia keskipäivästä iltaan asti. Saleja on vain yksi, mutta uusi näytös alkaa miltei heti edellisen loputtua. Päivässä ehditään näyttää keskimäärin viisi eri elokuvaa.

Liput ovat mielestäni oikein edullisia. Arkena hinta on noin kuusi euroa, viikonloppuisin se nousee yhdeksään euroon. Opiskelijan on mahdollista saada neljän kerran sarjalippuun muutaman euron alennus.

Niagarassa esitetään suurimmaksi osin samoja elokuvia kuin suurien ketjujen saleissa, mutta tyyli on rajatumpi. Lastenelokuvia ei esimerkiksi ole ollenkaan. Ohjelmistossa on nyt yksi tanskalainen ja pari espanjalaista elokuvaa, pääsääntöisesti siis ulkomaista tuotantoa.

Niagaran kanssa samassa rakennuksessa sijaitsee ravintola 931. Jos tarkkoja ollaan, tapahtuu kulku saliin ravintolan kautta ja liputkin ostetaan 931:sen tiloista. Paikan arvosteluissa hehkutetaan siellä tarjottavia salaatteja. Itsekin myönnän, että ne ovat oikein herkullisia.

Ravintolan ja elokuvakeskuksen lisäksi Niagara järjestää myös muuta toimintaa. Yksi tapahtumista on Tullikamarin Outside/Inside Pop-Up-Cinema. Se, katsellaanko elokuvaa ulkona vai sisällä, riippuu täysin sen hetkisestä säätilasta. Minusta tällainen järjestely kuulostaa melko hyvältä.

Valokuvakeskus Nykyaika – taidetta Tampereen ydinkeskustassa

 

Kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille voin suositella Valokuvakeskus Nykyajassa piipahtamista. Paikka sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa, vain korttelin päässä Hämeenpuistosta. Yliopistolta sinne on reilun kahden kilometrin matka.

Valokuvakeskus on sijoitettu vanhaan kiinteistöön, mikä jo itsessään luo tietynlaisen tunnelman. Eritoten pidin siitä, että toinen näyttelyistä sijaitsi kellarikerroksessa. Hämyinen valaistus ja ajatus maanalaisuudesta sopivat hyvin Julia Weckmanin Olemisen rajalla -näyttelyn teemaan. Sen lisäksi Nykyajassa oli elokuussa Laura Bröökin näyttely Walking on Rivers. Syyskuussa siellä on ryhmänäyttely, nimeltään Jokapäiväinen ruokamme.

Nykyaika on auki iltakuuteen, eli sinne ehtii hyvin vielä koulun jälkeenkin. Näyttelyt ovat esillä valokuvakeskuksessa kuukauden, jonka jälkeen näytille nostetaan toisten taiteilijoiden teoksia. Mielenkiinto säilyy, kun joka kuukausi tietää voivansa piipahtaa katsastamassa uudet taidekuvat.

Valokuvakeskuksella järjestetään myös monenlaista muuta toimintaa. Minulle kerrottiin, että Nykyajassa on muun muassa taiteilijatapaamisia pari kertaa kuussa. Samoissa tiloissa on myös kaikille avoin valokuvataiteen käsikirjasto.

Suosittelen ainakin valokuvalinjalaisille Nykyaikaa, sillä sieltä varmasti löytyy inspiraatiota. Ja mikä parasta, valokuvakeskus sopii kenen tahansa budjettiin, sillä sinne on ilmainen sisäänpääsy.

Paahtimo-kahvila Taikapapu – Tampereen parhaat kahvit

 

Vain muutama metri Hämeenkadulta, aivan Stockmanin kupeesta, löytyy ihanan tunnelmallinen paahtimo-kahvila Taikapapu. Sisätila on pieni ja tiivis, mutta terassimahdollisuuskin löytyy. Ja mikäli pihalla istuskellessa iskee vilu, voi sisältä kipaista itselleen viltin ja käpertyä sen alle lämmittelemään. Kätevää.

Hinnat ovat enemmänkin kuin kohdallaan. Keittolounaan saa alle kuudella eurolla ja aamukahvin yhdellä. Opiskelijakaan ei joudu vararikkoon, jos käy siellä yhden cafe latten nauttimassa. Suosittelen paikkaa lämpimästi, sisustus ja valaistus luovat kotoisaa tunnelmaa. Siellä viettää mieluusti vapaa-aikaansa.

Itse paahdettuja kahveja on mahdollisuus ostaa mukaan kotona keitettäväksi. Tämän lisäksi Taikapapu myy myös teetä ja suklaita. Paikan päällä voi nauttia maittavan brunssin ja herkulliset uuniperunat. Mikäli ruoka-annoksesi maksaa yli viisi euroa, saat ilmaisen kahvin. Olen kuullut kahvia tituleerattavan Tampereen parhaaksi.

Pakkahuone ja Yo-talo – tapahtumia joka lähtöön

Mikäli keikkailu, stand up-showt ja yleinen eri tapahtumissa juoksentelu kiinnostaa, kannattaa suunnata töppösensä kohti Pakkahuonetta. Siellä on menoa joka viikko, usein monena eri päivänä. Syyskuunkin aikana Pakkahuoneella järjestetään kaksikymmentä eri tapahtumaa. Aina naisartisti Chisun esiintymisestä Lastenkarnevaali pop-up -tapahtumaan.

Hinnat eivät leiju pilvissä, mutta ovat tietenkin sitä suuremmat, mitä isompi nimi on kyseessä. Ilmaistapahtumiakin löytyy, ja aina välillä opiskelijan on mahdollista päästä hiukkasen halvemmalla. Tunnelma Pakkahuoneen kemuissa on lähes poikkeuksetta katossa. Tila on erittäin tunnelmallinen, ja sinne mahtuu kerrallaan suuri joukko juhlijoita.

Yo-talolla järjestetään samankaltaista toimintaa. Siellä on joka perjantai ja lauantai stand up-keikkoja, mutta muutakin häppeninkiä sieltä kyllä löytyy. Joka viikonloppu tapahtuu jotakin.

Tilat ovat erittäin hienot, ja varsinkin paikan ulkoasu on aivan upea. Ulkoseinissä loistavat valot luovat tunnelmallisen ympäristön hämärtyviin syysiltoihin. Yo-talolla toimii myös ravintola, joten sinne on mahdollista mennä taltuttamaan kurniva nälkä.

Teksti: Inka Tiainen
Kuvat: Elisa Ahokas ja Matias Juurakko

 

Aiheeseen liittyvää

Vastaa