Mitä opiskelijoille kuuluu nyt, kun kouluvuosi on loppumassa? Kyselin tunnelmia ja mietteitä menneestä ja tulevasta. Vuosi on antanut uusia tuttavuuksia, uusia oppeja ja luonnollisesti on myös pohdittu, saatiinko sitä mitä tultiin hakemaan. Ajatuksiaan avaa nyt muutama opiskelija, joiden vuodentakaisia koulunaloitusmietteitä voi lukea viime syksynä ilmestyneestä jutusta Kahdeksan tarinaa – yksi opisto.

 

Inkka Haukkala, 21, Dokumenttilinja


-Aion jatkaa koulutusta alalla, hain korkeakouluun Aalto-yliopistoon ja Metropoliaan.
Ala kiinnostaa edelleen kouluvuoden jälkeen ja Inkka saikin töitä harjoittelupaikastaan tuotantoyhtiöstä Helsingistä. Hän ei koe, että käsitykset alasta olisivat vuoden aikana erityisesti muuttuneet. Koululta hän olisi silti kaivannut enemmän lähiopetusta, sitä oli vähemmän kuin odotti.

-Parasta antia oli ehkä se, että on oppinut tosi paljon käytännön eroja dokumentin ja fiktion tuotantoprosesseista. Ja että on tutustunut moniin uusiin ihmisiin.

 

Ulla Lehtinen, 49, Elokuvanäyttelijä


-Ihan suhteellisen ok fiilikset on vuodesta.
Nyt vuoden jälkeen hän kertoo olevansa edelleen innostunut näyttelemisestä, niin kuin ennenkin. Roolikin on jo tiedossa. Elokuussa alkavat harjoitukset Nokian näyttelijäyhdistyksen brittifarssissa.
-Teen koko ajan näyttelijän töitä. Parasta vuoden aikana olivat elokuva- ja tv-linjan kanssa tehdyt kuvaukset, eri vierailevat opettajat ja Hyhkyn studioviikot, siellä näyteltiin leffakohtauksia, sanoo Ulla ja viittaa koulun studioon Hyhkyn kaupunginosassa.

Kritiikkiä linjalle hän antaa siitä, että opetus oli enemmänkin teatterisuuntaavaa eikä elokuvanäyttelemistä, vaikka linjan nimi niin antoi ymmärtää.

Dokumenttilinjalaisten dokumenteissa Ulla näytteli jopa neljässä eri filmissä.

 

Valtteri Makkonen, 25, Journalisti


-Tosi hyvät fiilikset on vuodesta. Koulu on antanut enemmän, kuin osasin odottaa.
Valtteri kokee, että on päässyt tekemään mitä odottikin ja on sitä mieltä, että vuoden aikana tehtiin tosi paljon hommia koulussa.
-Parasta oli Radiofestivaalit, Taitaja-messuihin osallistuminen juontajina ja haastattelijoina sekä pesti Lekin peleihin selostajana.

Vuoden aikana käsitys alasta on vähän muuttunut. On ollut yllätys, kuinka erilaisia ja vaihtelevia hommia radiossa tehdään. Töitäkin alasta innostuneelle miehelle on jo löytynyt Fun Tampere-radiokanavalta ja jatko-opintoja hän ei suunnittele.

 

Satu Huhtala, 36, Valokuvaus


-Parasta on ollut monipuolisuus. On ollut esimerkiksi eri teemoja ja vierailevia opettajia.
Tällä hetkellä Satu ei hae jatko-opintoihin, vaan hyödyntää nyt oppimaansa nykyisessä työssään toimintaterapeuttina.
-Valokuvaus on yksi menetelmä työssäni, mitä pystyn hyödyntämään. Ja opin tekemään myös julisteen, hän innostuu.

Itse hän olisi kaivannut enemmän perusopetusta kuvankäsittelyssä, ettei kaikkea olisi tarvinnut yrittää opetella itse. Muuta teoriaa Satu kertoo olleen tosi hyvin ja runsaastikin, esimerkiksi alan historiaa.
-Studiokuvausta olisi voinut olla enemmän ja kameran teknisten ominaisuuksien opettelua. Mutta yleisesti minulla on kaiken kaikkiaan hyvät fiilikset vuodesta, että kannatti tulla ja maksaa. Juuri hyvän pituinen reissu.

 

Aapo Yrjänä, 25, Audiovisuaalinen viestintä


-Ihmiset, vastaa Aapo, kun kysyn, mikä jäi ehkä parhaana asiana mieleen kouluajasta.
Aapo valmistui alan ammattitutkintoon helmikuussa ja etsiskelee nyt alan töitä. Kiinnostusta tekemiseen on. Kouluajasta hän miettii, että koulutuksen sisältö ei ihan vastannut odotuksia.

Käsitykset alasta eivät myöskään ole muuttuneet kouluvuoden aikana, hänellä kun oli valmiiksi pohjatietoa alasta ja media-assistentin tutkinto alla.
-Kärsivällisyyttä, kuuluu vastaus, kun kysyn vielä kouluvuoden oppeja.

 

Emmi Krankkala, 21, Elokuva- ja tv-linja


-Parasta vuodessa oli, kun pääsi kunnolla tekemään hommia. Musiikkivideokurssilla pääsimme tekemään videota oikealle artistille. Olin siinä lavastajana.
Opetukselta yleisesti hän oli odottanut vähän enemmän, kuin kokee saaneensa. Ala kuitenkin kiinnostaa edelleen ja Emmi on hakenut alan opintoihin Tampereen ammattikorkeakouluun. Hän suuntautui Voionmaalla äänisuunnitteluun, mutta on ajatellut, että tuottamispuoli kiinnostaisi tulevaisuudessa.

Teksti: Maria Suksi Kuvat: Tinja Nerkko

Aiheeseen liittyvää

Vastaa