Elokuun viimeisenä lauantaina ei juhlittu vain venetsialaisia, sillä silloin olivat myös Suomen sata päivää sataan lähtölaskentajuhlat.

Joulukuussa sata vuotta täyttävän Suomen kunniaksi on järjestetty erilaisia tapahtumia pitkin vuotta. Erityisesti 25.-27.8.2017 Yhdessä viikonlopun tapahtumakalenteri oli täynnä. Suomi 100 – hankkeen teema on Yhdessä ja tänä viikonloppuna se näkyi Maailman suurimpien kyläjuhlien muodossa. Kyläjuhlien maanlaajuinen teema oli Syödään yhdessä, jota vietettiin Illallinen Suomen taivaan alla -tapahtumana.

 

PÖYDÄT NOTKUIVAT PISPALAN TAIVAAN ALLA

Tamperelaista tamperelaisempaa illallispaikkaa saa etsiä, kun osallistuimme Syödään yhdessä Pispalan taivaan alla -tapahtumaan, joka pidettiin kyseisenä lauantaina 125 vuotta täyttäneen rakennuskulttuurikeskus Piirun pihalla.
Juhlaillallinen alkoi puoli seitsemän aikoihin ja pöydät alkoivatkin täyttyä nopeasti. Ihmiset toivat erilaisia paistoksia, keittoja, piirakoita ja juustoja mukanaan. Olipa mukana myös koristekukkia ja tuikkujakin. Ja mitä olisikaan juhlaillallinen ilman viinejä ja oluita. Rento ilmapiiri oli taattu ja jokainen tulija toivotettiin lämmöllä tervetulleeksi.

Illallinen aloitettiin Täsmäteatterin tanssiesityksellä, joka oli pienehkö demo Uittovoima-teatteriesityksestä. Iloiset ilmeet olivat viimeistään tässä vaiheessa taattuja koleasta säästä huolimatta. Tämän jälkeen lavalla nähtiin sympaattinen duo Janne Laurila ja Eero ”Safka” Pekkonen.
Tapahtuman ideoija Anne Tanskanen kommentoi esiintyjävalintaa:
-Vaihtoehtoja olisi varmasti ollut tosi paljon, mutta haluttiin paikallinen muusikko, jonka musiikki sopi tapahtumaan! Ollaan kuunneltu tätä Janne Laurilaa ja tiedettiin, että hän voi soittaa niin omia kappaleita kuin muitakin suomalaisia lauluja.  Syntyy sellainen hyvä combo! Hän varmasti jatkaa tätä suomalaista musiikkiperinnettä omassa tuotannossaan.

Asukasyhdistyksen järjestämästä tapahtumasta ei siis ruokaa ja sirkushuveja puuttunut. Pispalalaiseen tapaan, myös muutama ohikulkija kävi pyörähtämässä pihamaalla. Idyllinen tapahtuma oli kuin suoraan Mauri Kunnaksen Koiramäki-kuvituksista, eikä ihmekään, onhan herra pirkanmaalainen. Koiramäkeläistä talonpoikaistunnelmaa loivat myös vaatteet teemalla ”pukeudu kuin sata vuotta sitten”, joihin osa ihmisistä olikin sonnustautunut.

 

AKTIIVISESTI LOPPUVUOTTA KOHTI

Muuten Suomi 100 -teemaisiin hankkeisiin ja tapahtumiin ei Piirun pihalla oleva porukka ollut kovinkaan paljon osallistunut.
-Tämä on varmasti ainut mistä ollaan kuultu, koska kaverit ovat järjestämässä tapahtumaa, toteaa Niina Turunen.
-En ole huomannut sillä tavalla Suomi 100 -hankkeen näkyvän Tampereella. Tämä viikonloppu on ollut enemmän esillä, kun on ollut itse järjestelemässä tätä [Syödään yhdessä Pispalan Taivaan alla -tapahtumaa]. Mutta onhan tämä Suomi 100 kyllä mukana vähän kaikessa, Tanskanen toteaa.

 

Syödään yhdessä –juhlaillallisen yksi päätavoitteista oli lisätä yhteisiä ruokailuhetkiä suomalaisten arkeen.
-Suomi 100 -hankkeessa on mukavaa, että se aktivoi. Ihan sama onko siellä se Suomi 100 -leima lyöty päälle vai ei. Meidän viiden hengen ryhmä on tehnyt tätä ihan vapaaehtoistoimin. Juhlavuoden teema Yhdessä toimii, kiteyttää Tanskanen koko hankkeen tärkeimmän pointin.

 

YHDESSÄ ON KAIKILLE

Ohjelmaa on selkeästi suunniteltu niin, että jokaisella on mahdollisuus osallistua johonkin. Tampereen Suomi 100 -ohjelmakalenterista voi löytää muun muassa kävelyhaasteen päiväkotilaisille, Gastropubin Suomi 100 -menun, sekä erilaisia näyttelyitä. Aihepiirit keskittyvät taiteeseen ja kulttuuriin sekä luontoon ja ympäristöön. Myös muihin aihepiireihin keskittyvä ohjelma on tervetullutta Suomi 100 -hankkeen tiimoilta toimivaan mainosalustaan.

Mainosalustana toimivat juhlavuoden tapahtumakalenteri sekä paikkakuntien omat Suomi 100 -nettisivut. Molemmat alustat kertovat ohjelmahankkeen perustiedot ja linkin lisätietoihin. Suomi 100 -hanke järjesti myös erilaisia yhteistyö- ja avustushakuja vuoden 2016 loppuun asti.  Suomentamperelaisille on pystyssä omat sinivalkoiset nettisivut ja erilaisten Suomi 100 -Facebookryhmien kautta omaa ohjelmaa saa tuotua vielä enemmän esille. Myös Tampereen Menoinfosta löytyy erilaisten tapahtumien tiedot.

Teksti: Verna Martikainen
Kuvat: Bea Heikkonen

Aiheeseen liittyvää

Vastaa