Jokainen törmää elämänsä aikana rahaongelmiin. Varsinkin näin erittäin huonon säästäjän näkökulmasta on hyvä puhua tästä aiheesta, ja kerrata hyväksi havaittuja säästämiskeinoja.

Ensimmäisenä tulee mieleen tietenkin ruoka. Itse sorrun usein nälän saattelemana juoksemaan kiireellä kauppaan, sen tarkemmin miettimättä mitä sieltä oikeasti tarvitsen.
Järkevästi toimiva säästäjä suunnittelisi ruokaostoksensa etukäteen, vaikka viikoksi kerrallaan.

Mieti, mitä haluat syödä seuraavan viikon ajan, tutki mitä kaapeissa jo on ja tee kauppalista. Kun tarkalleen tietää mitä etsii, säästää kaupassa aikaa, välttää heräteostoksia ja pystyy helpommin vertailemaan tuotteiden hintoja. On hyvä pitää mielessä, että usein tiettyä tuotetta vastaava edullisempi vaihtoehto on aivan yhtä hyvä kuin merkkituote. Pelkästä brändistä ei kannata maksaa.

Valitse kaupassa sesonkituotteita, joiden hinta on alimmillaan, mutta laatu parhaimmillaan. Kaikkea ei ole kuitenkaan pakko ostaa. Kesäisin ja syksyisin metsät ovat täynnä esimerkiksi marjoja ja sieniä, joita voit kerätä niin paljon kuin jaksat. Säästön ohella tulee liikuttua ja nautittua luonnosta, jolloin hyöty moninkertaistuu.

Ruokaa kannattaa tehdä kerralla enemmän, jolloin osan voi pakastaa ja syödä myöhemminkin. Teen näin ihan mielelläni myös sen takia, ettei joka päivä tarvitse miettiä, mitä tekisi ruoaksi.

Ota selvää kauppojen tarjouksista ja hyödynnä niitä. Suurempien tarjousten lisäksi ihan arkipäivän ostoksissa kannattaa huomioida viimeistä käyttöpäivää lähestyvät tuotteet, joissa on alennustarra. Menen usein kauppaan vasta illalla, sillä silloin alennuksia vielä korotetaan. Kaupasta riippuen alennukset ovat 30 ja 70 prosentin välillä.
Kauppojen ruokahävikki pienenee ja saat itse säästettyä.

Mieti myös bonuskortin hankkimista (esimerkiksi S-Etukortti tai K-Plussa-kortti), sillä kaupoissa on monesti hyviä alennuksia korttien omistajille.

Esimerkiksi ruokamenot.fi -sivustolta pystyy helposti tarkastelemaan eri ruokakauppojen tarjouksia. Lisäksi netti on pullollaan monipuolisia ja halpoja ruokavinkkejä, joista jokainen pystyy etsimään ja valitsemaan mieleisensä!

Vaateostoksilla kannattaa kiertää alennusmyynneissä ja kirpputoreilla. Nettikaupoissa on helppoa valita ALE-osio, ja osoitteeseen spot-a-shop.fi on koottu 34:stä eri kaupasta ALE-tuotteita. Vaatteista pitää myös itse osata huolehtia oikein, jotta ne säilyisivät mahdollisimman pitkään hyvinä. Oikeat pesulämpötilat ja pesuaineet sekä säilytysolosuhteet vaikuttavat vaatteiden käyttöikään ja kestävyyteen.

lehtikuva_tietokone2, OK HS.

Etsi alennuksia netistä.

Lisäksi Tori.fi sekä Facebook-kirppikset ja vaihtoringit ovat loistavia paikkoja tehdä löytöjä halvalla, ellei jopa ilmaiseksi. Tarjolla on kaikkea mahdollista, vaatteiden lisäksi esimerkiksi huonekaluja, elektroniikkaa ja vaikka mitä muuta. Samalla voit myydä itsellesi tarpeettomaksi jääneitä tavaroita ja ansaita vähän lisää rahaa.

Asumiskuluissa voi säästää kilpailuttamalla sähkösopimuksen ja vertailemalla kotivakuutuksia, jotta löytäisi itselleen sopivimman vaihtoehdon. Myös pienikin sisälämpötilan alennus voi tuoda tuntuvan säästön energiakustannuksiin.

En omista autoa tai polkupyörää, joten lyhyet matkat kuljen säästä riippuen kävellen. Pidemmillä matkoilla suosin julkisia. Opiskelijakortilla saa alennusta VR:ltä ja Matkahuollolta ja Tampereen paikallisbusseissa alle 25-vuotiaat lasketaan vielä nuoriksi.

Jo parin kuukauden seurantajakso auttaa pääsemään perille siitä mihin rahat kuluvat. Silloin pystyy konkreettisesti hahmottamaan mihin rahaa käyttää, ja siten karsimaan turhia menoja.

Itse pyrin säästämään kuitit kaikista ostoksistani, sekä olen yrittänyt laatia viikkokohtaista budjettia. Tällöin päätän viikoksi kerrallaan tietyn summan, mitä en saa ylittää. Budjetin luominen on loppujen lopuksi helpoin vaihe talouden tarkkailussa, sillä ainakin itselleni ongelmia on aiheutunut vasta siinä vaiheessa, kun budjetissa pitäisi oikeasti pysyä.

Toisaalta, minulla on aina ollut erittäin huono itsekuri ja on vaikeaa lähteä muuttamaan vakiintuneita kulutustottumuksia. Kaikkeen kuitenkin oppii, ja kun pitää mielessä miksi on tehnyt tarkan budjetin ja mitkä ne omat tavoitteet ovat, homma helpottuu.

Teksti: Oona Viskari

Kuvat: Petra Vuorinen

Aiheeseen liittyvää

Vastaa