Vegaaniboomi on villinnyt kuluttajat ja tuonut lukuisia vaihtoehtoja ruokakauppojen hyllyille. Pukeutumiseen asti trendi ei kuitenkaan vielä ole yltänyt.

VARPAITA PALELEE. Talvi tuli Tampereelle varkain ja pikkupakkasen puremat yllättivät ennen kuin ehdin hankkia talvikengät. Tänä vuonna ulkojalkinejahtiani vaikeuttaa tiukan esteettisen seulonnan lisäksi yksi erityinen seikka – kauden popot eivät saisi sisältää nahkaa, villaa tai muita eläinperäisiä ainesosia. Parinkympin kehnolaatuiset keinonahkabootsit eivät nekään ole vaihtoehto, sillä lyhyt käyttöikä ei eettisellä katsannolla päihitä nahkakenkien kestävyyttä. Lähden selvittämään, onko Tampereen keskustasta mahdollista löytää talvikenkiä näillä kriteereillä.

Vegaaniset kengät?

Tänä vuonna ei ole voinut välttyä veganismin näyttävältä huomiolta mediassa. Aiemmin vieraannuttavalta hippien huuhaalta kalskahtanut aate on alkanut tulla tutuksi koko kansalle nyhtökauran kaltaisten trendi-ilmiöiden kautta.

Vegaaniruokavalio, kasvissyönti tai lihan syömisen vähentäminen ovat mainioita askelia kohti pienempää hiilijalanjälkeä, eläinten kärsimyksen vähenemistä ja omaa terveyttä. Harvempi kuluttaja kuitenkaan tulee edes ajatelleeksi, että eläinperäisten tuotteiden välttäminen voisi ulottua jääkaapin ulkopuolelle.

 

Metsästys alkakoon

Kengän päällisen, vuoren ja pohjan materiaali on yleensä merkitty kenkään selkeästi tarralla, lapulla tai painatuksella.

Kengän päällisen, vuoren ja pohjan materiaali on yleensä merkitty kenkään selkeästi tarralla, lapulla tai painatuksella. Vegaani tarkkailee tuotetietoja muuallakin kuin ruokakaupan hyllyllä.

Torstai-iltapäivänä kolmen aikaan liikkeet alkavat pikkuhiljaa täyttyä shoppailijoista. Jään bussista Stockmannin kohdalla ja päätän tutkimusmielessä kiertää ensimmäisen kenkäosaston siellä. Olen melko varma, että budjettini ei veny tavaratalon merkkikenkiin, mutta tahdon tarkistaa, valmistavatko tunnetut merkit laisinkaan tekonahkaisia tai muutoin synteettisiä kenkiä.

Kenkäosaston myyjät ovat kaikki kiireisiä. Tutkin itsekseni kenkien materiaalimerkintöjä ja totean, että poikkeuksetta jokainen sievä pari on tehty nahasta. Saan lopulta kiinni yhden myyjän, Evan, jolta tiedustelen mahdollista synteettisten kenkien valikoimaa. Eva lienee kiireinen tai väärältä osastolta, sillä tahdon uskoa arvokkaan tavaratalon työntekijän panostavan asiakaspalveluunsa enemmän kuin ”ööh eioo”-vastauksen verran. Selvä homma, jatkan matkaa häiritsemästä.

Stockmannin myyjä ei varmasti ole ainoa, jolle ajatus nahattomista kengistä aiheuttaa hämmennystä. Turkistarhaus on jo laajalti tuomittu epäeettisenä toimintana, mutta nahantuotannon ongelmat ovat vaikeammin hahmotettavissa. Eläimen nahan ajatellaan yleisesti olevan lihateollisuuden sivutuote, joka hyödyntää jo valmiiksi rullaavan koneiston ylijäämää.

Nahka on kuitenkin lihan jälkeen tuotantoeläimen ruhon toisiksi tärkein osa, ja eläimen osien yhteenlaskettu kysyntä määrittää kannattavuutta kasvattaa eläimiä. Suurimmat nahantuottajat jalostavat nahat erillisissä nahkatehtaissaan ja pyörittävät näin omaa koneistoaan.

 

Hennes & Mauritzin kenkävalikoimassa oli muutama pari nahkakenkiä.

Hennes & Mauritzin kenkävalikoimassa oli muutama pari nahkakenkiä. Aito nahka on erityismaininnan arvoinen asia hintalappuun painettavaksi.

Eettiset ääripäät

Jatkan Hämeenkatua eteenpäin ja näen UFF:n kyltin. Kirpputorilta ostetut nahkajalkineet jakavat mielipiteitä vegaanien keskuudessa. Toiset ajattelevat, että kertaalleen ostetun nahkatuotteen kohdalla ”vahinko on jo tapahtunut”, eikä kierrätetty vaate tuota eettistä ongelmaa. Toisten mielestä nahan käyttö on eettisesti arveluttavaa ostopaikasta huolimatta. Itse kuulun ensimmäiseen ryhmään, ja voisin mielelläni ostaa käytetyt nahkakengät. UFF-kirpputori ei kuitenkaan vastaa toiveisiini ja jätän elähtäneet edellisvuosikymmenen monot hyllyyn.

Kirpputorin jälkeen kohteeni on H&M, tuo aiemmin tylyttämieni heikkolaatuisten tekonahkakenkien tyyssija. On hieman arveluttavaa etsiä eettisiä kenkiä liikkeestä, joka velloo epäeettisimmän vaateketjun maineessa. Kaikkea ei kuitenkaan voi saada, ja on valittava tuulimyllynsä, jota vastaan taistelee. Minun tuulimyllyni ovat eläinperäiset ainesosat.

Bongaan oitis notkuvasta kenkähyllystä kauniin parin mustia nilkkureita. Ne, kuten nopealla tarkastelulla suurin osa tämän liikkeen muistakin kengistä, ovat kokonaan synteettistä materiaalia. Hintaa kierrokseni ensimmäisillä varteenotettavilla jalkineilla on 39,99 euroa. Ne jäävät kuitenkin hyllyyn. Olen vasta kierrokseni alkumetreillä ja käytävänä on vielä monta liikettä.

 

Villavuorta vieroksumassa

Saavun Koskikeskuksen Kookenkään. Katri palvelee minua ystävällisesti ja osaa oitis esitellä liikkeen synteettisiä kenkiä tarjoavat merkit, Riekerin ja Andiamon. Katri suosittelee paukkupakkasille Riekerin kenkiä, sillä Andiamot saattavat monien muiden synteettisten kenkien tavoin haljeta kylmällä säällä. Ammattitaitoinen myyjä tosin huomauttaa, että yksien Riekereiden vuori on aitoa villaa. Ne siis tipahtavat minun valikoimastani.

Lampaita kasvatetaan lähinnä niiden villan takia. Villan keriminen ei vaikuta samalla tavalla groteskilta toimenpiteeltä kuin nahan nylkeminen, mutta mahdollisimman suuren tuottavuuden vuoksi lampaiden ihosta on jalostettu erityisen poimuinen, jotta pinta-alaa villan kasvuun olisi runsaasti. Tavallista puolet painavampi villakerros saa lampaan olon tukalaksi, ja usein tehomaataloutta muistuttavat olosuhteet eivät auta asiaa.

 

Rakkautta ilmassa

<3

<3

Asetan Kookengässä tapani mukaan kauneuden käytännöllisyyden edelle ja isken silmäni Andiamon mustiin korollisiin nilkkureihin. Kokeilen niitä, ja lämmin tunne kuohahtaa sisälläni.  Hintaa rakkaudella on 59.90 euroa. Lompakossani ei juuri nyt ole 59.90 euroa.

Kookengän Katri kertoo, ettei synteettisten talvikenkien perään tule juurikaan kyselyitä. Nahka kun on kestävä ja lämmin talvimateriaali. Vegaaniboomi ei hänen mukaansa näy kenkätrendeissä laajemmaltikaan, ja saman voin itsekin todeta kierrokseni päätteeksi.

Vaikka synteettisten kenkien valikoima ei saa hyllyjä notkumaan ja vaikka minulla ei vielä ole varaa tehdä kuudenkympin investointia, löysin kierrokseltani kauniit ja lämpöiset kengät jotka ostanen heti ensi kuun alussa. Ehkä vielä jonain päivänä eettinen boomi laajenee ruoan ulkopuolellekin.

 

 

Lähde:

http://vegaaniliitto.fi/www/tietoa/miksi-veganismi/elainten-olot (luettu: 13.11.2016)

Teksti ja kuvat: Maria Muilu

 

Aiheeseen liittyvää

Vastaa