Tampere on näyttämötaiteen luvattu kaupunki Suomessa. Aina isoista teatterituotannoista pieniin harrastelijanäyttämöihin. Nämä teatterit värittävät kaupungin esitystarjontaa tulevalla syys- ja talvikaudella.

Tampereen Komediateatterin sekä Ylioppilasteatterin näyttämöillä hiotaan, väännetään ja käännetään, kun harjoitukset ja läpimenot ovat kuumimmillaan juuri ennen esityskauden alkua. Pääsin mukaan seuraamaan kahta tulevan kauden esityksen harjoitusta.

Ylioppilasteatterilla on kasattu kokoon harrastelijateatterin näytelmää Usva, joka saa ensi-iltansa 8.syyskuuta. Usva on psykologinen trilleri, mikä on harvinaista herkkua lavalla nähtynä. Ihmissuhdetrilleri kiehtoo ohjaajaa Jenna Teinilää enemmän kuin kauhujen perinteiset moottorisahaheiluttelut.

 

Mielenkiintoisena haasteena Teinilä kokee, kuinka esitykseen luodaan aitoa kauhun tunnelmaa.

-Nyky-yhteiskunnassa vallitsee tunteettomuus, se ettei pelätä mitään ja luodaan kova pinta, mainitsee Teinilä mietteliäänä. Hän haluaa rikkoa tätä kaavaa.

Teinilä on aikaisemmin ohjannut kesäteattereissa komediallisia esityksiä.

-Niissä oma viehätyksensä, eletään kuin kuplassa, vaikka sataa, kaikki ovat iloisia ja elehtivät aurinkoisen kesäpäivän elkein, kuvailee Teinilä.

Viime aikoina kevyen kesäteatterin tunnelmaan Teinilä kaipasi vaihtelua toisenlaisesta ohjaustyöstä. – Oli aika tehdä ajatuksia herättävämpää.

Näin syntyi Ylioppilasteatterin jännitteinen tämän syksyn Usva-näytelmä. Marjo Airisniemen käsikirjoittama ja Jenna Teinilän ohjaama Usva on tehty hyvällä työryhmän yhteishengellä lyhyessä ajassa. – Kaikilla on ollut tosi hyvä fokus, kehuu Teinilä.

Siirrymme Ylioppilasteatterin aulasta saliin, jossa näyttelijät kukin omalla tyylillään valmistautuvat läpimenoon. Tunnelma on odottava. Empatisoin näyttelijöitä ja alan latautua läpimenoa varten. – Nähdään toisella puolella! huudahtaa ohjaaja kannustavasti näyttelijöilleen. Valot sammuvat ja läpimeno alkaa.

 

Trillerin toteutuksesta päästään nauttimaan syyskuun alussa ensi-iltaan tulevassa näytöksessä Ylioppilasteatterilla

 

Lapintiellä sijaitsevalla Komediateatterilla näkyy Suomi 100 -teema kahdessa näytöksessä. Tammikuussa ensi-iltaan tullut Mieletön Suomen Historia sekä marraskuun alussa yleisölle nähtäväksi tuleva Päämäärä Tuntematon, joka on poikkeus sääntöön Komediateatterin naurulihaksia harjoittavassa tarjonnassa.

-Meillä on ollut tapana tuoda draamallisempaa näytöstä taloon joka toinen vuosi, kertoo teatterinjohtaja Panu Raipia.

Panu Rajalan käsikirjoittama draama kertoo Väinö Linnan Tuntematon sotilas -teoksen työstämisestä. Näytelmään poikkeuksia on tehty muunkin osalta kuin vain genren eroavaisuudessa. Nimittäin rooleja on lähes kolmekymmentä, mutta näyttelijöitä lavalla vain yksi. Näytelmän ohjaajana toimiva Raipia kertoo taiteellisten ratkaisujen olleen voimakkaita juuri kyseisessä esityksessä. – Riskejä on otettu. Nyt mennään lujaa seinää päin, katsotaan, mennäänkö sen läpi vai murennutaanko sen eteen.

Sopivan hullu riski tuntuu keskustellessamme. Teatterista on otettu kaikki keinot irti, joilla on mahdollista tukea yhden miehen lavaesitystä. Vaikka haasteellisuus on vahvasti läsnä tällaisen esityksen toteutuksessa, sitä se ei ole ollut näyttelijä Tuukka Huttusen ja Raipian yhteistyössä. – Panun kanssa on helppoa tehdä työtä. Meillä on molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus, kertoo Huttunen ennen harjoitusten alkua.

Valmistautuminen harjoituksiin alkaa Huttusella kotona repliikkien lukemisella. Lavalla hahmot heräävät eloon, joko murteen tai eleiden kautta. – Kari Väänäsen sanoin on oltava hallittu skitsofreenikko lavalla.

Videomateriaalin ja kangasheijastusten tukema lava herää tekniikan ja näyttelijän kautta eloon, kun harjoitukset alkavat. Kulmien hionta tapahtuu kuin tennispelissä. Pallo, joka molemmilta puolilta lyödään niin, että toisen on helppo ottaa vastaan ja palauttaa.

Lähden harjoituksista kiehtoutuneena, ja jään odottamaan lopputulosta.

 

Päämäärä Tuntematon tulee ensi-iltaan Komediateatterilla 2.marraskuuta.

Teksti: Sanni Utriainen Kuvat: Kaisa Viitasalo

Aiheeseen liittyvää

Vastaa