Sushi kasvattaa lounaana suosiotaan nousukiidolla, ja sitä tarjoavia ravintoloita tuntuu sikiävän Tampereen katukuvaan samalla tahdilla kuin ABC-asemia teiden varsille. Kokosimme raakaan kalaan ja merilevään intohimoisesti suhtautuvan pienen raadin kiertämään neljä satunnaisesti valittua sushiravintolaa

 

Watami Sushi – Harva kakku päältä ruma, mutta ihan jees sisältä

Tuomiokirkonkadun päähän piilotettu Watami Sushi on ulkoapäin katsottuna tavanomaisen, jopa tylsän näköinen. Ruskein ja keltaisin kirjaimin kirjoitettu logo hukkuu rakennuksen tiiliseinään eikä harmaita terassikaluja meinaa erottaa viereisestä jalkakäytävästä.

Oven kolahtaessa kiinni nämä keskinkertaiset mielikuvat karisevat. Kassahenkilön ilme on ystävällinen, ei ’mäkkärissä neljältä aamulla’ –hymy, ja huokeaan kymmenen euron lounasbuffettiin sisältyy kaikki, mihin silmänsä voi iskeä. Sisustus sekoittaa rohkeasti modernia japanilaista kulmikkuutta sekä perinteisiä kiinalaisia elementtejä. Vain räikeän sininen jäätelöallas pistää ikävästi silmään.

Linjastoa eteenpäin kävellessä ja vaihtoehtoja tarkastellessa itsehillintä katoaa. Lopussa lautasella komeileekin kolmiulotteinen sushipaloista kasattu epäonnistunut tetriskenttä elegantin asetelman sijaan. Istuttuani pöydän ääreen hapuilen soijakastiketta käsiini. Huomaan epäonnekseni, että se on piilotettu linjaston päähän. Noustuani ja noudettuani soijakastikkeen pääsen vihdoin purkamaan tetriskenttää.

Kymmenen euron hintaan sushit ovat hyvin maukkaita. Riisi on kosteaa sekä tahmaista, jolloin sushipalan tipahtaminen syliin soijakastike perässä on turha pelko. Täytteen ja riisin suhde on tasapainoinen.  Linjastolta löytyy kattavan perusvalikoiman lisäksi myös mainittavan arvoisia erikoisuuksia, kuten raadin ’’euronjuustosushiksi’’ nimeämä makisushi, jonka ympärille oli kääritty cheddaria ja taivaallinen ’’parempaakuinseksi’’ -sushi, jonka täytteenä oli banaania sekä päällä vaniljakastiketta ja mansikkaa. Näitä erikoisuuksia haki lautaselleen lisää suorastaan laittoman monta kertaa.

 

Ainoya – vain muumisushi puuttuu

Meri Vuolle

Ainoya on kaupungin uusi tulokas. Se sijaitsee taktisesti loistavalla paikalla Tampere-talon ja yliopiston kupeessa. Paikka on ulkoapäin kaunis katsella. Logossa sekä pienellä terassialueella on käytetty selkeää modernia otetta. Sisään astuessa kohtaa kuitenkin pienen yllätyksen. Selkeän moderniin japanilaiseen sisustukseen on yhdistetty häikäilemättömästi suomalaisia yksityiskohtia. Oikealla on vaaleanruskea rustiikkinen puuhylly, kassan yläpuolelle on ripustettu Kalevala-aiheisia lautasia. Niin oudolta kuin yhdistelmä kuulostaakin se toimii; räikeän sinistä jääteloallasta lukuun ottamatta.

Myös Ainoyan lounasbuffet on kymmenen euron hintainen ja sisältää kaiken mihin hampaansa viitsii ravintolan sisällä iskeä.  Paikka tarjoaa erilaiset lautaset lämpimälle ruualle ja sushille, mikä miellyttää silmää, kun pöydälle on kasaantunut kymmenen ruokalajin illallinen. Ne sopivat hyvin yhteen ympäristönsä kanssa, yhtä mustaa lammasta lukuun ottamatta. Sameat muoviset mukit ja yhtä muoviset vesikannut keräävät huomiota kuin keskelle päätä ajettu kalju raita.

Sushi on Ainoyassa maistuvaa ja jo toisen kierroksen jälkeen pelkää kierivänsä sorsapuiston läpi, mikäli jalat eivät kanna kertynyttä elopainoa. Ei voi välttyä tunteelta siitä, että laatu kärsii määrästä, mutta jos aivan rehellisiä ollaan, haluan lounasaikaan ahtaakin tyhjään kupuuni mieluummin lautasellisen susheja kaikissa sateenkaaren väreissä, enkä nostella pikkurilliä kun nautin neljättä ja viimeistä artesaanisushia. Puhumattakaan siitä, että haluaisin arkipäivänä kauhistella, kuinka upotin vitosen jokaiseen nautinnolliseen suupalaan.

Ainoyalta jäin toivomaan vielä lisää luovuutta ja rohkeutta ruoanlaittoon, sillä sitä varmasti löytyisi. Kenties vielä häikäilemättömämpi veto kuin Kalevala-aiheiset lautaset olisi vaikka sarja kansalliseepoksen hahmojen mukaan nimetty sarja susheja?

 

Itsudemo – aina maistuvaa sushia

Itsudemon jälkiruokasushit saavat veden herahtamaan kielelle. Kuva Jonna Pentti.

Itsudemo on Tampereen keskustassa sijaitseva, erityisesti buffetistaan tunnetuksi noussut japanilainen ravintola. Ravintolan nettisivut lupaavat laajan sushivalikoiman lisäksi myös lämpimiä ruokia sekä jälkiruuan. Saavumme ravintolaan pahimpaan ruuhka-aikaan, kello 14 jälkeen arkipäivänä. Ravintolan suosio käy ilmi heti ovelta, sillä edellämme on muutaman ihmisen jono odottamassa omaa vuoroaan kassalle ja lähes jokainen pöytä on täynnä. Tästä huolimatta jono kulkee nopeasti ja pääsemme tilaamaan alle 10 minuutin odottamisen jälkeen. Prosessia nopeuttavat haukansilmäiset tarjoilijat, jotka hyökkäävät pyyhkimään pöytiä lähes välittömästi edellisten ruokailijoiden lähdettyä.
Eräs asiakas pudottaa vahingossa lasinsa, joka särkyy lattialle aiheuttaen ravintolaan hetkellisen hiljaisuuden. Tässäkin tilanteessa ripeä tarjoilija kiirehtii siivoamaan lasinsirut muutamassa sekunnissa. Asiakaspalvelu on asiantuntevaa ja ystävällistä, siitä suuri plussa.

Aasialaisten ruokien ilotulitus

Buffetkattaus on Itsudemon verkkosivujen lupauksien mukainen. Buffettiin kuuluu suuri valikoima sekä suolaisia että makeita susheja, hedelmiä sekä lämpimiä Itä-Aasian makuja.
Buffetin hintaan saa juoda niin paljon limsaa ja vettä kun mieli tekee, kokonaisuuteen kuuluvat myös jäätelö sekä kahvi.
Toinen toistaan herkullisempia susheja kolmannen lautasellisen syötyäni tajuan, etten ole varannut ollenkaan tilaa lämpimälle ruualle saati jäätelöille. Sushit sulavat suussa ja on valmistettu käsityönä tuoreista raaka-aineista. Hinta-laatusuhde on kohdillaan etenkin arkibuffetissa, jossa kaikki tämä maksaa vaivaiset 13 euroa.

Tuoretta suoraan keittiöstä

Luontaiselle stalkkerille sopiva ratkaisu. Kuva Jonna Pentti.

Itsudemoon astuessani ruuhkan lisäksi myös toinen asia kiinnittää huomioni: ravintolan open kitchen -tyylinen ratkaisu. Keittiö on avoin, ja voin nähdä kokkien valmistavan tuoretta sushia lähes suoraan nenäni edessä.  Suositut sushit eivät ehdi olla esillä kauan, ja tiskiä täytetään keittiöstä suoraan sitä mukaa kun se tyhjenee. Sisustus on hyvin pelkistetty ja yhdistelee sekä japanilaista kulttuuria että moderniutta. Suuret ikkunat takaavat ravintolan valoisuuden – ainakin päiväsaikaan.

 

Maka sushi – suuria makuelämyksiä kompaktissa paketissa

Tako

Maka sushin oikealla tavalla silmäänpistävä seinämaalaus. Kuva Jonna Pentti.

Tampereen keskustassa sijaitseva kolmen yrittäjän perustama ravintola Maka sushi lupailee verkkosivuillaan laadukasta sushia käsityönä. Ravintola vaikuttaa pienellä sivukadulla, mikä takaa rauhallisen ympäristön keskeisestä sijainnista huolimatta.
Maka sushi ei tarjoa buffetia, mutta take away ja tuoreen sushin tilaaminen kotiovelle on mahdollista.
Pieni ravintola on täynnä ihmisiä illalla siellä käydessämme, lukuun ottamatta tyhjyyttään ammottavaa terassialuetta. Asiakkaat eivät kuitenkaan ole ravintolassa illastamassa, vaan odottavat tilaamiaan take away -annoksia mukaansa. Asiakaspalvelijat ottavat tilauksemme välittömästi vastaan kassalla, ja liitymme muihin odottaviin asiakkaisiin.

Käsintehtyä alusta loppuun

Odotellessamme tilauksiamme haemme itsepalvelutiskiltä annoksiin kuuluvan ilmaisen misokeiton, johon saa lisätä lisukkeita oman maun mukaan. Kasvissyöjät huomioon ottaen keittoa saa sekä kasvis –että kalaversiona. Jäin kaipaamaan puuttuvia lusikoita, mikä teki lisukkeiden keitosta onkimisesta huomattavasti vaikeampaa.
Itsepalvelutiskiltä on mahdollista napata mukaan muun muassa vettä sekä japanilaista teetä.
Tilauksemme tuodaan pöytään puulautasilla muutaman kymmenen minuutin kuluttua.
Päädyin tilaamaan California O.G. -erikoisrullia jotka sisältävät avokadoa, rapua sekä kurkkua ja ovat päällystetty masago-mädillä, seesaminsiemenillä sekä majoneesilla. Tuoreista raaka-aineista valmistetut keskivertoa laadukkaammat sushit sulavat suussa, ja kahdeksan kappaleen annos jättää vielä tilaa enemmällekin. Ravintolassa on mahdollista nauttia sushin lisäksi myös muita japanilaisia herkkuja, kuten sashimia, merileväsalaattia sekä friteerattuja rapuja.

Kuin kotona söisi

Pienestä koostaan huolimatta ravintola luo kotoisan ja lämpimän tunnelman, eikä ruokien odotusaika ole tarpeettoman pitkä. Tilaa elävöittävät katseen vangitseva seinän kokoinen seinämaalaus ja taustalla soiva, muista japanilaisista ravintoloista poikkeava eurooppalainen rallatus. Korkeaan laatuunsa nähden hintataso on kohdillaan, sillä kahdeksan kappaleen sushisetille hintaa tuli 11,50 €

 

Kuvat ja Teksti: Jonna Pentti & Meri Vuolle

Vastaa