Ihmismielen asiantuntijana on mahdollisuus ja vastuu auttaa. Eveliina Pollarin ja Vivi Widemanin kiinnostus koulupsykologin ammattiin vahvistui Voionmaalla.

Koulupsykologina Tammerkosken lukiossa toimiva Anssi Tikkanen kävi kertomassa Voionmaan psykologian linjan opiskelijoille työstään.

– Tykkään tehdä nuorten kanssa töitä, koska nuoret ovat aitoja ja monesti aika huumorintajuisia ja ihmiseen pystyy vaikuttamaan paljon siinä vaiheessa. Nuoruus on sellainen muutosmahdollisuuksien vaihe, Tikkanen perustelee ammatinvalintaansa.

Selkeä suunta tulevaisuudelle

Yksi tämän lukuvuoden psykologian opiskelijoista on Eveliina Pollari, jolle Tikkasen luento antoi uutta näkökulmaa häntä kiinnostavaan työhön. Pollari sanoo ajatelleensa koulupsykologin työn keskittyvän lähinnä oppimisvaikeuksiin, mutta kertoo Tikkasen tuoneen esiin enemmänkin terapianäkökulmaa.

Pollari pohtii koulupsykologiaa yhtenä vaihtoehtonaan, sillä haluaisi työskennellä lasten ja nuorten parissa. Hän kuvailee haaveammattiaan palkitsevaksi, sillä psykologina saa auttaa ihmisiä.

– Psykologiasta jaksaisi lukea vaikka kuinka paljon, ei sitä osaisi ajatellakaan muuta, mikä olisi niin oma homma.

Millaista luonnetta psykologin työ sitten ammattilaisen mielestä vaatii?

– Lehmän hermoja ja gepardin joustavuutta, Tikkanen vastaa naurahtaen ja lisää:

– Rauhallisuutta, loogisuutta yhdistettynä empaattisuuteen ja kykyyn toimia erilaisten ihmisten kanssa.

Myös psykologian linjalla opiskeleva Vivi Wideman on kiinnostunut Tikkasen ammatista.

– Jos pääsen lukemaan psykologiaa, niin haluaisin koulupsykologiksi, hän kertoo.

Wi­de­mania kiinnostaa kehityspsykologia ja erilaiset terapiat, esimerkiksi parisuhdeterapia. Hän sanoo Tikkasen luennon vahvistaneen mielenkiintoa koulupsykologiaan entisestään.

Koulupsykologi Anssi Tikkaselle nuorten auttaminen antaa paljon.

Koulupsykologi Anssi Tikkaselle nuorten auttaminen antaa paljon.

Voitsi auttaa ja innostaa

Wideman on ollut tyytyväinen, että tuli Voionmaalle. Opiskelu on ollut hyödyllistä ja samalla on saanut nähdä, millaista yliopistossa opiskelu on.

Hän kertoo opiskelun psykologian linjalla olevan pitkälti luennoilla käymistä, paljon matematiikkaa, tilastotiedettä ja kirjojen lukemista luokassa.

– Meillä on ollut ehkä kuivinta kaikista linjoista, eikä meitä näy juuri missään, hän toteaa nauraen.

Wideman päätyi Voionmaalle, sillä hänellä on päämääränä koulutus, josta pystyy halutessaan jatkamaan psykoterapiakoulutukseen.

Voionmaalla opiskeleminen on ollut myös Pollarille mieleistä. Hän on hakenut useamman kerran yliopistoon ja näkee hyödyllisenä sen, että opintoja on mahdollista saada eteenpäin jo ennen sisäänpääsyä. Pollari pitää siitä, että Voionmaalla voi opiskella porukassa, eikä tarvitse lukea yksin kotona.

Ammattina auttaja

Psykologian opiskelu ja haastava työ vaativat kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Toisaalta se on myös erittäin palkitsevaa.

Tikkanen kehottaa alaa harkitsevia miettimään, mistä syistä psykologiksi on hakemassa. Psykologilla tulee olla aito halu auttaa ihmisiä. Hän painottaa myös, että on tärkeää osata sulkea asiakkaiden huolet ja murheet pois omalta vapaa-ajalta, jotta kestää työn tuomaa painetta.

– Jos pääsen lukemaan psykologiaa, niin haluaisin koulupsykologiksi, hän kertoo.

Wi­de­mania kiinnostaa kehityspsykologia ja erilaiset terapiat, esimerkiksi parisuhdeterapia. Hän sanoo Tikkasen luennon vahvistaneen mielenkiintoa koulupsykologiaan entisestään.

Juttu on julkaistu alunperin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2019.

Teksti: Lumi Martikainen

Kuvat: Vilma Ala-Haavisto

Aiheeseen liittyvää

Vastaa