Ahdistaa. Kohta on minun vuoroni. Astelen luokan eteen. Nielaisen. Olisinpa nyt missä tahansa muualla. Esitykseni alkaa.

Lukion alussa jännitin esiintymistä todella paljon. Mistä se johtui? Kokemuksen puutteesta, mutta ennen kaikkea egosta. Otin itseni liian vakavasti.

Jokaisella meistä on ego eli mielen luoma käsitys omasta itsestä. Minäkuva on haavoittuvainen ja itseään suojeleva. Halusin olla muiden silmissä cool, ja esiintymistilanne uhkasi egoani. Jos sanon jotain outoa tai mokaan, en olekaan enää siisti tyyppi.

Kuuluisa kirjailija ja luennoitsija Eckhart Tolle selittää, että ego rakastaa vahvistaa itseään valittamalla asioista. Valittaminen tuntuu olevan yleistä varsinkin Suomessa, jossa yleisin puheenaihe kahvipöydässä on huono sää ja poliitikkojen sekoilut. Myös talvi tuntuu yllättävän suomalaiset joka vuosi. Kaipaisin keskusteluun ja ihmisten ajatteluun lisää kiitollisuutta asioista, joita meillä jo on. Jokainen on varmasti kuullut kyllästymiseen asti, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Se on kuitenkin monessa mielessä totta.

Yllättävän moni asia jokapäiväisestä käyttäytymisestämme liittyy minäkuvaan suojeluun.

Tööt tööt! Jono ei liiku mihinkään. Argh! Mikseivät edessä olevat aja nopeammin? Liikenneruuhkaan jumittuminen on varmasti sattunut lähes jokaiselle. Tilanteessa on helppo lähteä syyttämään muita kuskeja ja olosuhteita. Tämäkin tilanne, muiden vähättely, juontuu oman egon pönkittämiseen. Kun hyväksyt tilanteen, etkä anna egolle valtaa valittaa, näet maailman eri tavalla. Elä hetkessä ja yritä nauttia kaikesta ympärilläsi.

Miten saisimme yhteisöllisyyttä maahan, jossa kerrostalonaapurit tuskin tervehtivät toisiaan? Ei pitäisi ajatella, että tietynlaiset ihmiset eivät olisi aikamme arvoisia. Riippumatta kansallisuudesta, sukupuolesta tai sosiaalisesta statuksesta, kohtele ihmisiä tasa-arvoisesti. Jätä sivuun oma egosi ja tutustu ihmisiin ennakkoluulottomasti. Älä pelkää, että menettäisit maineesi tai asettaisit itsesi naurunalaiseksi. Kysy siis naapurin Penalta kuulumiset, vaikka ei niin kiinnostaisi.

En tarkoita, että egosta johtuvia ongelmia olisi vain Suomessa. Kyseessä on täysin normaali yleisinhimillinen piirre, joka saattaa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Unohtamalla egoni ja laittamalla itseni likoon olen luonut upeita ihmissuhteita. Se tuntuu välillä vaikealta, mutta voin vakuuttaa, että se on sen arvoista. Elämä on rennompaa ja esiintymistilanteet sujuvat helpommin, kun ei pidä egosta enää niin lujasti kiinni.

Kohta on minun vuoroni. Astelen luokan eteen. Oloni on luottavainen. Hyväksyn tilanteen ja jännitykseni. Esitykseni alkaa.

Teksti: Markus Puolakanaho

Kuva: Milka Koskinen

 

Aiheeseen liittyvää

Vastaa