Kuinka Tamperetta oikein johdetaan? Mitenkäs kuntavaalit oikein liittyvät asiaan? Tämä mansikkakakun, istuntojen sekä nyrkkeilyn värittämä reportaasi tutustuttaa sinut paikalliseen vaikuttamiseen. Päätöksenteko tarkoittaa vaikkapa Hämeenkatua, tavattavia suurlähettiläitä sekä päiväkotien ryhmäkokoa. Perehdyimme asiaan Vihreiden pormestariehdokkaan Anna-Kaisa Heinämäen johdolla.

Kello 8.15.

Tuoreen kahvin tuoksu täyttää ilman. Samalla kuin ”Tarkistitko edellisen kokouksen paperit?” ja ”viimeistelitkö sovitun tapaamisen?” -tyyppiset kysymykset kantautuvat ilmoille.

Tampereen apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki on juuri valmistautumassa pian alkavaan hyvinvointipalvelujen johtoryhmän kokoukseen.

Keskusvirastotalon istuntosali täyttyy siististi pukeutuneista asiantuntijoista, jotka selaavat vielä papereita kertauksena edellisen kerran kokouksesta.

Heinämäki on valmis esittämään omia kantojaan.

Virkistävä auringonpaiste saa vieressä olevan valtuuston kokoussalin kauniin sinisen seinäkoristeen oikeuksiinsa. Se on tila, jossa kaupunginvaltuusto kokoontuu kerran kuukaudessa päättämään ylimpänä toimielimenä kaupungin asioita.

Sali on muutenkin modernin elegantti ja monien tympeäksi kuvittelema virastovaikutelma alkaa tuntua etäiseltä. Paluu todellisuuteen kuitenkin iskee vasten kasvoja harkittujen sekä hyvin pienelle joukolle valmistettujen puheenvuorojen kohdalla, jotka sisältävät paljon tietoa käsitteillä olevista aiheista.

Heinämäki ja muut ryhmän jäsenet suoriutuvat kokouksesta tottuneen varmasti, ideoita vaihdetaan ja faktoja tarkistetaan.

Ennen apulaispormestarin virkaa Heinämäki on toiminut muun muassa poliisin eri tehtävissä sekä kaupunginvaltuutettuna eri luottamustoimissa vuodesta 2009 lähtien, joten ne ovat tuoneet hänelle kokemusta.

Kello 10.00.

Kaunis lumisade jää oven toiselle puolelle Heinämäen saapuessa Tampellan tiloihin vihreä huopakoriste takissaan.

Kaupungin matkailuyhtiö Visit Tampereen väkeä on Englannista ja Saksasta saapuneine vieraineen pohtimassa, miten saada kaupungista viihtyisämpi ja miten kaupungin kulttuuritarjontaa voisi markkinoida entistä tehokkaammin. Heinämäen mielestä esimerkiksi Hämeenkadun käytön salliminen vain julkiselle liikenteelle on lisännyt keskustan viihtyisyyttä huomattavasti.

Palaverien, tapaamisien ja kokousten välissä on myös käytävä syömässä.

Heinämäki suuntaakin Fransmanniin syömään blinejä ja jatkaa siellä Tampereen kehittämisen pohtimista yhdessä Visit Tampere -edustajien kanssa sekä kulttuuripalveluiden mainontaan ja suunnitteluun erikoistuneiden kansainvälisten vieraiden kanssa.

14.00.

Mykistävän kaunis Tampereen Raatihuone saa vieraat ensimmäisellä kerralla haukkomaan henkeä. Niin käy myös OECD:n väelle, joita Heinämäki on tullut vastaanottamaan.

1880-luvun lopulla valmistunut edustusrakennus on hyvä paikka toivottaa seuraavat kansainväliset vieraat tervetulleiksi kaupunkiin. Tarkoituksena on suunnitella kansainvälistä kokousta Tampereelle kesällä 2017. Rakennusta käytetään muun muassa palkitsemistilaisuuksien järjestämiseen, seminaarivieraiden ja suurlähettiläiden vastaanottamiseen. sekä tapaamisien pitämiseen, kuten OECD:n edustajien kohdalla tänään.

Mansikkakakun ja mielenkiintoisen englanniksi käydyn keskustelun jälkeen on aika tarkistaa sähköposti.

Nykyinen teknologia mahdollistaa sen, että neuvotteluja voidaan käydä myös virtuaalisesti. Heinämäki mainitsee ideoitavia aiheita olevan paljon. Yksi suunnitteilla oleva hanke on applikaatio, jota kautta yritykset voisivat ilmoittaa nopeasti tarjolla olevista pätkätöistä. Heinämäki pitääkin idean kehittämistä hyvänä, sillä muun muassa koulutus ja nuorten työllisyys ovat asioita, joita hän haluaa olla tukemassa.

Kuntavaalien lähestyessä työmäärä kasvaa. Vihreiden ehdokkaana oleva Heinämäki kuvailee puolueen arvojen olevan hänelle läheisimmät. Hän määrittelee, että ei ole aivan oikealla eikä vasemmalla, vaan tasapainoilee siinä välissä. Politiikka ei ole aina kiinnostanut, mutta ihmisten kanssa tehtävä työ on aina viehättänyt.

Tampereelle kuntavaalit ovat muutenkin hieman normaalista poikkeava tapahtuma, sillä samalla valitaan uusien valtuutettujen keskuudesta tuleva pormestari. Heinämäki on Vihreiden pormestariehdokas tämän vuoden kuntavaaleissa.

Kello 15.15.

Urheilusta nauttiva Heinämäki koettaa löytää aikaa myös käydäkseen kuntosalilla, tällä kertaa suuntana on Nääshalli. Se on paikka, jossa hän aikoinaan treenasi nyrkkeilyä SM-tasolla tuoden kaksi mitalia kotiin. Sparrasipa hän jopa Eva Wahlströmin kanssa – omien sanojensa mukaan aikana, jolloin Eva ei vielä ollut aivan niin ylivoimainen.

Talkin tuoksu ja urheilun energia piristävät pitkien istumista vaativien hetkien jälkeen.

Treenin jälkeen Heinämäki suuntaa kotiin avopuolisonsa ja kahden lapsensa luokse – Sekä vielä palaveriin Ensi- ja turvakotiin liittyvistä asioista.

Mitkä ihmeen kuntavaalit

  • Tänä vuonna on 15 vaalipiiriä, joiden sisällä oleviin asioihin voi päästä äänellään vaikuttamaan.
  • Äänestää voi ennakkoon 29.3.- 4.4. Eräissä paikoissa äänestysaika on lyhyempi ja ulkomailla asuville on omat ohjeensa äänestämiseen.
  • Virallinen vaalipäivä on 9.4. ja silloin voi äänestää kello 9-20.
  • Kotiäänestys on mahdollinen tulevissa kuntavaaleissa, jos kyky liikkua tai toimia on rajoittunut. Hae kotiäänestyslupaa viimeistään 28.3. mennessä.
  • Tutustu kuntavaaleihin puolueiden sivujen kautta tai osoitteessa http://kuntavaalit.fi/
Teksti: Janita Kanninen
Kuvat: Jukka Heilimo ja Juuso Paatsola

Aiheeseen liittyvää

Vastaa