Dome Karukoski kertoo tiestään yhdeksi Suomen tunnetuimmista ohjaajista. Matkan varrelle mahtuu muun muassa robottiporo, Taideteollinen korkeakoulu sekä Markus Selin. Karukoski kävi Voionmaan koulutuskeskuksen elokuvalinjalaisille ja näyttelijöille pitämässä luentoa työstään.

Dome Karukosken ensimmäinen kokoillan elokuva Tyttö sinä olet tähti (2005) toimi hänen lopputyönään Taideteollisessa korkeakoulussa. Elokuva sai positiivisen vastaanoton katsojien sekä kriitikoiden keskuudessa. Samalla elokuva nosti Samuli Vauramon sekä Pamela Tolan suomalaisten näyttelijöiden tähtikaartiin ja Karukoski onkin kiitellyt heidän roolisuorituksiaan.

Karukoski haki itsekin opiskelemaan näyttelemistä, koska hän oli idolisoinut omaa isäänsä ja kiinnostunut alasta jo pienenä. Hän päätyi kuitenkin ohjaajaksi suuntautuvien pariin ja kehittikin Ingmar Bergman tyylisiä lyhytelokuvia opintojensa alussa.

Tyttö sinä olet tähti (Beauty and The Bastard) trailer.

Karukosken toinen pitkä elokuva on Leena Landerin romaaniin perustuva kasvatuslaitostarina Tummien perhosten koti. Vuonna 2008 ensi-iltansa saanut elokuva on toteutettu yhdessä Suomen kenties tunnetuimman tuottajan, Markus Selinin kanssa.

Karukosken mukaan Selinin olo projektissa merkitsi hänelle paljon. Nimenomaan Selin ehdotti yhteistyötä nähtyään Karukosken ensimmäisen elokuvan.

Kuvausprosessien välissä Karukosken ja Selinin välit kuitenkin myös välillä kiristyivät, mutta he saivat sovittua erimielisyytensä.

Karukoski mainitsee oppineensa paljon Selinin ansiosta ja nykyisin heidän välillä ei ole kaunoja.

Karukoski sai paljon kiitosta ohjaajana Tummien perhosten kodin toteutuksesta. Hän voittikin elokuvasta parhaan ohjauksen Jussin vuonna 2009.

Vain vähän ensimmäisen Jussi-patsaan jälkeen ilmestynyt Kielletty hedelmä oli tarinaltaan Karukoskelle aikaisempia henkilökohtaisempi.

Kielletty hedelmä kertoo kasvutarinaa kahdesta vanhoillislestadiolaisesta tytöstä, jotka lähtevät kotipitäjästään Pohjanmaalta kesäksi Helsinkiin. Karukosken mukaan sen tarina on osittain saanut idean tytöstä, jota hän aikoinaan tapaili.

Karukosken neljäs elokuva Napapiirin sankarit (2010) on pitkän pohdinnan tuotos ja sen idea lähti katastrofileffoista – digiboksi, kaiken pahan alku ja juuri.

Huolellinen aiheen käsittely ja idean selkeyttäminen kuitenkin tuottivat tulosta. Napapiirin sankarit on katsojien rakastama ja se oli vuoden 2010 katsotuin elokuva yli 300 000 katsojallaan. Eikä liene yllätys, että Karukoski voitti elokuvallaan toisen kerran parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon vuonna 2011 juuri Napapiirin sankareiden ansiosta.

Oli kuitenkin lähellä, että elokuvaa ei olisi edes tehty, mutta onneksi ideointia jatkettiin ja elokuva saatiin valmiiksi. Esimerkiksi elokuvassa olevaa robottiporoa ei meinattu saada ajoissa kuvauksiin, mutta nopeiden ratkaisujen avulla asia saatiin järjestykseen.

Napapiirin Sankarit Official Trailer (Finnish)

Leijonasydämen kohdalla aikoinaan koulukiusattu Karukoski oli jo saavuttanut vankan aseman ohjaajana kotimaassamme.

Rasismia, uusnatsismia ja rakkautta käsittelevän elokuvan pääosissa ovat Peter Franzén ja Laura Birn.

Karukosken viides elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2013. Leijonasydämestä tuli pian Karukosken toiseksi katsotuin Napapiirin sankareiden jälkeen. Elokuva avasi hänelle kunnolla ovet myös ulkomaisiin projekteihin.

Vuonna 2014 ensi-iltansa sai Karukosken elokuva Mielensäpahoittaja, joka perustuu Tuomas Kyrön menestyskirjoihin. Elokuvan pääosissa ovat Antti Litja, Petra Frey, Mari Perankoski ja Iikka Forss.

Tuottajana Mielensäpahoitajassa toimi Selin ja tämä oli toinen kerta, kun he tekivät Karukosken kanssa yhteistyötä. Käsikirjoituksen Karukoski teki yhdessä Tuomas Kyrön kanssa.

Elokuvan tekeminen oli Karukoskelle tärkeää ja hän on tehnyt sen isälleen, joka menehtyi vuonna 2015.

Karukosken seitsemäs pitkä ohjaustyö on elämäkertaelokuva Tom of Finland (2017), joka kertoo Touko Laaksosesta. Elokuva kuvattiin Suomessa, Saksassa ja Pohjois-Amerikassa. Sen pääosaa esittää Pekka Strang.

Karukosken mukaan Strang opetteli kaikki vuorosanansa ulkoa ja sisäisti tekstin hyvin. Strangin ammattimaisuudesta kertoo myös se, että hän on Touko Laaksosta noin 15 cm pidempi, mutta kukaan ei ole asiasta huomauttanut, Karukoski kertoo. Rooliin oli tärkeä löytää oikea henkilö, joten kaikki castingissa olleet epäilyt uskottavuudesta pystyi siis unohtamaan heti.

Karukoski kuitenkin muistuttaa, että aina on ihmisiä, jotka ovat hänen tuotoksistaan eri mieltä. Vaikka yhdeksän tyyppiä olisi juuri kehunut elokuvaa, niin aina löytyy joku niin sanottu Jokke Joensuusta, joka haukkuu elokuvan pystyyn, Dome kuitenkin muistuttaa, että saahan omia mielipiteitä toki jokaisella olla.

Sen sijaan muita palautteita elokuva on saanut paljon. Niin ”Jokke Joensuusta” sekä Tom of Finlandin vankkumattomat fanit ilmaisivat jo projektin alkuvaiheessa omat mielipiteensä elokuvan aiheesta – kaikilla oli näkemys siitä, miten elokuva pitäisi tehdä.

Niin tai näin, elokuva on kerännyt jo paljon katsojia ja selkeästi puhuttelee ihmisiä.  Saa nähdä kuinka paljon katsojia Tom of Finland vielä kerääkään ja miten pitkälle sen aihe kantaa.

Karukoskella on jo alustavasti suunnitteilla kahdeksas elokuva, jonka toivottavasti näemme elokuvateattereissa pian.

Dome Karukoski

  • Thomas ”Dome” Karukoski on suomalainen kahdesti Jussi-palkittu elokuvaohjaaja.
  • Hän syntyi vuonna 1976 Kyproksella, mistä hän muutti viisi vuotiaana Suomeen.
  • Hänen äitinsä Ritva Karukoski on Lähi-idän freelance-kirjeenvaihtaja.
  • Hänen edesmennyt isänsä oli yhdysvaltalainen näyttelijä-runoilija George Dickerson.
Teksti: Janita Kanninen
Kuvat: Titta Brunfeldt

Aiheeseen liittyvää

Vastaa