Astuessa sisään Kipinän asuntolaan ei voi olla välttyä korviin kantautuvalta musiikilta. Monesti porukkaa on kerääntynyt enemmänkin asuntolan sohville soittamaan, laulamaan ja kuuntelemaan.

– Totta kai musiikki aulassa luo tunnelmaa ja lisää yhteishenkeä. Ihmiset tykkäävät kokoontua musiikin ja kaljan ääreen, Kipinässä asuva Arttu Liimatta totesi.

Korvin kuullen tämä pitää Kipinässä paikkansa.

Toista vuotta Voionmaan opistolla opiskeleva Samuli Suoyrjö kertoi, että musisointi ei ole opistolla suinkaan uusi asia.

­ – Taidealat kulkevat usein käsi kädessä ja opistolla nähdään paljon moniosaamista. Itselläni oli viime vuonna täällä rummut ja sähkökitara, viime vuoden tapaamisjuhlassakin soittanut Suoyrjö kertoi.

Mikä ihmiset sitten saa soittamaan Kipinän aulassa? Monelle syynä on tekemisen puute ja aulasta löytyvä kitara.

– Yhteisö täällä on tosi vastaanottava ja hyväksyvä. Ympärillä on paljon samanmielistä porukkaa, eikä kukaan katso toisten tekemisiä pahasti, Aleksi Jalonen tuumi.

– Olen tottunut siihen, että ihmiset tulevat sanomaan ”lopeta tuo rämpytys”. On ollut mukava huomata, että täällä porukka toivoo minun jatkavan soittoa, Johannes Latva hymyili.

Kymmenisen vuotta musiikkia harrastanut Samuel Laukkanen haluaa musiikillaan ärsyttää ihmisiä, mutta Kipinässä hän ei halua sitä tehdä.

– Musiikilla on rentouttava vaikutus asuntolan ilmapiiriin, Laukkanen arvioi.

Haastattelujeni perusteella musisointi asuntolan aulassa koettiin positiiviseksi asiaksi. Jos sanottavaa ei ole, voi vain rauhoittua kuuntelemaan.

– Ois tylsää, jos aulassa olisi hiljaista. Musiikki lisää yleistä viihtyvyyttä omasta mielestäni, Suoyrjö kertoi.

– Musiikki on minusta kiva lisä asumiseen. Aina sitä ei tarvitse edes kuunnella, vaan se soi taustalla kivasti. En usko, että soittaminen ketään haittaa, koska harvoin kukaan soittaa yömyöhään asti, Meri Inki iloitsi.

Inkin mielestä on ihmeellistä, miten ihmiset uskaltavat soittaa julkisesti. Hänelle yhdessä musisoiminen on ollut uusi asia.

– On hienoa, että ihmiset osaavat ja uskaltavat soittaa!

Haastatelluille muusikoille soittaminen on keino ilmaista itseään.

– Kun aloitin soittamisen 11 vuotta sitten, oli mielessä bändihommat. Ne ovat edelleen haaveissa, mutta nykyisin musiikki on enemmänkin ajanvietettä. Se pitää mielen virkeänä, Lari Jalkanen paljasti.

Aleksi Jaloselle musiikki on 85-prosenttisesti terapiaa.

– Musiikki kuulostaa hyvältä ja tekee höpöä sielulle. Kun soittaa tai laulaa jotain kappaletta, joka koskettaa, pystyy käsittelemään päässään liikkuvia asioita.

Kitaran soittoa hän on harrastanut seitsemän vuotta ja ukulelen soittoa kaksi. Lisäksi soitinkokoelmasta löytyy puinen nokkahuilu.

– Musiikki on parhain ja rakkain asia maailmassa. Se tuo ihmiset yhteen, Jalkanen ja Jalonen tuumasivat.

Teksti: Oona Tynkkynen
Kuvat: Aku Laitinen

Aiheeseen liittyvää

Vastaa