Sosiaalisesta mediasta eli SoMesta on tullut iso osa elämäämme. Toisille jopa välttämättömyys. Melkein kaikki meistä ovat tekemisissä päivittäin sosiaalisten medioiden kanssa. Toiset meistä tykkäävät viettää aikaa vaikkapa Twitteriä päivittäen, toiset Facebookia selaillen, ja joku meistä taas tykkää eniten kuva- ja videopalvelu Instagramista. Jotkut meistä käyttävät päivittäin kaikkia edellä mainituista alustoista sekä muutamaa muuta vielä sen lisäksi, olipa kyse sitten työstä, opiskelusta tai vaikkapa vain yhteyden ylläpitämisestä johonkin kaukaiseen ystävään.

Miksi SoMesta on tullut vuosien saatossa myös itselleni niin tärkeä, että koen sen jopa välttämättömäksi? Mieleeni nousee entistä enemmän ulkopuolisia kysymyksiä, kuten mitähän kaverini Saksassa tekevät juuri parhaillaan? Entäpä ystäväni toisella puolen palloa Etelä-Koreassa? Ovatkohan he edes hereillä vielä ja ai niin joo, olisihan minulla tämän jutunkin jälkeen vielä päivitettävänä erään rallin MM-sarjassa kartanlukijana toimivan kaverini Facebook-sivusto. Olen sentään hänen yhteyshenkilönsä ja luvannut auttaa sivuston ylläpitämisessä silloin kun hän ei siihen itse kykene syystä tai toisesta.

Samalla kun olen pääsemässä takaisin kysymykseni pariin, puhelimeeni saapuu useita huomautuksia eri mobiilisovelluksista. Facebook kertoo, että verkkojulkaisumme kuvatoimittaja Manuel Iallonardi on lähettänyt minulle viestin, kun taas vuorostaan WhatsAppissa olen saanut kaksi viestiä Neste Rally Finlandissa tapaamaltani henkilöltä. Lukiessani saapuneita viestejä tajuan löytäneeni vastauksen kysymykseeni, miksi olen SoMessa ja miksi koen sen niin tärkeäksi.

Mä, opetus ja opiskelu

Eräänä tiistaipäivänä istuin nettijulkaisumme tiloissa odottaen pääsyä aiheseinälle valitsemaan juttua. Vihdoin kun pahin kaaos oli hälvennyt ja pääsin valitsemaan aiheista itselleni sopivaa, huomasin jutun SoMesta olevan vailla kirjoittajaa. Päätin valita sen, sillä olihan aihe kumminkin lähellä sydäntäni. Ensimmäisiä asioita, joihin törmäsin ja jotka nostattivat kysymyksiä, olivat käytetäänkö SoMea laisinkaan opiskelussa ja käyttävätkö opettajat SoMea sekä jos käyttävät, niin millä lailla? Päätin ottaa asiasta selvää. Ensimmäiseksi suuntasin askeleeni kohti aulaa. Katselin ympärilleni ja huomasin elokuva- ja tv-työn vastaavan opettajan Tapio Kivirinnan. Päätin esittää hänelle kohteliaasti muutaman kysymyksen sosiaalisesta mediasta.

käyttävätkö opettajat SoMea
sekä jos käyttävät,
niin millä lailla?

Erityisesti minut yllätti Kivirinnan vastaus kysymykseeni, käyttääkö hän SoMea millään lailla, ja jos käyttää niin mitä. Hän kertoi olleensa Facebookissa, mutta lopettaneensa sen käytön kun vapaaillat venyivät ja Facebookin käytöstä tuli liikaa työn lisä. Twitteriä hän käyttää silti rajoitetusti yleiseen tiedottamiseen sekä avustajien etsintään. Opiskelussa en ollut ennen opettajien näkökulmaa ajatellutkaan. Tiesin oman SoMen käyttöni olevan paljon aikaa vievää sekä osittain jopa työtä, mutta toisissa ammateissa kuten opettajana SoMen käytöstä voi tulla myös haitta.

Koulutuspäällikkö Antti Jehkosen vastauksissa oli paljon samaa kuin Kivirinnan. Jehkonen kuitenkin on edelleen aktiivinen Facebookissa, toisin kuin Kivirinta. Jehkonen ilmoittaa käyttävänsä myös Youtubea. Molemmat tiesivät kertoa, että oppilaat ovat paljon yhteydessä toisiinsa opiskelijaryhmissä sekä Facebookissa että WhatsAppissa.

Jehkosen mielipide on, että SoMea pitäisi hyödyntää enemmän opiskelussa, erityisesti pikaviestipalvelu Skypeä. Jehkonen haluaisikin tulevaisuudessa hyödyntää oppitunneilla etenkin Skypen etäkeskustelumahdollisuuksia ja suoran palautteen antamista videopuheluin sekä chatin välityksellä omalle ryhmälleen.

Saksassa ja Ranskassa näkemäni perusteella sosiaalista mediaa hyödynnetään opiskelussa huomattavasti enemmän kuin täällä. Onkin mielenkiintoista ajatella, ovatko asiat samalla tavalla vielä vuosien päästä, vai tuleeko SoMe ottamaan isomman roolin opetuksessa – vaikkapa teoriatunneilla tai palautteen annossa.

SoMe hyvässä ja pahassa

On ollut mielenkiintoista huomata, kuinka suuren ajan päivästä SoMe vie ja millaiset vaikutukset sillä on omaan elämääni. Voin rehellisesti myöntää sen mullistaneen elämäni monella eri tavalla. SoMe on mahdollistanut yhteydenpidon tärkeisiin ihmisiin missä ja milloin vain sekä antanut mahdollisuuden olla aina tavoitettavissa. On ollut jännä havaita, kuinka paljon muut sosiaalisen median käyttäjät vaikuttavat omaan ajan käyttööni sekä kokemuksiini ja tekemisiini.

Toisaalta vain minä päätän sosiaalisessa mediassa, kenen kanssa olen yhteyksissä, mitä jaan, mihin liityn ja mitä kommentoin. Päätän myös siitä, millaisen kuvan itsestäni annan. Loppujen lopuksi kyse on vain ja ainoastaan Mun SoMesta, ei kenenkään muun.

 

Teksti: Mikko Jalonen
Kuva: Matias Juurakko

 

 

Aiheeseen liittyvää

Vastaa