Voionmaan koulutuskeskus muutti kesäkuussa 2016 Tampereelle yliopistokampuksen TietoPinniin. Muutoksen tuulet puhalsivat, vanha meni ja uusi tuli.

Mutta mitä vanhan Voionmaan rakennuksille nyt tapahtuu?

–  Vanhan Voionmaan on ostanut eräs Jaakko, eli ”Jaska”. Hän omistaa myös Elovainion K – Citymarketin. Olen kuullut, että jotakin uskonnollista käyttöä sille on suunniteltu. Kiinteistöstä vastaa talonmies Juha Lehtinen, kannattaa kysyä häneltä tarkempia tietoja, koulutuspäällikkö Antti Jehkonen tietää.

Soitimme Lehtiselle ja hän myöntyi haastatteluun oitis. Hän lupasi myös päästää meidät sisälle rakennukseen kuvaamaan.

Lähdimme heti seuraavana päivänä ajamaan vanhalle Voionmaalle. Kuvaajamme Anu Holopainen tietää paikan, joten sinne löytämisen ei pitäisi olla ongelma. Siltikin minua mietityttää matkan aikana, minne Anu on meitä ajamassa, oliko vanha Voionmaa tosiaan näin syrjässä?

Saavuttuamme pihaan paikan koko yllättää meidät, alue on iso ja rakennuksia on monta. Lehtinen on saapunut jo odottamaan meitä. Hän kättelee meidät ja kutsuu sisälle päärakennukseen.

Lehtinen esittelee meille juhlasalin. Se on tilava ja suorastaan huutaa tyhjyyttään. Lattialla on vain muutama roska.

– Täällä on siivous jäänyt vähän kesken. Pientä pintaremonttia tämä ehkä kaipaa, mutta muuten hyvässä kunnossa, Lehtinen toteaa.

 

Matka jatkuu aulan kautta ruokasaliin. Aulassa on baari ja vapaa-ajanviettopaikka.

– Ja täällä on sitten masut ruokittu, tänne saa mahtumaan 150 ihmistä. Keittiökin on pienen laiton jälkeen täysin toimivassa kunnossa.

Seuraavaksi koemme pienen yllätyksen, uusi omistaja ”Jaska” saapuu paikalle K-Citymarketin paita päällään. Hän kättelee meidät, vaihtaa muutaman sanan Lehtisen kanssa ja palaa taas töihinsä.

 

Lehtinen haluaa esitellä meille Näsikylän. Siellä on paljon asuntolapaikkoja ja muutama vapaa-ajanviettopaikka. Asunnot vaikuttavat hieman ahtailta mutta viihtyisiltä.

– Kyllä minulle kelpaisi, jos olisin opiskelija, Lehtinen naurahtaa.

Kuulemamme mukaan vanhalla Voionmaalla oli bileet käynnissä aina, emmekä ihmettele ollenkaan.  Tilaa on vaikka mihin.

Vuorossa ovat AV-keskus ja Radiotalo. AV-keskuksen alakerrassa on pimiö, josta löydämme valokuvia vanhojen opiskelijoiden jäljiltä.  – Muisto menneestä.

Radiotalosta on juonnettu aikanaan myös Radio ”Ysiviisseiskaa”.

– Täällä on luokkahuoneita ja studio, kaikki käyttökelpoisia. Mutta ne kannattaa purkaa, jos tilat menevät muuhun käyttöön. Treenikämpän tästä saisi jollekin bändille.

Lehtinen vie meidät nurmikentälle päärakennuksen taakse.

– Tuohon Kekkonenkin aikanaan laskeutui helikopterilla. Täällä on pelattu monet pallopelit ja muutakin, myös työväen musiikkijuhlat tavattiin järjestää täällä. Katsojat olivat tuolla alhaalla kentällä, laulajat olivat tässä mäen päällä, missä me seisomme.

Lehtinen sytyttää tupakan ja jatkaa:

– Tuohon lyhtypylvään juurelle oli tapana koota kylän lapset yhteiskuvaan, itsekin olen siinä seisonut. Kuva tosin taitaa olla jossain arkistojen kätköissä.

 

Vierailumme lähenee loppuaan, ja Lehtinen kättelee meidät uudestaan. Yritän vielä udella häneltä vanhan Voionmaan tulevaisuudesta, sillä olemme eksyneet sivuraiteille paikan kiinnostavan menneisyyden vuoksi.

– Huhuja tietenkin liikkuu, mutta aina niitä ei kannata uskoa. Lehtinen vastaa.

Olemme Anun kanssa tekemässä lähtöä. Lehtisen kehotuksesta käymme kuitenkin vielä saunarannassa. Ranta on hieman umpeenkasvanut, Näsijärvi näkyy kuitenkin kauniisti laiturilta.

Teksti Arttu Heinämäki

Kuvat Anu Holopainen

Aiheeseen liittyvää

Vastaa