Tampereen yliopistossa ei tarvitse opiskella nälkäisenä tai janoisena, sillä pääkampukselta löytyy lukuisia ravintoloita sekä lounaskahviloita. Suurinta osaa niistä ylläpitää Tampereen yliopiston ja teknisen yliopiston ylioppilaskuntien omistama Juvenes, jonka tarjontaa kävimme testaamassa viikon aikana yhdessä kuvaajatyöparini Päivin ja Lauran kanssa.

Yliopiston Ravintola. Kuva: Laura Jetten

Yliopiston Ravintolasta perinteistä kotiruokaa

Aloitamme perinteisestä ruokapaikasta Yliopiston Ravintolasta. Päärakennuksen eli päätalon toisessa kerroksessa sijaitseva ravintola sai uuden ilmeen vuonna 2005, kun linjastosta tehtiin kaksipuoleinen ruuhkien välttämiseksi.

Olemme paikalla sen verran aikaisin, että ruokaa noudettaessa jonoa ei juurikaan ole. Listalla on joka arkipäivä kahden pääruokavaihtoehdon Rohee-kotiruokalounas. Valinnanvaraa on paljon, joten jokainen koostaa lautaselleen mieleisensä aterian, jonka lunastamme kassalta etäluettavalla sarjakortilla. Voionmaan koulutuskeskuksen opiskelijat lataavat lukukausimaksuun sisältyvät ateriat kerran kuukaudessa Alakuppilasta, josta löytyy lisää tietoa alempaa.

Yliopiston Ravintola. Kuva: Laura Jetten

Siirtyessäni seurueeni pöytään alan katsella ympäristöäni hieman tarkkaavaisemmin silmin kuin ennen. Laajat näkymät pihalle suurista ikkunoista ja korkea tila tekevät yleisilmeestä avaran ja valoisan. Ikkunoista avautuu näkymä sisäpihalle, jonne jotkut ruokailijat siirtyvät lämpiminä päivinä nauttimaan aterioistaan. Itse ruoka on perinteistä kotiruokaa, ja salaateissa on tarjolla tavanomaiset vaihtoehdot.

VegeSÅÅSbar:in ruokaa vegaaneille. Kuva: Päivi Kumpulainen

Myös erityisruokavaliot on huomioitu hyvin. Esimerkiksi kasvissyöjille on oma linjastonsa, kun taas vegaaneille ruokaa tarjoaa ravintolan yläparvella VegeSÅÅSBAR. Listalla on kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen on lämmin keitto. Ravintolassa ruokailee parhaimpina päivinä peräti 250 ruokailijaa. Sen sijaan yliopiston henkilökunnalla on oma paikkansa ravintolan takaosassa, jossa ruoka on samaa kuin opiskelijoilla. He pääsevät vain ottamaan sen vähemmällä jonottamisella.

Fusion Kitchenin BBQ-pekoniburger. Kuva: Laura Jetten

Fusion Kitchenin erikoisuutena burgerit

Seuraavana päivänä testissä on Yliopiston Ravintolan yhteydessä sijaitseva annoksia tilauksesta parilagrillillä ja vokkipannulla valmistava street food -avokeittiö Fusion Kitchen. Valikoimasta suurta suosiota nauttivat jättijuusto- ja ruishampurilaisateriat, mutta saatavilla on pyydettäessä tofu-kasvishampurilaisia. Gluteenittomina hampurilaisia ei saa. Vaihtoehtoisesti on tilattavissa ruokavaliolle soveltuva pihvipainotteinen ateria.

Annoksia tilaa yleensä viidestätoista kahteenkymmeneen asiakasta päivässä. Perjantaisin on kuitenkin opiskelijoiden herkuttelupäivä, ja silloin tilaajia on parhaillaan ollut jopa viitisenkymmentä. Jonotusjärjestelmä on toteutettu iDiD-integraatiolla, jolloin ruokailijat näkevät palvelunumeronsa ja keskimääräisen jonotusajan vuoronumeronäytöltä.

Fusion Kitchenin kokki Linda. Kuva: Laura Jetten

Café Alakuppila huokuu mennyttä aikaa

Kahvitauko ystävien kanssa tunnetusti ylläpitää jaksamista. Seuraava kohteemme on päätalon alakerran Café Alakuppila, joka heräsi eloon pitkäaikaisen remontin jälkeen vuonna 2011. Vuodesta 1960 lähtien opiskelijoiden perinteisenä kokoontumispaikkana tunnetussa Alakuppilassa yleisilme on pidetty lähes alkuperäisessä, aidossa ja koristelemattomassa muodossaan. Sen huomaa esimerkiksi oranssin värisiksi nahkaverhoilluista pyöreistä tuoleista. Ennen remonttia sisustusarkkitehti Esko Pajaniemen suunnittelemat tuolit olivat turkoosinsinisiä, mutta alkujaan ne olivat vaaleanruskeita. Elämä näkyy myös pyöreissä pöydissä, jotka nekin ovat Pajaniemen käsialaa.

Shakinpeluuta Café Alakuppilassa. Kuva: Päivi Kumpulainen

Monelle entiselle opiskelijalle nostalgisen Alakuppilan yleisilme on rento ja kodinomainen. Sinne on helppo löytää ja asiakkaille riittää tilaa ruuhkaisempinakin aikoina. Etenkin puolen päivän aikoihin opiskelijat kiiruhtavat luennoiltaan viettämään aikaa kahvilassa, jolloin sali täyttyy puheensorinasta.

Alakuppilassa aamun voi aloittaa jo kahdeksasta lähtien terveellisellä aamiaisella. Aamiaiseen kuuluu leipä, mysliannos ja kolmen viljan puuro. Virvokejuomien ja Happy Coffeen kahvien ohella tilattavissa on pitkälle iltapäivään asti paniniaterioita, joista suosituimpia ovat kinkku- ja mozzarellapaninit. Ateriaan kuuluu myös salaatti pienessä kulhossa. Kasvispaninejakin on saatavilla, mutta gluteenittomana niitä ei saa, joten päädyn ottamaan lounaaksi itselleni leivän, salaatin sekä kahvin. Aina elämä Alakuppilassa ei ole ollut niin terveellistä. Monet muistelevat aikoja, kun kuppilassa kärysi usein tupakka tiukkojen keskustelujen keskellä. Alkoholiakin kahvilassa on kuulemma nautittu.

Café Alakuppilan Paniniateria. Kuva: Laura Jetten

Viereisessä pöydässä istuvat iltapäivää kuluttamassa yliopistossa opiskelevat Toni Pelkonen ja Mikko Rosenberg. Kysyttäessä, mikä Alakuppilassa vetää puoleensa, vastaa Pelkonen seuraavasti.

— Tämä on mukava kohtaamispaikka, jossa törmää tuttuihin ja opiskelijakavereihin.
— Luonnonläheiset maisemat Viinikkaan päin, Rosenberg lisää nauraen.

Opiskelijat Toni Pelkonen ja Mikko Rosenberg Café Alakuppilassa. Kuva: Laura Jetten

Kun mieli tekee erikoiskahveja, lähtee Pelkonen Café Campuksen suuntaan, jonne jatkuu meidänkin matkamme seuraavana päivänä.

Café Campuksen tarjontaa. Kuva: Päivi Kumpulainen

Café Campuksen erikoiskahvit vetävät puoleensa

Café Campus sijaitsee Yliopiston Ravintolaa vastapäätä eli päätalon toisessa kerroksessa. Happy Coffeen kahvien ohella lisäksiolla erikoiskahveja ja teetä, joita ei muista Juvenes-ravintolakonseptin kahviloista löydy. Lounaaseen sisältyy salaatti, keitto, leipä ja ruokajuoma.

Erikoiskahvitarjontaa Café Campuksessa. Kuva: Päivi Kumpulainen

Minuun iskee valinnan vaikeus. Päädyn lopulta tilaamaan itselleni latten, jonka kerrotaan olevan monen muunkin asiakkaan suosiossa. Campuksessa kukaan ei valitettavasti suostunut haastateltavaksi, joten alan tekemään havaintoja ympäristöstäni. Kiinnitän huomioni tyylikkäästi sisustettu miljööseen. Tila on korkea ja suuret ikkunat tuovat paljon valoa sisälle. Lisäksi taustalla soi rauhoittava ja hiljainen musiikki.

Café Campuksen tyylikäs sisustus. Kuva: Laura Jetten

Kun kahvit oli juotu, aloimme tekemään lähtöä. Ennen poistumistamme latasin TKL:n matkakorttini Shop it-palvelupisteessä. Juveneksen kampuskaupan lopetettua toimintansa vuoden 2015 keväällä, siirrettiin tärkeät palvelut Campuksen tiloihin. Palvelupisteessä on myös Osto&Nosto-palvelu, lisätulostusoikeuksien myynti ja Juvenes-verkkokaupan noutopiste. Myytäviin tuotteisiin lukeutuvat TaY:n logo- ja alumnituotteet sekä perusopintotarvikkeet. Sen sijaan Juvenes Print sai oman toimipisteensä päätalosta.

Café Pinnin pizzalounas. Kuva: Laura Jetten

Café & Lunch Pinnistä pizzaa joka päivä

Tutkimusretkemme päättyy Pinni A:n alimman kerroksen pienikokoiseen ja tiivistunnelmaiseen Café & Lunch Pinniin. Toimintansa 1990-luvulla aloittaneessa kahvilassa on kesän aikana toteutettu jakelulinjastoja ja kalusteita koskeva remontti. Sisustus muuttui retrosta modernimpaan.
Testasimme paikan lounasaikaan, jolloin kahvila oli suhteellisen täynnä.

Café Pinni. Kuva: Laura Jetten

Raisa Heinola ja Outi Puhakka lounaalla Café Pinnissä. Kuva: Laura Jetten

— Näyttää kivalta. Kahvila on nyt valoisampi ja viihtyisämpi aikaisempaan verrattuna. Yhtä rauhoittava tunnelma kuin Campuksessakin, yliopiston johtamiskorkeakoulun palveluyksikkö tutkimus- ja koulutuskeskus Synergoksen projektikoordinaattori Outi Puhakka ja Synergoksessa keväällä työssäoppimisjaksonsa aloittanut Raisa Heinola luonnehtivat kahvilan uutta ilmettä.

Kahvilan erikoisuutena on Rohee-pizzalounas tai –kasvislounas. Pizzalounas on kuulemma erityisesti sellaisten opiskelijoiden suosiossa, jotka kaipaavat piristystä edellisillan opiskelijarientojen jälkeen. Pizzaa ei gluteenittomana saa. Saatavilla on kuitenkin samaa ruokaa kuin Yliopiston Ravintolassa, mutta salaattipöytä on monipuolisempi.

Puhakka ja Heinola käyvät pääasiassa lounaalla Pinni B:n toisessa kerroksessa sijaitsevassa Amican Minerva-ravintolassa.

— Tämä on paljon rauhallisempi paikka ruokailla, Puhakka summaa.

Café Pinnin salaattipöytä. Kuva: Laura Jetten

Yhteenvetona voin todeta, että jokaisesta vierailemastamme paikasta jäi kaikin puolin positiivinen kuva ja hyvä mieli. Etenkin palvelu oli miellyttävän ystävällistä, sillä useimmissa paikoissa toivotettiin kassalla hyvää ruokahalua. Mainittavan arvoista on myös se, että yliopistolla on huomioitu hyvin kasvissyöjät ja vegaanit, joiden ohella muutkin erityisruokavaliot on otettu huomioon.


Juveneksen Ravintolat Tampereen yliopistolla:

Yliopiston Ravintola
Missä? Päätalo, 2. krs.
Koska? Ma-pe 10.30-16.00
Paljonko? Ateria on maksettavissa sarjakortilla, jonka yhteydessä kahvi maksaa 70 senttiä. Mukaan otettuna yhden euron.
VegeSÅÅSBAR
Missä? Päätalo, yläparvi, 2. krs.
Koska? Ma-pe 10.30-16.00
Paljonko? Ateria on maksettavissa sarjakortilla, jonka yhteydessä kahvi maksaa 70 senttiä. Mukaan otettuna yhden euron. Perjantain erikoisuutena itse tehdyt piirakat.
Fusion Kitchen
Missä? Päätalo, 2. krs.
Koska? Ma-pe 11.00-14.00
Paljonko? Ateriasta osan voi maksaa sarjakortilla, jolloin maksettavaksi omasta pussista jää 40 senttiä. Aterian yhteydessä kahvi maksaa 70 senttiä. Mukaan otettuna yhden euron.
Café Alakuppila
Missä? Päätalo, ala-aula, 0. krs.
Koska? Ma-pe 08.30-16.00. Aamiainen 8.30-10.00. Paniniateria 10.30-16.00
Paljonko? Panini tai gluteeniton leipä lisukesalaatteineen on maksettavissa sarjakortilla, jonka yhteydessä kahvi maksaa 70 senttiä. Pelkkä kahvi opiskelijakortilla maksaa 1,20 euroa. Mukaan otettuna 1,40 euroa.
Café Campus
Missä? Päätalo, 2. krs.
Koska? Ma-to 11.00-14.30, pe 11.00-14.00
Paljonko? Lounas on maksettavissa sarjakortilla, jonka yhteydessä kahvi maksaa 70 senttiä. Pelkkä kahvi opiskelijakortilla maksaa 1,20 euroa. Mukaan otettuna 1,40 euroa.
Café & Lunch Pinni
Missä? Pinni A, 0. krs.
Koska? Ma-pe 10.30-14.00
Paljonko? Lounas on maksettavissa sarjakortilla, jonka yhteydessä kahvi maksaa 70 senttiä. Pelkkä kahvi opiskelijakortilla maksaa 1,20. Mukaan otettuna 1,40 euroa.

HUOM. Hinnat Voionmaan opiskelijoille.

Kartta ja lisätietoja löytyy myös Juveneksen kotisivuilta: Juveneksen palvelut Tampereen yliopistolla

 

Teksti: Marika Kaunisto Kuvat: Päivi Kumpulainen ja Laura Jetten

Aiheeseen liittyvää

Vastaa