Nyt kävi tuuri! ”Voitsi-konkari” Marianna (Mari) Lehtonen, 24, siirtyi Voionmaan AV-linjalta 1.9.2015 Tampereen Ammattikorkeakouluun, media-alan koulutukseen. Sattui sopivasti että Marilla oli asiakastapaaminen opistolla 8.9. ja sain hänet haastateltavaksi. Näin kunnianhimoista ja määrätietoista osaajaa oli riemu jututtaa, ja valokuvaajan näkökulmasta sain nauttia haastattelukuvien ottamisesta.

Mari aloitti 2012 syksyllä dokumenttilinjalla. Siellä  hän kertoi oppineensa hyvin perusasiat. Ensimmäisen vuoden mieleenpainuvimpia projekteja oli dokumentti ”Kasvottomat”, jossa Mari toimii editoijana. Se löytyy Voionmaan lopputyöt 2013 -DVD:ltä. Dokumentti kertoo Kauhajoen koulusurmista ja on edelleen työn alla, sillä työryhmä tekee siitä uutta versiota.

Jo dokumenttilinjalla Mari sai ensimmäinsen kosketuksensa asiakastyöhön musiikkivideon kautta. Hän teki Dark Sarahin Save Me musiikkivideoon Making of -videon (kuvaus, haastattelut ja leikkaus) sekä teaserin.

Dokumenttilinjan jälkeen Mari haki eri ammattikorkeakouluihin sekä mm. Aalto-yliopistoon mutta ei valitettavasti tullut valituksi. Mari koki että hyödyllisin tapa viettää ns. välivuosi olisi jatkaa ETV:lle, koska siellä käydään asioita tarkemmin ja tiiviimmin. Nyt olisi siis mahdollista päästä asioihin syvemmin käsiksi ja kohdata asiakas täysin uudella tavalla.

Kuvaussihteeri taipui myös valomieheksi samaisissa kuvauksissa

”Aikaa kului
enemmän
ylimääräiseen
sählää-
miseen.”

ETV-ajoista Mari mainitsee opettavaisimpana jo dokumenttilinjalla alkaneen EU:n 2WARds-Europe projektin. Hän matkusti yhdessä Hannu Sinisalon kanssa eri maissa ja sai merkittävästi kokemusta erilaisista tehtävistä – kansainvälisellä tasolla. Suomen sisällissodasta kertova tiivistelmä on Marin kuvaama. Haasteita tässä projektissa tuotti erityisesti asioiden organisointi koko kymmenen osallistujamaan kesken. – Kaikilla oli eri näkemys siitä mitä ollaan tekemässä. Marin sanoin -Aikaa kului enemmän ylimääräiseen sähläämiseen kuin itse asian tekemiseen.

ETV:n käytyään Mari haki sekä TAMKiin että AV-linjalle, ja hänet valittiin molempiin. Koska TAMKin ensimmäinen vuosi sisältää paljon sellaisia asioita, jotka hänellä oli jo hallussa, hän päätti kuitenkin aloittaa AV-linjalla, jossa pääsisi tekemään asiakastöitä.

Nyt ammattikorkeassa muutaman viikon viettäneenä terävin ero Voionmaalla opiskeluun on Marin ensituntemuksen mukaan asioiden käynnistymisen hitaus. Teoriaa on – ymmärrettävästi – paljon enemmän ja dramaturgiaan keskitytään enemmän.

Mari toimi Profetuksen The Dire Womb of Winter -musiikkivideon kuvauksissa kuvaussihteerinä.

Mari toimi Profetuksen The Dire Womb of Winter musiikkivideon kuvauksissa kuvaussihteerinä.

Kolmen vuoden aikana Marille on kertynyt kunnioitettava lista erilaisista tehtävistä. Pyysin listaamaan muutaman:

-No. Olen ollut ohjaajana, eli olen ohjannut pari musavideota nyt AV-linjalla (mm. Aron – Return to Sender), sitten ohjasin Tampere-talo -proggiksen, jossa tehtiin esittelyvideoita Tampere-talon henkilökunnasta. Nyt olen leikkaajana Kasvottomat-dokumentissa, sitten olen käsikirjoittanut muutamia juttuja – aika usein niitä jotka olen myös ohjannut. Olen ollut tekemässä kuvaa ja valoa, mutta yleensä lähinnä kameramiehenä ja valomiehenä, harvemmin valaisijana tai kuvaajana, paitsi jos ne on ollut pieniä juttuja. EU-proggiksessa olin myös kuvaajana.

Kysyn, onko hänellä siis kokemusta kaikista keskisuuren tuotannon työtehtävistä? -On. Paitsi tuottamisesta … paitsi hyvin pienellä tasolla. Uusi Päivä -TV-sarjan kuvauksissa olen toiminut järjestäjänä, mutta se on toki ihan eri asia kun tuottaminen.

”Ei täällä kukaan sulle ainakaan pahalla naura – täällä saa oikeesti mokata, näkisitte mun HT1:sen, ihan hirvee!”

Voionmaalla opiskelu on ilmeisen tuttua, joten pyysin Marilta vielä kolme neuvoa nyt alottaneille ETV- ja dokumenttilinjalaisille:

  1. Ole innokas, vaikka joskus väsyttää ja on rankkaa.
  2. Valmistaudu siihen, että tämä on rankkaa hommaa, lähde mukaan ja tee rohkeasti.
  3. Muista tehdä myös muita asioita, älä ota liikaa hommia.

Lopuksi vielä otteita Marin työnäytteistä – näitä kelpaa katsoa!

Tampere-talon esittelyvideot:
Musiikkivideoita:
Ensimmäinen asiakastyö HT1:sen (Harjoitustyö 1) jälkeen:

Teksti ja kuvat: Saara Kujansuu

 

Aiheeseen liittyvää

Vastaa