Tampere Sinfonia on Voionmaalla oppilastyönä tehty kaupunkielokuva, joka on päässyt valtakunnalliseen elokuvalevitykseen.

Tammerkoski, jääkiekkohalli, tuttuja toreja, paikallisia kuuluisuuksia sekä lukuisia Tampereen kulmakiviä vyörytetään esiin tunnin ajan. Upea musiikki kuljettaa elokuvaa nykyisen ja menneen Tampereen ytimessä. Kerrostalojen keskeltä spektaakkelimaisesti kohoavat ilmakuvat väläyttävät uudet ilmeet kaupungin kasvoille.

Timo Kivinen aloitti dokumenttilinjalla opiskelut vuosi sitten. Aiemmin hän toimi IT-alalla. Elokuvien työstäminen ja muokkaus tapahtuu tietokoneiden avulla, joten siirtymä ei tuntunut vaikealta.

– Olen kirjoittanut ja ohjannut kaksi musiikkinäytelmää, joten käsikirjoittaminen ja ohjaaminen oli tuttua harrasteteatterin puolelta, Kivinen toteaa.

Hän suunnitteli ja ohjasi elokuvan ja toteutti sen yhdessä kuuden dokumenttilinjalaisen sekä muutaman elokuvalinjalaisen kanssa. Musiikista vastasi tamperelainen säveltäjän Lasse Heikkilä ja Tampereen Akateeminen Sinfoniaorkesteri, johtajanaan Kimmo Tullila.

Ei hullumpi opinnäytetyö

Kivinen yllättyi kun elokuva kolme viikkoa pyörittyään katsojia yhä riitti kolmella paikkakunnalla.

– Aluksi tästä piti tulla vain hiukan laajempi opinnäytetyö. Ilmeisesti elokuvan aihe, jossa kuvataan nopeasti muuttuvaa kaupunkia sinfoniamusiikin kautta, sekä koskettavat tarinat kaupungin ihmisistä ja auttajista, puhuttelevat ihmisiä.

Hämeenlinnassa syntynyt Kivinen halusi erityisesti pureutua Tampereelle ominaiseen yhteisöllisyyteen. Yhteisöllisyyttä seurataan yhden lapsiperheen mukana useissa paikoissa, alkaen Rauhanniemen Joulusaunasta. Eläköön Eteläpuisto -kansanliike nousi vastustamaan Eteläpuiston puiden joukkotuhoa, joka oli suunnittelilla rakennuskaavoituksen myötä.

Yhteisöllisyyden ohella elokuva sivuaa myös yksinäisyyttä. Koulukiusattu nuori avautuu kokemuksistaan rohkeasti ja 87-vuotiaalla Rauhalla on nyt ystävä, jonka kanssa mennään ostamaan elämän ensimmäistä kännykkää.

Mitä elokuvan tekeminen opetti Kiviselle ja mitä siitä jäi päällimmäiseksi mieleen? Käsikirjoitus kannattaa suunnitella ja viimeistellä huolella ennen kuvausten aloittamista. Myös taustatyöt olivat merkittävät, eli kuvauspaikkojen ja henkilöiden varmistaminen sekä koekuvaukset.

– Paljon teimme myös episodeja, jotka eivät istuneet kokonaisuuteen, eli turhaa työtä, jota ei voinut edeltäkäsin tietää.

Tuomiokirkon puistossa kuusen alla pitkään asunut Sipe on yllättäen saanut asunnon. ViaDian työntekijät tulevat tervehtimään.

Paikallinen tiedeyhteisökin saa osansa. Dekaani näkee valoisan tulevaisuuden manselaisen tekoälyn ja automatiikan kehityksessä. Haastattelun taustalla pönöttää ryhdikäs robotti.

Tekemistä riitti koko vuodeksi

Elokuvan työstäminen aloitettiin vuosi sitten lokakuussa ja se valmistui nyt elokuussa, viikko ennen ensi-iltaa. Yhteensä kuvausmateriaalia tuli 6 teran verran kahdelle isolle kovalevylle. Tästä vain pari prosenttia tuli elokuvaan.

– Suurin onnistumisen kokemus oli musiikin monikanavaäänityksen onnistuminen, jonka voi kuulla teatterin dolby surround -äänentoistosta miltei paremmin kuin luonnossa, kun pääsee keskelle orkesteria kuulemaan digitaalitekniikalla parannettua äänimaailmaa! Kivinen iloitsee.

Tampere Sinfonia antoi intoa ja tärkeitä kontakteja seuraaviin projekteihin, joita Kivisellä onkin jo käynnissä – hän jatkaa Voitsilla media-alan ammattiopintoja.

Elokuvan herkkupaloista mainittakoon vielä Raipe Helmisen ja Janne Ojasen ”ylämummo”-käsite, josta kuullaan tyhjentävä selonteko lopputekstien jälkeen.

Teksti: Esa Turunen

Kuvat: Timo Vasara ja Tampere Sinfonia -elokuva

Vastaa