Pääseekö Voionmaalta suoraan työelämään tai korkeakouluun? Onko Voionmaasta hyötyä tulevaisuudessa? Näitä kysymyksiä lähestyin Voionmaan entisten opiskelijoiden kautta. Haastattelin neljää eri linjoilla olleita.

 

Aliisa Ristmeri, 22, Tampere

Aliisa Ristmeri

Aliisa Ristmeri Sanomatalolla tuuraamassa ulkomaantoimituksen iltavuorolaista.

Aliisa Ristmeri ei lähtenyt lukion jälkeen opiskelemaan, sillä jaksaminen abivuonna ei riittänyt korkeakoulujen pääsykokeiden lukemiseen. Välivuodelle hän halusi kuitenkin jotain järkevää tekemistä. Ristmeri oli jo aikaisemmin kuullut Voionmaasta, päätti harkita sitä ja otti lopulta ohjat omiin käsiinsä.

Ristmeri opiskeli Voionmaalla lehtitoimittajalinjalla vuosina 2014-2015.

— Parasta oli kevään valmennuskurssi, jonka myötä haluttuun yliopistoon pääseminen helpottui.

Muita kohokohtia lukuvuoden aikana olivat opettaja Johanna Junttila sekä linjan kanssa tehty matka Albaniaan.

Voionmaan jälkeen Ristmeri pääsi heti vuoden 2015 syksyllä Tampereen yliopistoon lukemaan journalistiikkaa ja viestintää. Tänä syksynä käynnistyy siis hänen kolmas vuotensa yliopistossa. Viime kesänä hän oli myös neljä kuukautta toimitusharjoittelijana Helsingin Sanomissa kotimaan toimituksessa.

— Koen, että Voionmaalla opiskelu kannatti ja kokemus oli päällisin puolin hyvä. Lukuvuoden aikana pidetty valmennuskurssi auttoi selviytymään korkeakoulujen pääsykokeista paremmin.

 

Sonja ”Soikkuu” Hämäläinen, 26, Helsinki

Sonja Hämäläinen

Sonja Hämäläinen kotinsa lähellä Töölönlahdella, missä hän kuvaa paljon videoitaan.

Sonja Hämäläinen työskenteli Prisman kassalla ja halusi arkiseen elämäänsä jotain vaihtelua. Postissa tuli Voionmaan esite, ja hän päätti tarttua uuteen mahdollisuuteen.

Hämäläinen opiskeli radio- ja televisiolinjalla vuosina 2013-2014. Voionmaan lukuvuoden jälkeen hän jatkoi entistä harrastustaan Youtube-videoiden parissa. Hämäläinen kuvasi videoita jo ennen Voionmaalle menoa, mutta opiskelujen aikana niiden teko jäi hieman vähemmälle. Näiden avulla Hämäläinen on päässyt esimerkiksi televisio-ohjelmiin sekä puhetilaisuuksiin.

Hämäläisen mielestä Voionmaasta on ollut hänelle hyötyä. Sen avulla hän uskalsi päästää irti entisestä elämästään ja lähteä saavuttamaan unelmiaan.

— Parasta koulussa oli meidän tiivis porukkamme

Opiskelu oli kaikin puolin hyvä päätös. Vaikkei radio- tai tv-ala kiinnostanut Hämäläistä, Voionmaalla hän kuitenkin tajusi pitävänsä elokuva-alasta. Vuoden 2016 syksyllä Hämäläinen pääsi Metropoliaan lukemaan elokuva- ja televisiotuotantoa, missä hän opiskelee nyt toista vuottaan.

 

Mikko Ijäs, 39, Helsinki

Mikko Ijäs

Mikko Ijäs Sisällissodan jäljet –seminaarissa Tampereella, Finlaysonin tiloissa 22.8.

Mikko Ijäksen tarinasta ei menestyksen makua puutu. Hän joutui 17-vuotiaana kymppiluokalle, kun peruskoulun keskiarvo ei riittänyt lähialueiden lukioihin. Sen jälkeen suunnitelmissa ei ollut mitään. Lopulta hän päätti lähteä opiskelemaan Voionmaalle isoveljensä kanssa.

Ijäs opiskeli audiovisuaalisella linjalla vuosina 1995-1996. Lukuvuosi kesti vain puoli vuotta.

— Parasta Voionmaassa oli Pertti Pitkäsen hyvä opetus. Siellä näytettiin asioita kädestä pitäen ja koulu valmisti todella hyvin jatko-opintoja varten.

Voionmaan jälkeen Ijäs päätti lähteä Petäjäveden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen studiokuvauksen jatkokurssille. Vuonna 2000 hän yllättäen istui samaisella kurssilla opettajan penkillä.

— Opiskelusta on ollut merkittävästi hyötyä. Audiovisuaalisen linjan elokuvaopinnot avasivat osaltaan uusia ovia tulevaisuudessa.

Ijäs valmistui valokuvataiteen maisteriksi nykyisestä Aalto-yliopistosta vuonna 2006 ja suoritti siellä heti valmistuttuaan siviilipalveluksen harjoitusmestarin assistenttina. Hän aloitti tohtoriopinnot Aallossa vuonna 2007 ja väitteli kesällä 2017 taiteen esihistoriaa käsittelevällä tutkimuksella. Nykyään Ijäs toimii sivutoimisena tuntiopettajana muun muassa Aalto-yliopistossa.

Kesällä 2017 Ijäs nimitettiin Associate-tutkijaksi Harvardin yliopiston ihmisen evoluutiobiologian laitokselle. Ijäs tekee tutkimustaan Harvardin ulkopuolisena tutkijana Suomesta käsin.

 

Tuomas Nilsson, 21, Helsinki

Tuomas Nilsson

Tuomas Nilsson Teatterikorkeakoulun nurkalla.

Tuomas Nilsson hullaantui teatterista vasta 18-vuotiaana. Suoritettuaan asevelvollisuutensa hän haki Voionmaalle käyttäen hyväkseen välivuotensa. Nilsson oli elokuvanäyttelijälinjalla vuosina 2016-2017.

Nilsson oppi esimerkiksi erottelemaan teatteri- ja elokuvanäyttelemisen sekä paransi kehonsa fyysistä ilmaisua. Hän sai myös tietää, miten päästä opiskelemaan korkeakouluun näyttelemistä.

Viime kesänä Nilsson oli mukana kesäteatterissa. Syksyllä 2017 hän pääsi Teatterikorkeakouluun.

— Vuosi oli antoisampi kuin kuvittelin. Parasta oli opetus sekä uudet tuttavuudet ja kaupunki. Ilman Voionmaata en olisi päässyt TEAK:iin. Avoimen yliopiston kurssien opintopisteistä on ollut myös hyötyä nykyisessä opiskelussani.

 

Teksti: Jenna Lahti

Kuvat: Essi Suomalainen

Aiheeseen liittyvää

Vastaa