Tampereella on monipuolista tarjontaa underground-musiikin ystäville. Mutta millaisissa paikoissa tätä radiossa soittamatonta, valtavirrasta erottuvaa musiikkia on mahdollista kuulla ja kokea? Mitä kyseinen kulttuuri pitää sisällään?

Sähkökaappeihin, baarien ja kahviloiden ilmoitustauluihin kiinnitetyt keikkajulisteet kertovat, että ympäri kaupunkia tapahtuu useana iltana viikossa. Eikä genrerajoituksia ole. On rokkia, punkkia, räppiä, konemusiikkia, black metallia ja kaikkea siltä väliltä. Pääsääntöisesti tapahtumat ovat myös opiskelijabudjettiin sopivia, sillä monet keikat saattavat olla ilmaisia, tai ne maksavat vain muutaman euron.

Myös pienen internet-tutkimuksen myötä huomaa, että Tampereella underground-keikkoja järjestetään eritoten kahdessa paikassa: Hämeenpuistossa sijaitsevassa O´Haras Freehousessa, sekä Vastavirta-Klubilla Pispalassa.

Sähkökaappeihin liimatut julisteet kertovat Tampereen vilkkaasta ug-keikkakulttuurista. Kuva: Jaana Hyttinen

– Helmikuussa perustimme kulttuuriosuuskunta TRELMU:n, jonka tavoitteena on pelastaa lopettamisuhan alla oleva, keskustan aktiivisin underground keikkapaikka O’Haras, kertoo kulttuuriosuuskunnan puheenjohtaja Nipa Nyman.

Perustajajäseniä on yhteensä kuusi, joista yksi on keikkojen järjestämisessä Nymanin oikeana kätenä toimiva Juho Kangas.

-O´Haras on profiloitunut aikaisemmin vaihtoehtoista musiikkia tarjoavaksi punkkiluolaksi, mutta nyt on alkanut olla kysyntää myös muullekin musiikille, jatkaa Nyman.

-Näinpä TRELMU on alkanut buukata sinne myös rytmimusiikkiartisteja, sekä järjestämään freestyle rap -skaboja ja open mic -iltoja, sanoo Kangas.

Nyman ja Kangas kertovat underground-musiikkitoiminnan olevan oma mielenkiintoinen kulttuurinsa.

-TRELMU on perustettu puhtaasta rakkaudesta lajiin. Intohimo kulttuuriin on kovempi, kuin voiton maksimointi. Jos ei ole tunteen paloa kulttuuria kohtaan, ja saa onnistumisen tunteen pelkästään voitollisista tuloslaskelmista, ei kannata lähteä tälle alalle, kertovat Nyman ja Kangas

Kuva: Jaana Hyttinen

– Kulttuuriosuuskunnan löytää Facebookista, Instagramista sekä Twitteristä. Mesenaatissa on myös syyskuun loppuun saakka meneillään oleva joukkorahoituskampanja, joka kulkee nimellä Kulttuuritalkoot. Sen tarkoituksena on monipuolisen livemusiikkitarjonnan turvaaminen Tampereen keskustassa, sekä mahdollistaa O´Harasille tulevaisuus toimien Suomen ensimmäisenä joukkorahoitteisena livemusiikkiravintolana, kertoo Nyman

Yhteisöllisyyttä ja intensiivisyyttä

Kävimme haastattelun jälkeen tutustumassa O´Harasin alakertaan, jossa on 60-70 henkeä vetävä konserttisali. Ja vaikka sillä hetkellä salissa ei ollut ketään muita kuin haastattelijat, kuvaajat ja haastateltavat, niin pystyi hyvin kuvittelemaan, kuinka intensiivisiä ja täynnä energiaa olevia keikkailtoja katutason alla sijaitsevassa salissa underground-kulttuurin edustajat viettävät.

Nipan ja Juhon kanssa tehdyn juttutuokion jälkeen jäi tunne, että Tampereen underground-piirit ovat hyvin yhteisölliset, ja tuntuu vahvasti siltä, että täällä kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Eivätkä esimerkiksi punkkarit ja räppärit toimi mitenkään erillisinä ryhminä, vaan eri genrejen edustajia nähdään kuulemma samoilla keikoilla, sekä lavalla että yleisössä.

Carry the Weight keikalla O’Harasissa 31.8.2017. Kuva: Victoria Mäkipää

Kommentti

Iskelmäfani punkkiluolassa

Rakastan musiikkia. Suomalaista iskelmämusiikkia. Yhtäkkiä olen kuitenkin tyypillisessä underground-keikkapaikassa, Tampereen O’Harasissa kuuntelemassa jotakin aivan muuta kuin hempeitä kotimaisia säveliä.

Ensimmäinen ajatukseni on, että mitä ihmettä täällä tapahtuu. Tummiin vaatteisiin sonnustautuneita ihmisiä on pubin alakerta täynnä. Lattia on alkoholijuomien läikytyksestä tahmea ja musiikki pauhaa kovaa taustalla. Ympärilläni on vain vieraita ihmisiä, jotka näyttävät nauttivan kyseisestä musiikista.

Musiikin soidessa ja Carry the Weight –yhtyeen esiintyessä tajuan, että ei tämä olekaan niin erilaista kuin muilla käymilläni keikoilla. Bändi esiintyy täysillä ja tekee musiikkia suoraan sydämestään kyseistä musiikkia fanittavalle yleisölle. Meissä, eri musiikin tekijöissä, on siis paljonkin samaa, pidämme musiikista ja sen tekemisestä.

Linda Lähdeniemi

Teksti: Markus Okker ja Linda Lähdeniemi Kuvat: Jaana Hyttinen ja Victoria Mäkipää

Aiheeseen liittyvää

Vastaa