Tampere-talossa järjestetään lokakuussa 23.-27. päivä kansainvälisen messu- ja festivaalitapahtuman WOMEX (world music expo). Tapahtuma edustaa nykykansanmusiikkia ja se on jokavuotuinen kansainvälinen tapahtuma, joka järjestetään nyt 25. kertaa ja ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tapio Korjus RockAdillo-tuotantoyhtiöstä vastaa järjestelyistä yhteistyössä saksalaisen Piranha Arts -tuotantoyhtiön kanssa.

Tapahtuma on merkkitävä Pirkanmaan talousalueelle

Tapahtuman saaminen Tampereelle oli Tapion mukaan melkoinen vääntö muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa ja sen työstäminen on kestänyt jo neljä vuotta. Tampereen kaupunki, Visit Tampere, opetusministeriö ja suomalaisen musiikin organisaatio Music Finland lähtivät hankkeeseen heti mukaan.

– Tapahtuma julkistettiin elokuussa 2018 ja nyt sitä on pystytetty Tampereella jo kahden vuoden ajan, Tapio kertoo.

Tämä on hyvin merkittävä tapahtuma Pirkanmaalle, sillä on laskettu, että Womex-tapahtumat tuovat tapahtuman talousalueelle noin 4 miljoonaa euroa erilaisina tuloina esimerkiksi hotellien, ravintoloiden, erilaisten palveluiden ja alihankkijoiden kautta.

Tapahtuma kokoaalähes sadasta maasta noin 3000 alan ammattilaisia , kuten promoottoreita, agentteja, managereja, mediaa ja artisteja.

Lähinnä ammatilaisille tarkoitettu messu- ja festivaalitapahtuma

Tapahtuman keskipiste on Tampere-talo, jossa tapahtuvat kaikki ammattilaisille tarkoitetut päiväaktiviteetit, kuten noin 280 näytteilleasettajan messut, seminaarit, workshopit, Womex-akatemia, päiväkonsertit ja kansanmusiikin genreen liittyvät elokuvat.

Tapahtumaan kuuluvat myös suurelle yleisölle tarkoitetut iltakonsertit Tampere-talon suuren ja pienen salin lisäksi myös Tullikamarin Pakkahuoneella ja Klubilla sekä Tornihotellin Paja-siivessä. Niihin voi ostaa iltakohtaisen tai kaikkiin iltakonsertterihin tarkoitetun festivaalipassin.

– Passeja on hyvin rajallisesti myynnissä, sillä salien koot ovat hyvin rajoitetut, Tapio toteaa.

Koko festivaalin passeja tulee myyntiin 50 kappaletta ja iltapasseja 100 kappaletta joka illalle, paitsi pienempään Klubiin, johon mahtuu vähemmän yleisöä.

– Tapahtuma on ammattilaistapahtuma, mutta haluamme että tamperelaisilla on myös mahdollisuus päästä näkemään kansainvälisiä ja kiinnostavia artisteja, Tapio jatkaa.

Musiikin lisäksi suurelle yleisölle tullaan esittämään samoja nykymusiikkin genreen tehtyjä elokuvia, joita esitetään myös ammattilaisille Tampere-talossa. Samalla viikolla järjestetään elokuvateatteri Niagarassa kaikille avoin Womex-elokuvafestivaali.

Harvinanen ja kansainvälinen kansanmusiikki tapahtuma

Esiintyjiä tulee ympäri maailmaa, kuten Aasiasta, Lähi-Idästä, Pohjois-Afrikasta, Saharan etelänpuoleisesta Afrikasta sekä Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikasta. Eurooppalaisia on kuitenkin isoin osa ja suomalaisia esiintyjiä alle puoli tusinaa. Esityksiä tulee olemaan yhteensä 65:ltä eri artistilta ja mielenkiintoiselta ryhmältä. Yksittäisiin konsertteihin ei myydä lippuja, vaan liput ovat illan tai koko viikon passeja.

– Luvassa on todella ainutlaatuisia musiikkiesityksiä, joita ei ole ennen Tampereella nähty, sellaisista maista muusikoita, joita ei aiemmin ole Suomessa päästy kuulemaan.

Yleisölle tarkoitetut passit tulevat myyntiin heinäkuussa. Lisätietoja löytyy festivaalin sivuilta www.womex.com.

Teksti: Timo Kivinen

Video: Timo Kivinen, Mika Leskinen ja Matilda Jaakkonen

Kuva: Womex

Aiheeseen liittyvää