Marraskuun viimeinen viikonloppu lähestyy loppuaan. Pimeä ja kostea sää aiheuttaa väsymystä, joka tympäisee. Kaikki ilo ja reipas energia ovat hävinneet ties minne. Tilanteeseen tarvitaan jotain pientä vaihtelua ja piristystä. Onneksi kasvatustieteen koulutuslinjan vastaava opettaja Jari Toivo on järjestänyt Voionmaan opiskelijoille matkan eduskuntaan. Matkaan lähtivät mukaan eri linjan opiskelijoita, kuten journalismin, kasvatustieteen ja audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon. Matka kohti Helsinkiin ja eduskuntaan on alkamassa!

 

Esittelykierros

 

Onnibussilla käyty ajomatka sujuu hyvin ja saavumme Kamppiin. Olemme aikataulusta noin vartin jäljessä, mikä vuoksi meille kaikille varattu ruoka-aika on melko lyhyt ja tiukka. No, ei auta kuin napata lähimmäisestä Burger Kingistä hamppari ja suunnata reippaasti eduskuntaa päin.

Ennen esittelykierrosta meidät kaikki täytyy tarkastaa, sillä eduskunnan turvatoimet ovat erittäin tiukat. Tarkastus muistuttaa hyvin paljon lentokentällä käytyä systeemiä. No, ei muuta kuin reppu, takki ja muut irtaimistot vaan tarjottimelle ja kohti metallinilmaisporttia. Muutamalla ryhmäläisellä hälyttää portilla pienten korujen tai avainten takia, mutta mitään suurempia ongelmia ei synny.

Kierros alkaa eduskunnan B-puoliskon pienestä aulasta. Meidät jaetaan kahteen ryhmään, jotta kierroksen opas pystyy helpommin kertomaan vierailijoille faktat, perustiedot ja muut yleissivistävät asiat. Pienemmässä ryhmässä on myös helpompi liikkua eduskunnan käytävillä ja vastaantulijoita on helpompi väistää. Kuulostaa järkevältä ratkaisulta.

Näemme muun muassa vitriinissä olevan pienoismallin eduskunnasta sekä Valtiosalissa olevat Suomen entisten presidenttien rintakuvat. Muutama meistä pohdiskeli, miksi ainoastaan Ståhlbergistä, Relanderista, Svinhufvudista, Kalliosta ja Kekkosesta on rintakuvat esillä, sillä olihan Suomen tasavallan presidenttejä enemmän kuin viisi. Opas kertoi, että jokainen heistä toimi tasavallan presidentin ja myös eduskunnan puhemiehen tehtävissä. Kuudes paikka on myöhemmin varattu Niinistölle. Enpä aikaisemmin tiennyt tästä asiasta.

Seuraavaksi kohtaamme kuuluisan paternoster-hissin. Näky on melkoisen hämmentävä, sillä en tiennyt kyseisen hissin olemassaolosta. Ihmettelen, miten noin vaarallisen oloinen hissi on ikinä päässyt turvallisuustesteistä läpi.

Opas mainitsee, että paternoster-hissiä käytetään ainoastaan silloin, mikäli haluaa nopeasti päästä toisesta kerroksesta toiseen. Rappuja ja kerroksia eduskunnassa on sen verran, että niiden kulkemisessa menee aikaa. Nopein tapa päästä paikasta toiseen on käyttää hissiä. Hän myös toteaa, että paternoster-hissi on melko epäturvallinen nykyaikana, eikä niitä todellakaan voida käyttää tavallisissa kerrostaloissa. Saimme aiheesta hyvät naurut.

 

Kahvitauosta virkistävälle kyselytunnille

 

Tunnin mittaisen esittelykierroksen jälkeen päädymme taukohuoneeseen, jossa pidämme kahvitauon. Samaan aikaan vieraaksi saapuu sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Ilmari Nurminen, joka on myös Voionmaan koulutuskeskusta ylläpitävän Palkansaajien koulutussäätiön hallituksen jäsen. Hän tulee pitämään pienimuotoisen esittelyn siitä, minkälaista hänen työnsä on eduskunnassa ja sen lakivaliokunnassa.

Nurmisen iloisen hilpeä ja energinen ensivaikutelma vaikutti positiivisesti minuun. Kaiken lisäksi Nurminen on puhujana ja esiintyjänä lahjakas. Häneltä riitti paljon asiaa ja kerrottavaa. Hän toi muun muassa esille tosiseikkoja siitä, kuinka loppujen lopuksi haastavaa eduskunnassa on tehdä töitä. Politiikka ei ole oma lajini, joten suuri osa asioista menee minulta hieman ohi.

Viimeisenä siirrymme istuntosaliin, jossa alkaa päivän odotetuin kohokohta. Nimittäin viikoittain järjestettävä kyselytunti. Saavumme istuntosalin yläkatsomoon, missä näköalat salin keskipisteelle ovat loistavat. Bongaamme katsomon kautta lukuisia tuttuja politiikkoja, kuten muun muassa Timo Soinin, Li Anderssonin, Jani Toivolan, Jussi Halla-ahon, Laura Huhtasaaren ja jopa Ben Zyskowiczin.

Kello neljän aikaan kyselytunti lähtee käyntiin. Keskustelua käydään enimmäkseen lasten kasvavasta mielenterveysongelmasta. Asiaa puidaan noin puolen tunnin ajan ilman kummoisempaa lopputulosta. Omalla kohdallani asia ei herättänyt kovin suuria ajatuksia. Keskityn tarkastelemaan, kuinka poliitikot räpläilevät älypuhelimillaan tai tableteillaan.

Myöhemmin Soini ja Huhtasaari astuvat parrasvaloihin. He jankkailevat keskenään YK:n maahanmuuttosopimuksesta. Koko jupakka muuttui pikkuhiljaa enemmän komedianäytökseksi kuin vakavasti otettavaksi puheenaiheeksi. Väki nauraa koko tilanteelle. Kuulemme jopa niin sanottua ylistyshuutoa ”Hyvä, Soini!” istunnon suunnalta. Itselleni kyseinen oodi oli aika huvittava kokemus. Tällä tavalla nähtävästi Suomen asioita hoidetaan.

Iloa ja viihdettä kerkeämme kuunnella tunnin ajan, minkä jälkeen joudumme aikataulujen vuoksi siirtymään pois eduskunnasta. Ennen paluumatkaa meille suodaan hieman aikaa syödä tai katsella, onko Black Friday -alennuksia vielä missään putiikissa esillä. Itse kulutan aikani hankkien pientä evästä ja pelaten Unoa kavereiden kanssa bussiaseman omassa kahvilassa.

Luokkaretki eduskuntaan osoittautui hienoksi kokemukseksi. Omalta osaltani olin ensimmäistä kertaa paikan päällä ja sain nähdä ja kokea salilla käydyn kyselytunnin. Isot kiitokset matkan järjestäjälle! Suosittelen kaikille käymään vierailulla eduskunnassa, mikäli et ole koskaan aikaisemmin käynyt.

Teksti ja kuvat: Sami Elamaa

Aiheeseen liittyvää

Vastaa