Kun muut vielä haaveilevat yhdestä kupista kahvia, täyttyy metsä laululla ja kannustushuudoilla. Olemme polulla kuvaamassa elokuvanäyttelijöitä aamulenkillä. Tulee hurmioitunut olo: hieno yhteishenki. Opettaja antaa muutaman elämänohjeen väliin, ja taas jatketaan laululla.

Aamulenkillä kropasta poistetaan vanha energia ja ladataan uudella. Tapa sopisi kyllä kaikille, keho ja mieli ovat ikään kuin valmiit vastaanottamaan päivän haasteet. Onhan keho instrumentti varsinkin näyttelijäoppilaille. Metsässä fiilis on kerta kaikkiaan upea.

Lenkin jälkeen tarmoa puhkuva porukka on jo saman tien ottamassa vastaan vieraita lehdistötilaisuudessa. Paikalla on myös rehtori Pasi Salmikallio yhdessä Kiljavan opistolta tulleiden vierailijoiden kanssa. Yleisölle esitetään lauluja ja ote näytelmästä Juhannusyön uni, jonka ensi-ilta on joulukuussa.

Vasta neljä viikkoa takana

Näyttelijäopiskelijat ovat harjoitelleet vasta neljä viikkoa, ja esitys on todella vakuuttavaa sekä ammattitaitoista. He laulavat ja näyttelevät suoraan katsojan sydämeen, tunne on voimakas.

Mikä ihmeellisintä, koko suoritus on tapahtunut lähes tunnissa, suoraan lenkiltä palattua.

Photo © Ronna Meir

Photo © Ronna Meir

-Varmasti ei mene hukkaan tämä koulutus, vannoo Pauli Poranen.

Uskon joka sanan katsellessani tuota ryhmää. Ne, joille ei välttämättä näyttämö tai tv-työ aukeaisikaan, tulee takuulla muita upeita mahdollisuuksia tulevaisuudessa ja työelämässä. Harrastajateatteritkin ovat saaneet vahvuutta Voionmaan näyttelijälinjalaisista. Koulutus antaa siis paljon mahdollisuuksia muuhunkin työhön kuin varsinaiseen näyttelemiseen.

Ei kuka tahansa oppilas tai opettaja

Oppilaaksi ei tänä vuonnakaan päässyt kuka tahansa, vaan opiskelijoita karsittiin paljon, kertoo opettaja Pauli Poranen, jolla itsellään on rautainen ammattitaito. Hän on muun muassa opiskellut Jouko Turkan oppilaana. Opiston näyttelijälinjan opetuksen vaatimukset saneleekin Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu eli TeaK / Avoin yliopisto.
Elokuvanäyttelijälinjan opettajan kuuluu olla Teatterikorkeakoulun käynyt ja hänellä täytyy olla kokemusta erilaisista menestyneistä ja vaativista projekteista, näytelmistä sekä elokuvista.

photo©PetriKuoso

Näyttelijälinja koostuu 30 oppilaasta, ja nyt Juhannusyön uni tullaankin esittämään kahdessa ryhmässä, jotta kaikille on roolit.

Pauli Poranen on itse ollut tiukassa fyysisyyttä vaativassa opissa. Hän haluaa tuoda oppilailleen kuitenkin enemmän taitoaineita, joissa painotetaan muun muassa akrobatiaa ja laulua. Sen kyllä huomasi itse esityksestä.

 

– Työelämävaatimuksenakin on, että osaa montaa asiaa, kiteyttää Pauli Poranen.

”Työelämävaatimuksenakin on, että osaa montaa asiaa”

Ilman työkuria ei voi tehdä mitään

– En pyri olemaan auktoriteetti, eikä armeijatyyli sovi meille, sillä täällä opetetaan ajattelemaan itse. Kuria vaaditaan silti, ja opettajan tehtävä on pitää työkuri. Huonoon työhön puututaan, sanoo Pauli Poranen esitellessään opetusmetodeitaan.

Tämä reipas porukka saa takuuvarmasti hyviä eväitä tulevaisuuteensa. Heistä huokuu se, että he tulevat pärjäämään haastavissakin tilanteissa.

Näistä oppilaista kuullaan vielä!

Teksti: Pirpa Saariniemi
Kuvat: Hedda Wikström, Ronna Meir, Petri Kuoso

Aiheeseen liittyvää

Vastaa