Karkki tai kepponen! Halloween on jälleen saapunut hyiseen lokakuuhun. Jokavuotinen teema on näkynyt joka suunnassa, minne ikinä katsomme tai menemme. Kaupat myyvät erikoisia makeisia ja karkkeja, kaupunkien ympärillä näkyy erilaisia halloween-aiheisia kampanjatarjouksia, yökerhot ovat sisustaneet paikat uusiksi ja kauhistuttaviin asustuksiin pukeutuneet asiakkaat ovat liikenteessä pelottelemassa muita.

Halloween on loistava ajankohta tarkastella erilaisia kauhuelokuvia. Eräs klassikkoteos, joka sopii tälle ajankohdalle, on John Carpenterin neljäkymmentä vuotta sitten ohjaama Halloween. Mainitaan heti kättelyssä, että elokuva luokittuu omassa listassani yhdeksi lempikauhuelokuvaksi. Siitä ei yksinkertaisesti ole yhtään huonoa sanottavaa. Tunnelma, tunnusmusiikki, tarinankulku, näyttelijät, kaikkia toimivat kympillä! Myös elokuvan protagonistista Michael Myersista on noussut ajan mittaan omanlainen kulttipaholainen. Maskin takana piilevä hyytävä ja mielipuolinen sarjamurhaaja nostattaa ihokarvat pystyyn!

Nyt vuoden 2018 pyhäinpäivä on ajankohtana erittäin odotettu kaikille kauhuleffojen ystäville. Yksinkertaisesti nimetty Halloween on saapunut herättämään juhlapäivän eloon. Elokuva ei ole uudelleen filmatisoitu versio, vaan jatkumoa neljänkymmenen vuoden takaiselle kulttiteokselle. Myös elokuvaklassikon alkuperäinen näyttelijä Jamie Lee Curtis palaa ikoniseen rooliinsa Laurie Stordenksi, jonka vuoksi omat odotukset ovat suurissa korkeuksissa.

Alkuperäisestä Halloween-leffasta on filmatisoitu peräti yhdeksän jatko-osaa, jotka ovat jatkaneet elokuvan tarinaa ja perintöä. Harmikseen monet kriitikot ja katsojat ovat lytänneet elokuvat tyystin. Myös Rob Zombien vuoden 2007 uudelleen filmatisoitu versio ja kahden vuoden jälkeinen jatko-osa eivät ole saaneet kummoisia ylistyksiä. Näiden tuotosten seurauksena koko Halloween-saaga alkoi hiipua ja menettää uskottavuutensa. Nyt uusimman version kohdalla lähdetään aloittamaan puhtaalta pöydältä. Kaikki aikaisempien jatko-osien kertomat tarinat ja juonenkäänteet ovat pyyhitty pois.

Neljäkymmentä vuotta on kulunut siitä, kun sarjamurhaaja Michael Myers suoritti painajaismaisen verilöylyn Haddonfieldissä. Myers on saatu kiinni ja pidetty lukkojen takana Smith’s Groven parantolassa. Ainoana eloonjääneenä Laurie Storden on asunut ja viettänyt syrjäisellä seudulla. Laurie on pidemmällä ajalla kärsinyt traumaperäisestä stressihäiriöstä, jonka seurauksena hän on valmistautunut hetkeen, jolloin kohdata Michael uudestaan. Nyt vuoden 2018 halloween on saapunut Haddonfieldiin. Samaan aikaan Michael Myers on päässyt karkuun ja palaa kotiseudulleen. Tällä kertaa Laurie on valmistautunut kohtaamaan vanhan painajaisensa.

Elokuva ei loista monimutkikkaalla tai ilmiömäisellä juonella, mutta sen yksinkertaisuus toimii kaikesta huolimatta uskottavasti. Tarinan kulku ei missään vaiheessa tuntunut tylsältä, vaikka elokuvalla riitti pituutta melkein kaksi tuntia, mikä on melko paljon kauhuelokuvan mittapuulla. Leffaan on ripoteltu viittauksia kolmeen alkuperäiseen elokuvaan. Sarjan fanit tunnistavat elokuvassa esiintyvät viitteet.

Isot propsit osuvat ehdottomasti Jamie Lee Curtisille sekä muille leffan tärkeille päähahmoille, jotka ovat onnistuneet välittämään tunteensa katsojien mieleen. Ohjaajana toiminut David Gordon Green, joka on erikoistunut komediaelokuviin, on hoitanut työnsä tämän elokuvan parissa.

Myös elokuvan tärkein pala, eli Michael Myers loistaa olemuksellaan.  Hän osaa olla yhtä kylmä, armoton ja salaperäinen kuin vuoden 1978 elokuvassa. Myers on kuin se vaatekaapissa lymyilevä mörkö, jonka hyytävä olemus pistää uhrin pasmat täysin sekaisin. Katsoessaan leffaa tuntuu siltä, ettei tiedä, mistä nurkasta Michael iskee. Kaikki mahdolliset ennakoidut hetket osoittautuvat vääriksi. Pelontuntuisen hiljaisuuden aikana pimeässä huoneessa joutuu pakostakin puristamaan sohvan käsinojaa. Michal Myersina näyttelevä Nick Castle on Jamie Lee Curtisin tavoin alkuperäinen näyttelijä, joka on saatu mukaan uuteen elokuvaan. Castle tietää, kuinka Myers on olemukseltaan paha sarjamurhaaja.

Kaiken kaikkiaan Halloween vuosimallia 2018 on kunnianosoitus neljänkymmenen vuoden takaiselle klassikolle. Monien aikaisempien jatko-osien ja Rob Zombien versioiden ohella tämä elokuva hoitaa hommansa kotiin. Jotkut pienet asiat, kuten esimerkiksi Laurien rakentama tukikohta ja omistama arsenaali, tuntuvat hieman hämmentäviltä tapaukselta, mutta eivät kumminkaan pilaa täysin koko elokuvan tunnelmaa ja uskottavuutta. Alkuperäisen Halloween-elokuvan lisäksi suosittelen ehdottomasti tarkastamaan tämän version. Ja mikäli satut olemaan elokuvasarjan iso fani, on suorastaan syntiä ohittaa elokuva.

Teksti: Sami Elamaa
Kuvat: Finnkino

Voitsiraati arvostelee huomionarvoisia teoksia musiikin, elokuvien, teatterin ja kirjallisuuden maailmasta.

Aiheeseen liittyvää

Vastaa