Tupakoitsijoita katsotaan pahalla silmällä, samoin ylipainoisia ja niitä jotka eivät osaa pukeutua oikealla tavalla. Huonot tavat ovat suora tie ihmiskunnan pohjasakkaan. Vai ovatko? Adolf Hitler oli kasvissyöjä ja Steve Jobs käytti LSD:tä ja kaiken lisäksi piti sitä yhtenä elämänsä tärkeimmistä kokemuksista.

Elämäntavat ovat peli, jossa paljon pisteitä keräämällä voi päästä korkeaan ja yleisesti hyväksyttyyn asemaan. Rakentamassamme hierarkiassa ihannointia saavat ihmiset harrastavat crossfittiä ja syövät raakaruokaa. He nousevat maagisella elämäntapa-hissillä taviksen yläpuolelle. Tässä pelissä saa plussaa treenatuista pakaroista ja miinusta tulee sohvalla vietetystä iltapäivästä. Toki nämä ylevät ihmisolennot, jotka pitävät huonekasvinsa elossa ja ovat kaikkialla ajoissa, koittavat pehmentää niiden elämää jotka näin eivät tee. He kertovat toisinaan syövänsä suklaata ja laiskottelevansa, aivan niin kuin me muut.

Ihannoitavista asioista on muuttunut väline, joka nostaa ihmiset toistensa ylä- tai alapuolelle. Terveyden näkökulmasta on totta, että liikunta kannattaa ja tupakointi ei. Voimmeko silti vetää niin räikeän rajan hyvän ja huonon ihmisen välille, pelkästään elämäntapojemme pohjalta?

Jokaisella meistä on ennakkoluuloja. Itse huomaan tämän piirteen itsestäni kaikista helpoiten kaupan kassalla. Teen havaintoja muiden ostoksista ja pohdin tarkkaan, onko edellä olevan naapurin Timon ostama lava kaljaa varattu päiväksi, viikoksi vai kuukaudeksi. Vaikka vastauksella ei olekaan minulle mitään väliä, mieleni harhailee sillä tavalla.

On korkea aika lopettaa todistelu siitä, että minä olen hyvä ihminen. Taidemuseossa käydessä on pakko päivittää kuva sosiaaliseen mediaan, todistuksena omasta kulttuurin kulutuksesta. Huomaan tämän piirteen itsestänikin ja sopivin väliajoin pysähdyn miettimään, miksi minä käyttäydyn näin. Itsensä todistelu kävelee kuitenkin käsi kädessä itsensä muiden yläpuolelle nostamisen kanssa. Jos kokee pakollista tarvetta käydä museoissa ja kuntosalilla koska niin täytyy tehdä, tulee helpommin arvosteltua niitä, jotka eivät siellä käy. Ehkä tämä kaikki onkin vain heijastus omasta epävarmuudestaan.

Elä ja anna muiden elää. Mene elokuviin ja syö iso pussi karkkia, jos haluat. Mene lenkille, jos haluat. Tee juuri sitä mitä haluat, mutta suo se myös muille. Seuraavan kerran, kun näet jonkun polttavan tupakkaa tienlaidassa, älä mutise mielessäsi perkelettä. Tiedä vaikka henkilö olisi seuraava Nobel-palkinnon voittaja, joka omistaa sinua paljon enemmän pisteitä tässä pelissä nimeltä elämä.

 

Teksti: Sonja Mänty Kuva: Milka Koskinen

Aiheeseen liittyvää

Vastaa