Suomen kansalliskirjailijan mukaan nimensä saanut Aleksis Kiven katu sijaitsee keskellä järvien reunustamaa Tamperetta. Sen eteläpäästä löytyy Laukontori.

Aamukahvin ja sämpylän nauttijat paistattelevat Laukontorin auringossa eriväristen kahvi- ja ruokakojujen edustalla. Tunnelma aamupäivällä on rauhallinen ja kesäisen letkeä. Otan kahvin ja istun aurinkovarjon suojaan katselemaan ohi lipuvia ihmisiä ja laivoja rannassa.

Musikantteja Laukontorilla.

Laukontori sijaitsee kaupungin eteläpuolella, Pyhäjärven rannalla ja on kesäisin vilkas kahvila ja ruokailualue. Sen edustalta lähtevät myös Hopealinjan risteilijät, joilla voi matkustaa Viikinsaareen, nauttia lounasta tai illallista, kuunnella musiikkia tai vain katsella maisemia.

Kukkakauppias Tiina Kopra kertoo saapuvansa torille jo aamu puoli kuuden aikaan.
-Amppeleita menee paljon ja valkoista kukkaa, kun on juhlia näin keväällä.

Toisella puolen toria kohoavat punatiiliset vanhat rakennukset, Kehräsaaren alue, josta löytyy kädentaidon puoteja, ravintoloita sekä elokuvateatteri Niagara.

Antikvariaatista on nostettu ulos laatikoittain kirjoja, joita pari ohikulkijaa on pysähtynyt penkomaan. Tutkin valikoimaa itsekin ja tartun hetkeksi vanhaan dekkariklassikkoon. Toinen penkoja on jo löytänyt omansa ja poistuu pyöräänsä taluttaen.

Aleksis Kiven kadulta löytyy sisustusta, ravintoloita, putiikkeja ja kahviloita. Katu kulkee keskustorin laitaa, jossa kesäisin järjestetään tapahtumia, ja päättyy Finlaysonin alueeseen, jonne matkaa kannattaa jatkaa.

Viisauksia kadun varrella.

Poikkean Kantriinaan, joka tarjoaa silmäniloa ja houkutuksia sisustuksesta ja kodin tavaroista pitävälle. Värimaailma on harmoninen ja maanläheinen.

Gusta design parin askeleen päässä myy 30–70-luvun pohjoismaista, pääosin suomalaista designia, kertoo yrittäjä Aleksi Sivula.
-Kierrämme Suomea ja Eurooppaakin etsimässä ja ostamassa designhuonekaluja ja -esineitä.
Artekin pyöreistä tuoleista huokuu historian havinaa. Punainen kahvikannu muistuttaa minua jostain menneestä, ehkä vanhan albumin valokuvasta tai mummon keittiöstä.

Tien toisella puolella Second Hand Putiikki LumindoLife houkuttelee aidanseipäistä rakennetulla persoonallisella ständillään. Yrittäjä Paula Pitkänen ottaa myyntiin naisten merkkivaatteita, kenkiä, laukkuja, asusteita ja koruja. Notkuvalla rekillä heilahtaa kimallusta, kun liikkeeseen astunut asiakas tarttuu vaateriviin. Toinen astuu sisään kysymään tietyn merkkistä laukkua.

Poikkean keskustorin jälkeen puistoalueelle ja istun penkille kukkaistutusten äärelle. Puheensorina läheltä kuuluu vaimeana ja linnut visertävät sen yli.

Aleksis Kiven katu päättyy Finlaysonin alueeseen.

Kadun yläpäästä löytyy vielä Villiluumu.
-Monien tekijöiden kotimaista käsityötä, kertoo myyjää tänään tuuraava Katriina Hietasaari.
Eläinnaamiot virnuilevat seinällä, kun katselen tuotteiden kirjoa. Lähtiessäni mieltäni jää koukuttamaan pari kauniita korvakoruja.

 

Kahden torin kupeessa

Laukontorin tunnelma aurinkoisena päivänä on elävä. Lounastelijat kaivautuvat ulos nauttimaan auringosta ja kojujen antimista. Veden läheisyys tuo raikkautta ja satamasta lähtevät ja saapuvat laivat lipuvat ääneti suvannossa. Aleksis Kiven katua ylöspäin kävellessä voi poiketa tutkimaan putiikkien valikoimaa ja mennä kahville tai syömään. Keskustori on avara, mukulakivetys, vanhemmat rakennukset ja puistikko tuovat idyllisyyttä. Kesäisin tori myös täyttyy tapahtumista. Aleksis Kiven katu ja Frenckellin Aukio päättyvät Finlaysonin alueeseen, jonne tutkimusmatkaa kannattaa jatkaa.

Teksti ja kuvat: Maria Suksi

 

Aiheeseen liittyvää

Vastaa